Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: 40χρονος Αφροαμερικανός, πατέρας δέκα παιδιών, το νέο θύμα δολοφονίας από αστυνομικό

Ένας Αφρο­α­με­ρι­κα­νός μετα­τρά­πη­κε στον στό­χο πυρών της αστυ­νο­μί­ας χθες Τετάρ­τη στη Βόρεια Καρο­λί­να και προ­στέ­θη­κε στον ατε­λεί­ω­το κατά­λο­γο των μελών της μειο­νο­τι­κής αυτής ομά­δας που έχα­σαν τη ζωή τους εξαι­τί­ας ενερ­γειών των υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου, μία ημέ­ρα μετά την κατα­δί­κη του πρώ­ην αστυ­νο­μι­κού Ντέ­ρεκ Σόβιν για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Άντριου Μπρά­ουν ο νεό­τε­ρος «τραυ­μα­τί­στη­κε θανά­σι­μα» από τις σφαί­ρες αστυ­νο­μι­κού που εκτε­λού­σε ένταλ­μα ερεύ­νης στην Ελί­ζα­μπεθ Σίτι, μικρή πόλη αυτής της πολι­τεί­ας των νοτιο­α­να­το­λι­κών ΗΠΑ, ανέ­φε­ρε ο σερί­φης της κομη­τεί­ας Πάσκο­τανκ, ο Τόμι Γού­τεν, στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

Σύμ­φω­να με τοπι­κά ΜΜΕ που επι­κα­λέ­στη­καν αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες, ο Άντριου Μπρά­ουν χτυ­πή­θη­κε καθώς απο­μα­κρυ­νό­ταν από τους αστυ­νο­μι­κούς με αυτο­κί­νη­το.

Ο πατέ­ρας δέκα παι­διών, ηλι­κί­ας 40 ετών, δεν ήταν οπλι­σμέ­νος, τόνι­σε η οικο­γέ­νειά του, σύμ­φω­να με τον τοπι­κό τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό WAVY.

Ο θάνα­τός του κατα­γρά­φη­κε την επο­μέ­νη της ιστο­ρι­κής ετυ­μη­γο­ρί­ας στη δίκη του πρώ­ην αστυ­νο­μι­κού Ντέ­ρεκ Σόβιν, που κρί­θη­κε ένο­χος για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινε­ά­πο­λη, στην πολι­τεία Μινεσότα.

Η αγαλ­λί­α­ση που προ­κά­λε­σε η απαγ­γε­λία της από­φα­σης της Τρί­της είχε ήδη μετριά­σει η πικρή είδη­ση του θανά­του μαύ­ρης έφη­βης στο Κολό­μπους, στην πολι­τεία Οχάιο, μία ώρα πριν την ανα­κοί­νω­ση της ετυμηγορίας.

Η Μακάια Μπράιαντ, 16 ετών, σκο­τώ­θη­κε από σφαί­ρες αστυ­νο­μι­κού στη διάρ­κεια επί­θε­σης με μαχαί­ρι ενα­ντί­ον άλλου προσώπου.

Ο σερί­φης Τόμι Γού­τεν υπο­σχέ­θη­κε χθες ότι θα υπάρ­ξει «δια­φά­νεια» όσον αφο­ρά τις περι­στά­σεις που οδή­γη­σαν στον θάνα­το του Άντριου Μπράουν.

Η κάμε­ρα που φόρα­γε ο αστυ­νο­μι­κός ο οποί­ος άνοι­ξε πυρ λει­τουρ­γού­σε, πρό­σθε­σε ο σερί­φης, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι δεν έχει δει ακό­μη το οπτι­κό υλικό.

Την έρευ­να για την υπό­θε­ση ανέ­λα­βε να διε­νερ­γή­σει το Γρα­φείο Έρευ­νας της πολι­τεί­ας της Βόρειας Καρολίνας.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο