Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

H αθυρόστομη φράση του Χάρρυ Κλυνν και ο Β. Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (BINTEO)

Ηταν το 1974 όταν έρχε­ται στην Ελλά­δα ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λι­κής Δημο­κρα­τί­ας Valery Giscard d’ Estaing. Στο αερο­δρό­μιο τον Γάλ­λο πρό­ε­δρο είχε υπο­δε­χθεί ο πρω­θυ­πουρ­γός και με επί­ση­μη αυτο­κι­νη­το­πο­μπή κατευ­θύ­νο­νταν προς την Αθή­να. Στην Πύλη του Αδρια­νού είχε στη­θεί εξέ­δρα με δάφ­νες για την είσο­δό του στην Αθή­να. Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος, με τον Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή στο πλευ­ρό του, ανέ­βη­καν στην εξέ­δρα και μπρο­στά στο μικρό­φω­νο απηύ­θυ­νε, ο καθέ­νας με τη σει­ρά του, χαι­ρε­τι­σμό στον κόσμο που είχαν συγκε­ντρω­θεί με ελλη­νι­κές και γαλ­λι­κές σημαί­ες και την ιαχή να κυριαρ­χεί «Ελλάς – Γαλ­λία – Συμ­μα­χία»! Πρώ­τος πήρε τον λόγο ο Βαλε­ρί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και με την ερα­σμια­κή προ­φο­ρά του απευ­θύν­θη­κε στον κόσμο με εκεί­νο το αξέ­χα­στο: «Φιλόι μοϋ αγα­πη­με­νόι, σας χαι­ρε­τώ!». Ακο­λού­θη­σε με την σερ­ραϊ­κή χαρα­κτη­ρι­στι­κή προ­φο­ρά του ο Κων/νος Καραμανλής.

Το τι ειπώ­θη­κε ξεχά­στη­κε, όμως την επί­σκε­ψη απα­θα­νά­τι­σε ο Χάρ­ρυ Κλυνν με το δικό του τρό­πο. Το ‘κανε σύν­θη­μα, το «Φίλοι μου αγα­πη­μέ­νοι», εκπο­μπή, επι­θε­ώ­ρη­ση, με τους δύο φίλους να μιλούν την ίδια γλώσ­σα, αλλά πώς!

Αυτό που πραγ­μα­τι­κά έγρα­ψε είναι η αθυ­ρό­στο­μη λαϊ­κή ρήση «Ο κόσμος καϊ­γε­τάϊ κάϊ το μοϊ­νί χτε­νι­ζε­τάϊ» που απέ­δω­σε με ερα­σμια­κή προ­φο­ρά ο Χάρ­ρυ Κλυνν μιμού­με­νος τον Βαλε­ρί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν;.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο