Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: 865 θάνατοι μέσα σε μια μέρα — Εξαντλείται το απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της ασθέ­νειας COVID-19, που προ­κα­λεί ο κορο­νο­ϊ­ός, γίνε­ται ολο­έ­να βαρύ­τε­ρος στις ΗΠΑ, καθώς 865 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν μέσα στο προη­γού­με­νο 24ωρο, αριθ­μός που δεν έχει προη­γού­με­νο, κατα­γρά­φουν τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς. 

Η επι­τά­χυν­ση των θανά­των αυξά­νει σε 4.076 θάνα­τοι, τον απο­λο­γι­σμό των ασθε­νών που υπέ­κυ­ψαν αφό­του η παν­δη­μία άρχι­σε να πλήτ­τει τη χώρα αυτή — ένα­ντι 2.010 το Σάβ­βατ.  Στις ΗΠΑ εξάλ­λου κατα­γρά­φο­νται μακράν τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στον κόσμο: ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε 188.172, αυξή­θη­καν δηλα­δή κατά 24.743 μέσα σε μια ημέ­ρα, σύμ­φω­να με τους αριθ­μούς του πανε­πι­στη­μί­ου, που ανα­νε­ώ­νο­νται συνεχώς.

Πάντως το θλι­βε­ρό ρεκόρ του υψη­λό­τε­ρου αριθ­μού θανά­των εξαι­τί­ας της ασθέ­νειας COVID-19 σε ένα 24ωρο σε οποια­δή­πο­τε χώρα του πλα­νή­τη κατα­γρά­φη­κε την 27η Μαρ­τί­ου στην Ιτα­λία (969 νεκροί).

Εξαντλείται το απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού

Το στρα­τη­γι­κό από­θε­μα προ­στα­τευ­τι­κού εξο­πλι­σμού για το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό κατα­στά­σεις εκτά­κτου ανά­γκης έχει σχε­δόν εξα­ντλη­θεί, δήλω­σαν δύο αξιω­μα­τού­χοι του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κής Ασφα­λεί­ας των ΗΠΑ, εν μέσω της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Στα είδη που έχουν σχε­δόν εξα­ντλη­θεί συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται οι μάσκες, οι ανα­πνευ­στή­ρες, τα γάντια, οι προ­στα­τευ­τι­κές στο­λές και οι προ­σω­πί­δες, εξή­γη­σαν οι αξιω­μα­τού­χοι. Μια μικρή ποσό­τη­τα έχει αφε­θεί κατά μέρος για το ομο­σπον­δια­κό προ­σω­πι­κό, ανέ­φε­ρε ο ένας από τους δύο αξιω­μα­τού­χους, που ζήτη­σαν να μην κατο­νο­μα­στούν εξαι­τί­ας της φύσης του θέματος.

Το εθνι­κό στρα­τη­γι­κό από­θε­μα των ΗΠΑ έχει θεω­ρη­τι­κά σκο­πό την επάρ­κεια υλι­κού σε κατα­στά­σεις εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων τόσο σοβα­ρών που προ­κα­λούν ελλεί­ψεις. Αλλά πολι­τεί­ες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες μεγά­λες ποσό­τη­τες υλι­κού για να βοη­θή­σουν τα νοσο­κο­μεία να αντε­πε­ξέλ­θουν στη ραγδαία αύξη­ση των ασθε­νών με COVID-19, την ασθέ­νεια που προ­κα­λεί ο κορονοϊός.

Ο Δημο­κρα­τι­κός κυβερ­νή­της του Κονέ­τι­κατ Νεντ Λαμόντ τόνι­σε χθες Τρί­τη ότι το από­θε­μα έχει εξα­ντλη­θεί, κάνο­ντας λόγο για «ανη­συ­χη­τι­κή» εξέλιξη.

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ αντέ­κρου­σε την ιδέα ότι το από­θε­μα έχει εξα­ντλη­θεί κατά τη διάρ­κεια της συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στον Λευ­κό Οίκο, τονί­ζο­ντας πως το υλι­κό μετα­φέ­ρε­ται απευ­θεί­ας σε αυτούς που το χρειά­ζο­νται, δια­δι­κα­σία που περιέ­γρα­ψε ως αποτελεσματικότερη.

«Φρο­ντί­ζου­με να πηγαί­νει (…) από τον κατα­σκευα­στή απευ­θεί­ας στο νοσο­κο­μείο ή την πολι­τεία όπου προ­ο­ρί­ζε­ται», δια­βε­βαί­ω­σε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος αρχη­γός του κράτους.

Τον έλεγ­χο και τη δια­νο­μή υλι­κού ανέ­λα­βε νωρί­τε­ρα αυτόν τον μήνα η ομο­σπον­δια­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων (Federal Emergency Management Agency, FEMA), είπε ένας από τους αξιω­μα­τού­χους του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κής Ασφαλείας.

Η εκπρό­σω­πος της FEMA Λίζι Λιτζό­ου τόνι­σε πως η υπη­ρε­σία γνώ­ρι­ζε ήδη από το στά­διο της κατάρ­τι­σης του σχε­δια­σμού της για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας πως το στρα­τη­γι­κό από­θε­μα δεν θα επαρ­κού­σε για να καλυ­φθούν οι ανά­γκες των πολι­τειών και δια­βε­βαί­ω­σε ότι η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση θα «εξα­ντλή­σει όλα τα μέσα» για να βρει προμήθειες.

Η Λιτζό­ου είπε επί­σης ότι το πακέ­το τόνω­σης της οικο­νο­μί­ας που ενέ­κρι­νε το Κογκρέ­σο την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα προ­βλέ­πει τη δαπά­νη 16 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων για να πλη­ρω­θεί το στρα­τη­γι­κό απόθεμα.

Κατά τη FEMA, ως το Σάβ­βα­το είχαν δια­νε­μη­θεί από το στρα­τη­γι­κό από­θε­μα 26 εκα­τομ­μύ­ρια χει­ρουρ­γι­κές μάσκες και σχε­δόν 12 εκα­τομ­μύ­ρια πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κές μάσκες N95, καθώς και εκα­τομ­μύ­ρια προ­σω­πί­δες, προ­στα­τευ­τι­κές στο­λές και ζευ­γά­ρια γάντια.

Πέρα από τον προ­στα­τευ­τι­κό εξο­πλι­σμό, έχουν δια­νε­μη­θεί 8.000 συσκευ­ές μηχα­νι­κής υπο­στή­ρι­ξης της ανα­πνοής, σύμ­φω­να με τη FEMA. Ο Τραμπ δια­βε­βαί­ω­σε χθες ότι η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση έχει επι­πλέ­ον 10.000 ανα­πνευ­στές «έτοι­μους», χωρίς να διευ­κρι­νί­σει αν ανα­φε­ρό­ταν στο στρα­τη­γι­κό απόθεμα.

Καθώς τα απο­θέ­μα­τα λιγο­στεύ­ουν στε­λέ­χη της FEMA προ­σπα­θούν να βρουν οποιο­δή­πο­τε υλι­κό ή εξο­πλι­σμό μπο­ρεί να αγο­ρα­στεί στο εξω­τε­ρι­κό, ειδι­κά από προ­μη­θευ­τές στην Κίνα και στη Μαλαι­σία, ανέ­φε­ραν οι δύο αξιωματούχοι.

«Δεν αγο­ρά­ζου­με απλώς ό,τι έχουν να που­λή­σουν, αγο­ρά­ζου­με και τις επό­με­νες παρ­τί­δες», είπε ο ένας από τους αξιω­μα­τού­χους του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κής Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ έχουν μπροστά τους δύο «πολύ δύσκολες εβδομάδες», προειδοποιεί ο Τραμπ

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ προει­δο­ποί­η­σε χθες Τρί­τη τους Αμε­ρι­κα­νούς ότι έχουν μπρο­στά τους δύο «πάρα πολύ οδυ­νη­ρές» εβδο­μά­δες, καθώς ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού γίνε­ται ολο­έ­να πιο βαρύς στις ΗΠΑ, ανα­κοι­νώ­νο­ντας παράλ­λη­λα πως τα μέτρα της λεγό­με­νης κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης παρα­τεί­νο­νται ως την 30ή Απριλίου.

«Θα περά­σου­με δύο πολύ δύσκο­λες εβδο­μά­δες», επέ­μει­νε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος, που τα τελευ­ταία εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα άφη­σε κατά μέρος την εκτί­μη­ση πως τα μέτρα περιο­ρι­σμού που έχουν επι­βλη­θεί σε μεγά­λο μέρος του πλη­θυ­σμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντο­μα, για να μην δεχθεί βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα η αμε­ρι­κα­νι­κή οικο­νο­μία, προ­κει­μέ­νου «η θερα­πεία να μην είναι χει­ρό­τε­ρη» από την παν­δη­μία, όπως το είχε θέσει.

Χθες απε­α­ντί­ας χαρα­κτή­ρι­σε «απο­λύ­τως κρί­σι­μο ο αμε­ρι­κα­νι­κός λαός να τηρή­σει τις συστά­σεις» των υγειο­νο­μι­κών αρχών «για τις επό­με­νες 30 ημέ­ρες», κάτι που χαρα­κτή­ρι­σε «ζήτη­μα ζωής και θανά­του».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο