Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηράκλειο: διακοπή ποδοσφαιρικού αγώνα της τοπικής κατηγορίας λόγω… αντιρατσιστικού πανό!

Γρά­φει ο Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης //

Δια­κό­πη­κε την Κυρια­κή 6/10 ποδο­σφαι­ρι­κός αγώ­νας μετα­ξύ του Τηγα­νί­τη ΑΣΗ και του Κόροι­βου στο γήπε­δο των Αγί­ων Παρα­σκιών στο Ηρά­κλειο και για την πρώ­τη αγω­νι­στι­κή του τοπι­κού πρω­τα­θλή­μα­τος (Γ’ ΕΠΣ Ηρα­κλεί­ου) λόγω της ανάρ­τη­σης… αντι­ρα­τσι­στι­κού πανό! Το επί­μα­χο πανό έγρα­φε: “Το κρά­τος δολο­φο­νεί, να μη συνη­θί­σου­με στο θάνα­το. Ούτε στη Μόρια, ούτε που­θε­νά” με την υπο­γρα­φή Αλλη­λεγ­γύη στους/στις μετανάστες/ριες.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο διαι­τη­τής του αγώ­να, πιστός στο δόγ­μα του No Politica στα γήπε­δα που προ­ω­θούν η FIFA, η ΕΠΟ κι η κεντρι­κή εξου­σία και το οποίο απο­τε­λεί το φανε­ρό εκκο­λα­πτή­ριο του ρατσι­σμού και του φασι­σμού στον χώρο του αθλη­τι­σμού, αρνή­θη­κε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ο αγώ­νας επει­δή οι φίλα­θλοι της ομά­δας Τηγα­νί­της ΑΣΗ ανάρ­τη­σαν πανό αλλη­λεγ­γύ­ης προς τους μετα­νά­στες. Αρχι­κά ζητή­θη­κε η αφαί­ρε­ση του πανό αλλη­λεγ­γύ­ης όμως οι φίλα­θλοι αλλά και οι παί­κτες της ομά­δας αρνή­θη­καν να… συμ­μορ­φω­θούν προς τις υπο­δεί­ξεις του διαι­τη­τή και αυτός αρνή­θη­κε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ο αγώνας.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ανά­λο­γο περι­στα­τι­κό έχει ξανα­συμ­βεί στο πρό­σφα­το παρελ­θόν όταν πριν δύο χρό­νια ο διαι­τη­τής του αγώ­να Πατού­χα-Τηγα­νί­τη ΑΣΗ (0–2) και για λογα­ρια­σμό πάλι της Γ’ ΕΠΣΗ απεί­λη­σε με δια­κο­πή τον αγώ­να λόγω αντι­φα­σι­στι­κού πανό που κρά­τη­σαν στην έναρ­ξη του αγώ­να οι ποδο­σφαι­ρι­στές και των δύο ομά­δων και που αργό­τε­ρα είχε αναρ­τη­θεί σε σημείο για να φαί­νε­ται σε ολό­κλη­ρο το γήπε­δο και το οποίο ανα­φέ­ρο­νταν στο Ολο­καύ­τω­μα της Βιάν­νου και των Ανω­γεί­ων από τις δυνά­μεις Κατο­χής των ναζί στο νησί. Σε εκεί­νο το πανό ανα­γρά­φο­νταν το σύν­θη­μα: “Τη Βιάν­νο και τα Ανώ­γεια τα κάψαν οι ναζί / φασί­στες δε χωρά­νε σε τού­το το νησί”.

Αντί­στοι­χο περι­στα­τι­κό συνέ­βη και τον Μάρ­τιο του 2018 όταν διε­κό­πη στο 78’ ο ποδο­σφαι­ρι­κός αγώ­νας της Γ΄ κατη­γο­ρί­ας της Ε.Π.Σ. Χανί­ων, μετα­ξύ της Υρτα­κί­νας και του Ασπά­λα­θου που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο γήπε­δο της Καν­δά­νου κι ενώ το σκορ ήταν 3–1 υπέρ των γηπε­δού­χων (Υρτα­κί­να) ύστε­ρα από σχε­τι­κή από­φα­ση του διαι­τη­τή Τσι­λί­κα. Αιτία ήταν και τότε το αντι­φα­σι­στι­κό πανό (έγρα­φε: “Την Κάντα­νο, τα Ανώ­γεια, τα κάψαν οι ναζί / φασί­στες δε χωρά­νε σ’ ολό­κλη­ρη τη Γη”) που είχαν αναρ­τή­σει οπα­δοί του Ασπά­λα­θου και το οποίο η Ένω­ση Ποδο­σφαι­ρι­κών Σωμα­τεί­ων Χανί­ων (ΕΠΣΧ) είχε θεω­ρή­σει ότι παρα­βί­α­ζε τους κανό­νες της FIFA προ­τρέ­πο­ντας τον διαι­τη­τή να δια­κό­ψει τον αγώνα.

Ακο­λου­θεί η ανα­κοί­νω­ση του Τηγα­νί­τη ΑΣΗ για το πρό­σφα­το γεγονός:

Στο σημε­ρι­νό αγώ­να του ποδο­σφαι­ρι­κού μας τμή­μα­τος απέ­να­ντι στον Κόροι­βο για τη 1η αγω­νι­στι­κή της Γ’ ΕΠΣ Ηρα­κλεί­ου, η ομά­δας μας πήρε θέση για τα τελευ­ταία γεγο­νό­τα με τους νεκρούς στο σύγ­χρο­νο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης της Μόριας. Αναρ­τή­σα­με πανό αλλη­λεγ­γύ­ης προς τους μετα­νά­στες και ο διαι­τη­τής αρνή­θη­κε να ξεκι­νή­σει το παι­χνί­δι εάν δεν κατέ­βαι­νε από την κερ­κί­δα. Σύμ­φω­να με τα λεγό­με­νά του το πανό έχει περιε­χό­με­νο που είναι ενά­ντια στον κανο­νι­σμό “No politica” στα γήπεδα.

Το πανό δεν το κατε­βά­σα­με ποτέ και το φύλ­λο αγώ­να συμπλη­ρώ­θη­κε χωρίς να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επί­ση­μα ο αγώνας.

Η αλλη­λεγ­γύη το όπλο μας,
Τηγανιτης
ΥΓ: η αλλη­λεγ­γύη δεν γνω­ρί­ζει ήττα!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο