Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Άχεντ Ταμίμι και η μητέρα της αφέθηκαν ελεύθερες

Νεα­ροί Παλαι­στί­νιοι στο Nabi Salih εγεί­ρουν παλαι­στι­νια­κές σημαί­ες κατά την προ­ε­τοι­μα­σία της επι­κεί­με­νης απε­λευ­θέ­ρω­σης του Αχέντ Tamimi από τη φυλα­κή. Στα δεξιά, μπο­ρεί­τε να δεί­τε τον παρά­νο­μο ισραη­λι­νό οικι­σμό του Halamish. Προς τα αρι­στε­ρά, πάνω από την παν­σέ­λη­νο, είναι ένα αερό­στα­το με κάμε­ρες παρακολούθησης

Η Άχεντ Ταμί­μι, η έφη­βη Παλαι­στί­νια η οποία πέρα­σε οκτώ μήνες στη φυλα­κή — όπου συμπλή­ρω­σε τα 17 της χρό­νια — διό­τι είχε χει­ρο­δι­κή­σει ενα­ντί­ον δύο ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών, επει­σό­διο που κατα­γρά­φη­κε σε βίντεο και ανα­με­τα­δό­θη­κε απευ­θεί­ας μέσω Δια­δι­κτύ­ου από τη μητέ­ρα της, μετα­τρέ­πο­ντας αυτό­μα­τα τη νεα­ρή σε ηρω­ί­δα για τους Παλαι­στί­νιους, αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη σήμε­ρα, δήλω­σε εκπρό­σω­πος του φυλα­κής όπου κρα­τεί­το στο Ισραήλ.

Η Άχεντ Ταμί­μι συνε­λή­φθη στις 19 Δεκεμ­βρί­ου 2017 σε ηλι­κία 16 ετών λίγες ημέ­ρες αφού το βίντεο που τη δεί­χνει να χτυ­πά δύο Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες έγι­νε viral στο Διαδίκτυο.

Στο βίντεο φαι­νό­ταν μαζί με την ξαδέλ­φη της Νουρ Ταμί­μι να πλη­σιά­ζει τους δύο στρα­τιώ­τες που ακου­μπού­σαν σε έναν τοί­χο στην αυλή του σπι­τιού της στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Οι δύο κοπέ­λες τούς ζήτη­σαν να φύγουν από το σπί­τι τους και μετά άρχι­σαν να τους κλω­τσούν, να τους χτυ­πούν με μπου­νιές και να τους χαστουκίζουν.

Στις 21 Μαρ­τί­ου η Άχεντ κατα­δι­κά­στη­κε σε οκτώ μήνες φυλά­κι­σης, αφού συμ­φώ­νη­σε να δηλώ­σει ένο­χη στις κατη­γο­ρί­ες που είχαν απαγ­γελ­θεί ενα­ντί­ον της. Η έφη­βη με τα μακριά, ξαν­θά μαλ­λιά γιόρ­τα­σε τα 17α γενέ­θλιά της στη φυλακή.

Προ­έρ­χε­ται από μια οικο­γέ­νεια γνω­στή για τη μάχη της κατά της ισραη­λι­νής κατο­χής και πριν το γνω­στό συμ­βάν είχε εμπλα­κεί σε πολ­λά επει­σό­δια με Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες, κάποια από τα οποία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Οι Παλαι­στί­νιοι θεω­ρούν την Άχεντ υπό­δειγ­μα θάρ­ρους μπρο­στά στις παρα­βιά­σεις των Ισραη­λι­νών στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη. Αντί­θε­τα, πολ­λοί Ισραη­λι­νοί βλέ­πουν στη νεα­ρή γυναί­κα ένα παρά­δειγ­μα για το πώς οι Παλαι­στί­νιοι διδά­σκουν στα παι­διά τους το μίσος.

Η δίκη της 17χρονης σε στρα­το­δι­κείο είχε μεγά­λη κάλυ­ψη από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, με τον Παλαι­στί­νιο πρό­ε­δρο Μαχ­μούντ Αμπάς να χαι­ρε­τί­ζει προ­σω­πι­κά το θάρ­ρος της.

«Υπήρ­χε αυτή η συμ­βο­λι­κή εικό­να ενός παι­διού να αντι­με­τω­πί­ζει έναν υπε­ρε­ξο­πλι­σμέ­νο Ισραη­λι­νό στρα­τιώ­τη μπρο­στά από το σπί­τι του. Και το γεγο­νός ότι κατα­δι­κά­στη­κε σε μια τόσο βαριά ποι­νή προ­κά­λε­σε την προ­σο­χή», σχο­λί­α­σε η Γιά­ρα Χαουά­ρι, Παλαι­στί­νια ακτι­βί­στρια και φίλη της οικο­γέ­νειας Ταμίμι.

Στην Άχεντ επι­βλή­θη­κε ποι­νή (οκτώ μήνες φυλά­κι­ση) σχε­δόν ίση με αυτή στην οποία κατα­δι­κά­στη­κε ο Ισραη­λι­νός στρα­τιώ­της Ελόρ Αζα­ριά (εννέα μήνες φυλά­κι­ση), ο οποί­ος σκό­τω­σε έναν Παλαι­στί­νιο δρά­στη ο οποί­ος κει­τό­ταν τραυ­μα­τι­σμέ­νος στο έδα­φος χωρίς να απο­τε­λεί κίνδυνο.

Για τους υπέρ­μα­χους των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των η υπό­θε­ση της Άχεντ επέ­τρε­ψε να έρθουν στο φως οι πρα­κτι­κές των ισραη­λι­νών στρα­το­δι­κεί­ων και το ιδιαί­τε­ρα υψη­λό ποσο­στό κατα­δι­κών τους, 99% για τους Παλαιστίνιους.

«Η Άχεντ Ταμί­μι θα αφε­θεί ελεύ­θε­ρη, όμως εκα­το­ντά­δες παι­διά Παλαι­στι­νί­ων παρα­μέ­νουν πίσω από τα κάγκε­λα και δεν χαί­ρουν καμί­ας προ­σο­χής», είχε δηλώ­σει ο διευ­θυ­ντής του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW) στο Ισρα­ήλ Όμαρ Σακίρ, καταγ­γέλ­λο­ντας «την ενδη­μι­κή κακο­με­τα­χεί­ρι­ση» των ανη­λί­κων στο ισραη­λι­νό σύστημα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο και δύο Ιταλούς καθώς φιλοτεχνούσαν γκραφίτι που εικόνιζε την Άχεντ Ταμίμι πάνω στο Τείχος

Η ισραη­λι­νή συνο­ριο­φυ­λα­κή συνέ­λα­βε το Σάβ­βα­το δύο Ιτα­λούς κι έναν Παλαι­στί­νιο διό­τι ζωγρά­φι­ζαν μια τοι­χο­γρα­φία –το πορ­τρέ­το της φυλα­κι­σμέ­νης παλαι­στί­νιας έφη­βης Άχεντ Ταμί­μι– πάνω στο τεί­χος δια­χω­ρι­σμού στη Βηθλε­έμ, στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, γνω­στο­ποί­η­σαν παλαι­στί­νιοι αξιωματούχοι.

Ένας εκπρό­σω­πος της ισραη­λι­νής αστυ­νο­μί­ας δεν απά­ντη­σε σε τηλε­φώ­νη­μα του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόι­τερς που ήθε­λε να του ζητή­σει ένα σχό­λιο για τις συλλήψεις.

Η Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (ΟΑΠ) γνω­στο­ποί­η­σε μέσω twitter ότι οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις συνέ­λα­βαν δύο ιτα­λούς graffiti artists κι έναν Παλαι­στί­νιο που ήταν μαζί τους.

Οι ένο­πλες δυνά­μεις και οι υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ ελέγ­χουν το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Δυτι­κής Όχθης, όπου οι Παλαι­στί­νιοι έχουν πολύ περιο­ρι­σμέ­νη κυριαρ­χία. Οι περισ­σό­τε­ρες χώρες του κόσμου αλλά και ο ΟΗΕ θεω­ρούν τους οικι­σμούς των εβραί­ων εποί­κων στη Δυτι­κή Όχθη παρά­νο­μους με βάση το διε­θνές δίκαιο, κάτι το οποίο η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση προ­φα­νώς απορρίπτει.

We are in arrest in betlemme from israeli army Who can help us please do it

Η δημο­σί­ευ­ση κοι­νο­ποι­ή­θη­κε από το χρή­στη Jorit (@joritagoch) στις

Ahed Betlem #FreePalestine

Η δημο­σί­ευ­ση κοι­νο­ποι­ή­θη­κε από το χρή­στη Jorit (@joritagoch) στις

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο