Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο — όχι στη μετατροπή σε τζαμί» λένε προοδευτικοί τούρκοι επιστήμονες

Την δια­τή­ρη­ση του μου­σεια­κού χαρα­κτή­ρα της Αγί­ας Σοφί­ας και όχι την μετα­τρο­πή του σε τζα­μί προ­τεί­νει η «Τουρ­κι­κή Ακα­δη­μία Επι­στή­μης και Δια­φω­τι­σμού» (Bilim ve Aydınlanma Akademisi).

Σε ανα­λυ­τι­κή της έκθε­ση η Ακα­δη­μία — που ιδρύ­θη­κε με πρω­το­βου­λία του ΚΚ Τουρ­κί­ας — κάνει ανα­φο­ρά στο ιστο­ρι­κό υπό­βα­θρο του ναού της Αγί­ας Σοφί­ας, καθώς και σε τεχνι­κές λεπτο­μέ­ρειες που αφο­ρούν την δια­τή­ρη­ση του επί 1500 χρόνια.

Η έκθε­ση ανα­φέ­ρε­ται στη μονα­δι­κό­τη­τα της Αγί­ας Σοφί­ας ως σύμ­βο­λο θρη­σκευ­τι­κού, πολι­τι­στι­κού και αρχι­τε­κτο­νι­κού χαρα­κτή­ρα, όχι μόνο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης και της Τουρ­κί­ας, αλλά ευρύ­τε­ρα της Ευρώ­πης και Μέσης Ανατολής.

Η παρέμ­βα­ση της «Ακα­δη­μί­ας Επι­στή­μης και Δια­φω­τι­σμού» έρχε­ται σε μια περί­ο­δο που ξανα­φου­ντώ­νει ο δημό­σιος διά­λο­γος στην Τουρ­κία σχε­τι­κά με τη μετα­τρο­πή του ναού σε τζα­μί. Το Μάρ­τη του 2018, σε ειδι­κή τελε­τή στην Αγία Σοφία ο Ταγίπ Ερντο­γάν διά­βα­σε στί­χους από το κορά­νι για πρώ­τη φορά εντός του ναού, ενι­σχύ­ο­ντας έτσι τις υπο­ψί­ες σχε­τι­κά με την πρό­θε­ση των ισλα­μι­στών να προ­χω­ρή­σουν σε μετα­τρο­πή του μνη­μεί­ου σε τέμενος.

“Οι συζη­τή­σεις για δημιουρ­γία τζα­μιού, ο πολι­τι­κός και προ­κλη­τι­κός λόγος ανα­φο­ρι­κά με την Αγία Σοφία πρέ­πει να στα­μα­τή­σει άμε­σα. Η Αγία Σοφία πρέ­πει να δια­τη­ρη­θεί ως μου­σείο, με χρή­ση όλων των διε­θνών πρα­κτι­κών για τη δια­τή­ρη­ση και απο­κα­τά­στα­ση των πολι­τι­στι­κών της θησαυ­ρών» ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων η «Ακα­δη­μία Επι­στή­μης και Διαφωτισμού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο