Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικα­τε­ρί­νη Σακελ­λα­ρο­πού­λου είναι η νέα Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας μετά την εκλο­γή της στην ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία που έγι­νε σε ειδι­κή συνε­δρί­α­ση της Ολο­μέ­λειας της Βουλής.

Σε σύνο­λο 294 βου­λευ­τές η υπο­ψη­φιό­τη­τα της Αικ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου συγκέ­ντρω­σε 261 θετι­κές ψήφους από τους βου­λευ­τές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και εκλέ­χτη­κε από την πρώ­τη ψηφο­φο­ρία όπου απαι­τού­νταν 200 θετι­κές ψήφοι. «Παρών» δήλω­σαν 33 βου­λευ­τές, ενώ έξι ήταν απόντες.

Το ΚΚΕ δήλω­σε «παρών», όπως επί­σης η Ελλη­νι­κή Λύση και το ΜΕΡΑ 25.

Απου­σί­α­ζαν από τη ΝΔ οι Αντώ­νη Σαμα­ράς ‑που με επι­στο­λή δηλώ­νει ότι αν ήταν παρών θα ψήφι­ζε την Αικ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου- και ο Άγγε­λος Συρί­γος που με επι­στο­λι­κή ψήφο ψήφι­σε υπέρ της Αικ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απου­σί­α­ζαν οι Γιώρ­γος Κατρού­γκα­λος και Γιάν­νης Αμα­να­τί­δης που με επι­στο­λι­κή ψήφο ψήφι­σαν υπέρ της Αικ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου. Απου­σί­α­ζαν, χωρίς να στεί­λουν κάποια επι­στο­λή, οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζου­ρά­ρις και Αλέ­ξαν­δρος Μεϊ­κό­που­λος, ενώ οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύ­φων Αλε­ξιά­δης που νοση­λεύ­ε­ται και ο Νίκος Συρ­μα­λέ­νιος με επι­στο­λή τους δήλω­σαν πως αν ήταν στην Βου­λή θα ψήφι­ζαν την Αικ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου. Από το ΜΕΡΑ25 απου­σί­α­ζε η Κων. Αδά­μου λόγω αδιαθεσίας.

Το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας γνω­στο­ποί­η­σε στην Αικ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου ο Πρό­ε­δρος της Βου­λής Κώστας Τασού­λας που μετέ­βη για το σκο­πό αυτό στο Συμ­βού­λιο της Επικρατείας.

Σημειώ­νε­ται ότι η κα Σακελ­λα­ρο­πού­λου είναι η 13η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας (8η από τη μετα­πο­λί­τευ­ση) και δια­δέ­χε­ται στο ανώ­τα­το πολι­τεια­κό αξί­ω­μα τον καθη­γη­τή Προ­κό­πη Παυ­λό­που­λο. Η νέα ένοι­κος του Προ­ε­δρι­κού Μεγά­ρου θα ορκι­στεί σε ειδι­κή πανη­γυ­ρι­κή συνε­δρί­α­ση της Βου­λής στις 14 Μαρ­τί­ου του 2020, αμέ­σως μετά τη λήξη της θητεί­ας του κ. Παυ­λό­που­λου, στις 13 Μαρτίου.

Για όσους αρέ­σκο­νται στην αριθ­μη­τι­κή, το από­λυ­το ρεκόρ μέχρι σήμε­ρα στις ψήφους το έχει η πρό­τα­ση του Κώστα Καρα­μαν­λή τον Φεβρουά­ριο του 2005: τότε ο Κάρο­λος Παπού­λιας εξε­λέ­γη με 279 ψήφους από τους βου­λευ­τές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ακο­λου­θεί ο Κωστής Στε­φα­νό­που­λος ο οποί­ος το 2000 έλα­βε 269 ψήφους, επί­σης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πολύ μεγά­λο αριθ­μό ψήφων είχε λάβει και ο Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος, που ανέ­λα­βε το ύπα­το πολι­τεια­κό αξί­ω­μα ψηφι­ζό­με­νος από 233 βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο