Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Covid-19: Πάνω από 160.000 οι νεκροί, τα κρούσματα πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια

Οι νεκροί από την παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού στις ΗΠΑ ξεπέ­ρα­σαν σήμε­ρα τους 160.000, είναι δηλα­δή το ένα τέταρ­το όσων έχουν κατα­γρα­φεί αθροι­στι­κά σε όλον τον κόσμο, σύμ­φω­να με μια κατα­μέ­τρη­ση του πρα­κτο­ρεί­ου Reuters.

Οι ΗΠΑ, η χώρα με τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα παγκο­σμί­ως, μετρά 160.003 νεκρούς και 4,91 εκα­τομ­μύ­ρια μολύν­σεις. Οι θάνα­τοι αυξά­νο­νται σε 23 Πολι­τεί­ες και τα κρού­σμα­τα σε 20, με βάση την ανά­λυ­ση δεδο­μέ­νων των δύο τελευ­ταί­ων εβδο­μά­δων, σε σύγκρι­ση με τα δεδο­μέ­να του αμέ­σως προη­γού­με­νου δεκαπενθημέρου.

Μέσα σε εννέα ημέ­ρες, οι θάνα­τοι αυξή­θη­καν κατά 10.000. Τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα προ­έρ­χο­νται από την Καλι­φόρ­νια, τη Φλό­ρι­ντα και το Τέξας, μολο­νό­τι οι μολύν­σεις σε αυτές τις Πολι­τεί­ες φαί­νε­ται ότι είναι σε καθο­δι­κή τροχιά.

Η συντο­νί­στρια της ομά­δας αντι­με­τώ­πι­σης της Covid-19 στον Λευ­κό Οίκο, Δρ Ντέ­μπο­ρα Μπερξ, προει­δο­ποί­η­σε ότι η Βοστό­νη, το Σικά­γο, το Ντι­τρόιτ και η Ουά­σινγ­κτον μπο­ρεί να παρου­σιά­σουν συρ­ρο­ές κρου­σμά­των καθώς αυξά­νε­ται το ποσο­στό των τεστ που βγαί­νουν θετι­κά σε αυτές τις πόλεις.

Την ίδια ώρα, κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι, σωμα­τεία εκπαι­δευ­τι­κών, γονείς και μαθη­τές δια­φω­νούν για το πώς θα ξανα­λει­τουρ­γή­σουν με ασφά­λεια τα σχο­λεία. Ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ προ­τρέ­πει τις Πολι­τεί­ες να ανοί­ξουν κανο­νι­κά τα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ο ιός «θα φύγει, όπως φεύ­γουν τα πράγ­μα­τα», όμως οι υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες προει­δο­ποιούν τις τοπι­κές αρχές όπου υπάρ­χει αύξη­ση των κρου­σμά­των να είναι σε επιφυλακή.

Την Πέμ­πτη, το Πανε­πι­στή­μιο της Ουά­σινγ­κτον προ­έ­βλε­ψε ότι μέχρι την 1η Δεκεμ­βρί­ου ενδέ­χε­ται να έχουν πεθά­νει από την Covid-19 έως και 300.000 Αμε­ρι­κα­νοί, όμως υπο­στη­ρί­ζει ότι θα μπο­ρού­σαν να σωθούν 70.000 ζωές αν όλοι φορούν σχο­λα­στι­κά προ­στα­τευ­τι­κή μάσκα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο