Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Αμερική παγώνει, η Ευρώπη ζεσταίνεται με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή

Την ίδια στιγ­μή που η Βόρεια Αμε­ρι­κή επη­ρε­ά­ζε­ται από εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λές τιμές θερ­μο­κρα­σί­ας, η Ευρώ­πη βίω­σε την Παρα­σκευή 23/12 μια από τις θερ­μό­τε­ρες ημέ­ρες των τελευ­ταί­ων του­λά­χι­στον 150 ετών για τέλη Δεκεμβρίου.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία της Γαλ­λί­ας Météo-France δημο­σί­ευ­σε ότι καταρ­ρί­φθη­καν ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας για τον μήνα Δεκέμ­βριο σε 17 μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς με ιστο­ρι­κό κατα­γρα­φών άνω των 80 ετών. Τα θερ­μό­με­τρα στη νότια ηπει­ρω­τι­κή Γαλ­λία και στην Κορ­σι­κή έδει­ξαν έως 22,5 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και στη Βόρεια Γαλ­λία έως και 16°C, ενώ στο Παρί­σι 15,7°C. Πρό­κει­ται για την 11η φορά φέτος που η Γαλ­λία επη­ρε­ά­ζε­ται από εξαι­ρε­τι­κά υψη­λές για την επο­χή τιμές θερ­μο­κρα­σί­ας και είναι η δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη χρο­νιά που καταρ­ρί­πτο­νται ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας τον Δεκέμβριο.

Δεν επη­ρε­ά­ζουν μόνο τη Γαλ­λία όμως οι θερ­μές αέριες μάζες που έχουν κατα­κλύ­σει την Ευρώ­πη. Ρεκόρ θερ­μο­κρα­σιών καταρ­ρί­φθη­καν επί­σης στη Βόρεια Ισπα­νία, στο Βέλ­γιο, στη Γερ­μα­νία και στην Ιτα­λία (Σαρ­δη­νία). Στην Ελλά­δα, οι χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες των προη­γού­με­νων ημε­ρών έδω­σαν τη θέση τους σε υψη­λό­τε­ρες τιμές, οι οποί­ες στα βόρεια είναι υψη­λό­τε­ρες από τη μέση τιμή της περιό­δου 1991–2020.

Αντί­θε­τα, οι ταχέ­ως κινού­με­νες, από την περιο­χή του Κανα­δά, πολι­κές αέριες μάζες έχουν πλέ­ον καλύ­ψει το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Βόρειας Αμε­ρι­κής. Σε αρκε­τές περιο­χές των κεντρι­κών και βόρειων πολι­τειών των ΗΠΑ η θερ­μο­κρα­σία έχει πέσει στους ‑20 με ‑40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Ενδει­κτι­κό του πόσο νότια έχουν μετα­φερ­θεί οι πολι­κές αέριες μάζες είναι το γεγο­νός ότι στα παρά­κτια τμή­μα­τα του Τέξας, στον Κόλ­πο του Μεξι­κού, η θερ­μο­κρα­σία πλη­σί­α­σε τους ‑7 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Αξιο­ση­μεί­ω­το επί­σης, απο­τε­λεί το γεγο­νός ότι με το πέρα­σμα του ψυχρού μετώ­που η θερ­μο­κρα­σία σε πολ­λές περιο­χές κατέ­γρα­ψε πτώ­ση της τάξης των 22–25 βαθ­μών Κελ­σί­ου σε λιγό­τε­ρο από 30 λεπτά.

Ανα­μέ­νε­ται η μετα­φο­ρά των πολι­κών αερί­ων μαζών πιο ανα­το­λι­κά προς την ανα­το­λι­κή ακτή των ΗΠΑ, όπου και θα εντο­πί­ζο­νται οι σημα­ντι­κό­τε­ρες αρνη­τι­κές θερ­μο­κρα­σια­κές απο­κλί­σεις. Επι­προ­σθέ­τως ανα­μέ­νο­νται σφο­δρές χιο­νο­πτώ­σεις σε περιο­χές που βρί­σκο­νται πλη­σί­ον και ανα­το­λι­κά των Μεγά­λων Λιμνών, στα σύνο­ρα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο