Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η αλχημεία της υπεράσπσης»

«Αν το δικα­στή­ριο απο­φα­σί­σει ποι­νές χαμη­λό­τε­ρες των 8 ετών κάθειρ­ξης για τους συνερ­γούς της δολο­φο­νί­ας Φύσ­σα ή της από­πει­ρας κατά του Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ, αυτό θα οφεί­λε­ται σε επι­λο­γή του ίδιου και όχι στον νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα» ανα­φέ­ρει ο συνή­γο­ρος των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών, Θανά­σης Καμπα­γιάν­νης σε νέα ανάρ­τη­σή του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Ολό­κλη­ρη η ανάρτηση

Η υπε­ρά­σπι­ση κατα­φεύ­γει σε μια αλχη­μεία που το δικα­στή­ριο πρέ­πει να δια­γνώ­σει και να αποφύγει.
Η ανθρω­πο­κτο­νία, με τον νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα, τιμω­ρεί­ται με ισό­βια κάθειρ­ξη ή πρό­σκαι­ρη κάθειρ­ξη 10–15 έτη.
Η από­πει­ρα (άρθρο 42) και η συνέρ­γεια (άρθρο 47) σε ένα αδί­κη­μα τιμω­ρού­νται με μειω­μέ­νη ποι­νή κατ’ άρθρο 83.
Το άρθρο 83 προ­βλέ­πει ως μειω­μέ­νη ποι­νή: α) αντί για ποι­νή ισό­βιας κάθειρ­ξης την πρό­σκαι­ρη κάθειρ­ξη (5–15 έτη), β) αντί για ποι­νή πρό­σκαι­ρης κάθειρ­ξης 10–15 έτη την ποι­νή κάθειρ­ξης έως οκτώ έτη (ή φυλά­κι­ση άνω των δύο ετών).
Από τη στιγ­μή που η ανθρω­πο­κτο­νία τιμω­ρεί­ται και με ισό­βια κάθειρ­ξη, η μειω­μέ­νη ποι­νή (για από­πει­ρα ή συνέρ­γεια σε ανθρω­πο­κτο­νία) μπο­ρεί να είναι από 2 έτη φυλά­κι­σης μέχρι 15 έτη κάθειρξης.
Η αλχη­μεία της υπε­ρά­σπι­σης είναι ότι προ­βάλ­λει ως ανώ­τε­ρη ποι­νή κάθειρ­ξης για από­πει­ρα ή συνέρ­γεια τα 8 έτη κάθειρξης.
Αυτή η ανά­γνω­ση είναι λάθος, το συνο­μο­λό­γη­σε αυτό εξάλ­λου η εισαγ­γε­λέ­ας που πρό­τει­νε 10 έτη κάθειρ­ξης στον Παντα­ζή για από­πει­ρα ανθρωποκτονίας.
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΑΠΛΑ: Αν το δικα­στή­ριο απο­φα­σί­σει ποι­νές χαμη­λό­τε­ρες των 8 ετών κάθειρ­ξης για τους συνερ­γούς της δολο­φο­νί­ας Φύσ­σα ή της από­πει­ρας κατά του Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ, αυτό θα οφεί­λε­ται σε επι­λο­γή του ίδιου και όχι στον νέο Ποι­νι­κό Κώδικα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο