Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Άγκυρα εκθέτει αιτήματα για να αποδεχθεί στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας δήλω­σε σήμε­ρα πως η Σου­η­δία και η Φιν­λαν­δία πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν να υπο­στη­ρί­ζουν τρο­μο­κρά­τες στις χώρες τους, να παρά­σχουν ξεκά­θα­ρες εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας και να άρουν απα­γο­ρεύ­σεις εξα­γω­γών προς την Τουρ­κία, εφό­σον επι­διώ­κουν την έντα­ξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, μιλώ­ντας σε τούρ­κους δημο­σιο­γρά­φους μετά τη συνε­δρί­α­ση των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ στο Βερο­λί­νο, δήλω­σε πως η Τουρ­κία δεν απει­λεί κανέ­ναν ούτε επι­διώ­κει να ασκή­σει επιρ­ροή, όμως δια­τυ­πώ­νει τη γνώ­μη της, ιδιαί­τε­ρα σχε­τι­κά με την υπο­στή­ρι­ξη της Σου­η­δί­ας προς την κουρ­δι­κή μαχη­τι­κή οργά­νω­ση PKK (Εργα­τι­κό Κόμ­μα του Κουρ­δι­στάν). Η Άγκυ­ρα θεω­ρεί το PKK τρο­μο­κρα­τι­κή οργάνωση.

Η Φιν­λαν­δία επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι θα ζητή­σει την έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ και η Σου­η­δία ανα­μέ­νε­ται ότι θα ακο­λου­θή­σει το παρά­δειγ­μά της, ως απά­ντη­ση στην εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία. Ωστό­σο, όπως σημειώ­νει το Ρόι­τερς, οι ανη­συ­χί­ες της Τουρ­κί­ας μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σουν εμπό­διο, καθώς οποια­δή­πο­τε από­φα­ση για διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ απαι­τεί ομό­φω­νη έγκρι­ση και από τα 30 κρά­τη μέλη.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο