Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: «Aυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας» — 1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι που είχαν συγκε­ντρω­θεί έξω από τον Λευ­κό Οίκο στην Ουά­σινγ­κτον αψή­φη­σαν ξανά τη νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας που επι­βλή­θη­κε για να απο­κα­τα­στα­θεί η τάξη στην πρω­τεύ­ου­σα των ΗΠΑ. Το πλή­θος, που δια­δή­λω­νε ειρη­νι­κά — ήταν πολύ πιο ογκώ­δες από την προη­γου­μέ­νη — γονά­τι­σε την ώρα που άρχι­ζε η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας χθες, στις 19:00 (τοπι­κή ώρα· στη 01:00 σήμε­ρα ώρα Ελλά­δας) φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «αυτό είναι το πρό­σω­πο της δημο­κρα­τί­ας», ή «δεν θα φύγουμε».

Δια­δη­λω­τές ενα­ντί­ον του ρατσι­σμού και της αστυ­νο­μι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας ήταν συγκε­ντρω­μέ­νοι μπρο­στά στον και­νούρ­γιο φρά­κτη που τους εμπο­δί­ζει να μπουν σε ένα πάρ­κο έξω από το κτί­ριο της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας όπου οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας έκα­ναν εκτε­τα­μέ­νη χρή­ση δακρυ­γό­νων χθες ώστε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ να μπο­ρέ­σει να πάει με τα πόδια σε μια εκκλη­σία που υπέ­στη μικρές φθο­ρές και να φωτο­γρα­φη­θεί κρα­τώ­ντας ένα αντί­τυ­πο της Αγί­ας Γραφής.

Στην Ουά­σινγ­κτον, όπως και σε δεκά­δες άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, γίνο­νται καθη­με­ρι­νά κινη­το­ποι­ή­σεις τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες από ανθρώ­πους που καταγ­γέλ­λουν τον βαθιά εδραιω­μέ­νο ρατσι­σμό στη χώρα μετά τον θάνα­το του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού, κατά τη διάρ­κεια της βίαι­ης προ­σα­γω­γής του από λευ­κούς αστυ­νο­μι­κούς στη Μινε­ά­πο­λη την περα­σμέ­νη Δευτέρα.

Οι εικό­νες ειδι­κά από τη Νέα Υόρ­κη προ­κά­λε­σαν την αντί­δρα­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ ο οποί­ος τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τετάρ­της έγρα­ψε στο twitter «χάος, ανο­μία και κατα­στρο­φές έχουν κατα­λά­βει τη Νέα Υόρ­κη. Πότε θα καλέ­σει ο κυβερ­νή­της Κουό­μο για βοή­θεια την ομο­σπον­δια­κή κυβέρνηση;»

usa diadilotes1

 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Ουάσινγκτον

Το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο γνω­στο­ποί­η­σε ότι μετέ­φε­ρε 1.600 στε­λέ­χη του στρα­τού ξηράς στην ομο­σπον­δια­κή πρω­τεύ­ου­σα, η οποία όπως και πολ­λές άλλες πόλεις των ΗΠΑ συγκλο­νί­ζε­ται από δια­δη­λώ­σεις τις τελευ­ταί­ες ημέρες.

Κατά τον εκπρό­σω­πο του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας Τζό­να­θαν Ραθ Χόφ­μαν, έχουν μετα­φερ­θεί «στοι­χεία σε ενερ­γή υπη­ρε­σία» σε «στρα­τιω­τι­κές βάσεις» της περι­φέ­ρειας της Ουά­σινγ­κτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρό­σω­πος διευ­κρί­νι­σε πως οι στρα­τιω­τι­κοί έχουν τεθεί σε «υψη­λό επί­πε­δο συνα­γερ­μού», πάντως δεν «συμ­με­τέ­χουν» σε επι­χει­ρή­σεις των πολι­τι­κών υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου.

usa diadilotes

Ένας νεκρός, τραυματίες από πυρά στη Νέα Υόρκη

Αστυ­νο­μι­κοί πυρο­βό­λη­σαν και σκό­τω­σαν χθες Τρί­τη άνδρα ο οποί­ος άνοι­ξε πυρ στη συνοι­κία Μπρού­κλιν της Νέας Υόρ­κης, μετέ­δω­σε το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ABC, επι­κα­λού­με­νο πηγές.

Ο άνδρας φέρε­ται να άνοι­ξε πυρ περί τις 21:00 ενα­ντί­ον δύο προ­σώ­πων. Αστυ­νο­μι­κοί που έσπευ­σαν στο σημείο πυρο­βό­λη­σαν και τραυ­μά­τι­σαν τον ένο­πλο, ο οποί­ος υπέ­κυ­ψε αργό­τε­ρα. Δύο αστυ­νο­μι­κοί τραυ­μα­τί­στη­καν στο συμβάν.

Η κατά­στα­ση στη Νέα Υόρ­κη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαι­ρε­τι­κά τετα­μέ­νη. Η αστυ­νο­μία της οικο­νο­μι­κής πρω­τεύ­ου­σας των ΗΠΑ συνέ­λα­βε σχε­δόν 700 ανθρώ­πους εν μέσω ταρα­χών στο κέντρο του Μαν­χά­ταν, μετα­δί­δουν αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα ενημέρωσης.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο