Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ηρακλής ο απρόσμενος», ο μεγαλύτερος παπαγάλος που υπήρξε ποτέ στη Γη

Το απο­λί­θω­μα του μεγα­λύ­τε­ρου παπα­γά­λου που υπήρ­ξε ποτέ στον πλα­νή­τη μας ανα­κά­λυ­ψαν παλαιο­ντο­λό­γοι στη νότια Νέα Ζηλαν­δία. Εκτι­μά­ται ότι είχε ύψος σχε­δόν ένα μέτρο και ζύγι­ζε περί­που επτά κιλά, έχο­ντας υπερ­δι­πλά­σιο βάρος από τον μεγα­λύ­τε­ρα σήμε­ρα γνω­στό παπα­γά­λο «κακά­πο». Οι επι­στή­μο­νες, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Τρέ­βορ Γουόρ­θι του Πανε­πι­στη­μί­ου Φλί­ντερς της Αυστρα­λί­ας, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό βιο­λο­γί­ας «Biology Letters» της Βασι­λι­κής Εται­ρεί­ας επι­στη­μών της Βρε­τα­νί­ας, σύμ­φω­να με τις βρε­τα­νι­κές «Γκάρ­ντιαν» και «Τέλε­γκραφ» και το «Science», ονό­μα­σαν τον παπα­γά­λο «Ηρα­κλής ο απρό­σμε­νος» (Heracles inexpectatus) λόγω του απρό­σμε­να μεγά­λου μεγέ­θους του.

Αρχι­κά, οι ερευ­νη­τές νόμι­ζαν ότι έχουν να κάνουν με κάποιο είδος γιγά­ντιου αρχαί­ου αετού, καθώς δεν μπο­ρού­σαν να φαντα­στούν ότι κάπο­τε υπήρ­ξε τόσο μεγά­λος παπα­γά­λος. Το απο­λί­θω­μα βρέ­θη­κε στο Κεντρι­κό Οτά­γκο και χρο­νο­λο­γεί­ται προ περί­που 19 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών. Αν και σήμε­ρα η περιο­χή είναι πολύ κρύα και γνω­στή ως μέρος για σκι, όταν ζού­σε ο «Ηρα­κλής» το κλί­μα θα ήταν υποτροπικό.

Είναι πιθα­νό ότι εξαι­τί­ας του βάρους του ο «Ηρα­κλής» δυσκο­λευό­ταν ή και αδυ­να­τού­σε να πετά­ξει. Η δια­τρο­φή του είναι άγνω­στη. Μολο­νό­τι σήμε­ρα οι περισ­σό­τε­ροι παπα­γά­λοι είναι φυτο­φά­γοι, δεν απο­κλεί­ε­ται ο «Ηρα­κλής» ‑που διέ­θε­τε ένα τερά­στιο φονι­κό ράμ­φος- να ήταν επί­σης σαρ­κο­φά­γος, καθώς ακό­μη και σήμε­ρα ορι­σμέ­νοι νεο­ζη­λαν­δι­κοί παπα­γά­λοι τρώ­νε θαλασ­σο­πού­λια. Επί­σης, ίσως ήταν «κανί­βα­λος», επι­τι­θέ­με­νος σε άλλους παπα­γά­λους του είδους του για να τους φάει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο