Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βαγδάτη επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή για την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων

Ο Ιρα­κι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Αντέλ Αμπ­ντέλ Μάχντι επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι παρέ­λα­βε μια «υπο­γε­γραμ­μέ­νη», «μετα­φρα­σμέ­νη» και «πολύ ξεκά­θα­ρη» επι­στο­λή από την αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση που ανα­κοι­νώ­νει την απο­χώ­ρη­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού από το Ιράκ.

«Δεν είναι ένα κομ­μά­τι χαρ­τιού που έπε­σε από το φωτο­τυ­πι­κό μηχά­νη­μα (…) Τώρα λένε ότι είναι ήταν ένα προ­σχέ­διο (…), αλλά μπο­ρεί να έστελ­ναν άλλη επι­στο­λή διευ­κρί­νι­σης» τόνι­σε ο Μάχντι κατά τη διάρ­κεια σύγκλη­σης του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου που μετα­δό­θη­κε ζωντα­νά από την κρα­τι­κή τηλεόραση.

Χθες βρά­δυ, ο στρα­τη­γός Μαρκ Μάι­λι, επι­κε­φα­λής του γενι­κού επι­τε­λεί­ου στρα­τού των ΗΠΑ, αντι­δρώ­ντας στην απο­κά­λυ­ψη της επι­στο­λής αυτής, επι­βε­βαί­ω­σε ότι είναι αυθε­ντι­κή, αλλά δια­βε­βαί­ω­σε ότι ήταν απλά ένα «ανυ­πό­γρα­φο προ­σχέ­διο (επι­στο­λής). «Πρό­κει­ται για ένα λάθος που δια­πρά­χθη­κε καλή τη πίστει», είπε ο Μάιλι.

«Ήταν μια επί­ση­μη επι­στο­λή με τηn παρα­δο­σια­κή δομή», είπε ο Ιρα­κι­νός πρω­θυ­πουρ­γός. Τόνι­σε πως αν η επι­στο­λή αυτή ήταν ένα προ­σχέ­διο όπως υπο­στη­ρί­ζουν οι Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι, τότε η Ουά­σινγ­κτον πρέ­πει να στεί­λει μία ακό­μη επι­στο­λή για να διευ­κρι­νί­σει την κατά­στα­ση, λέγο­ντας πως οι δύο εκδο­χές της επι­στο­λής — μία στα αρα­βι­κά και μία αγγλι­κά — δεν είναι ταυτόσημες.

Η Βαγδά­τη είχε ανα­κοι­νώ­σει νωρί­τε­ρα χθες ότι ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός της ανα­κοί­νω­σε πως προ­ε­τοι­μά­ζει την απο­χώ­ρη­σή του από το Ιράκ σε επι­στο­λή που συντά­χθη­κε από τον στρα­τη­γό Ουί­λιαμ Σίλι, επι­κε­φα­λής των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στη χώρα.

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Μαρκ Έσπερ δήλω­σε χθες πως «δεν υπάρ­χει καμία από­φα­ση να απο­χω­ρή­σου­με από το Ιράκ», λέγο­ντας πως δεν γνω­ρί­ζει τίπο­τε για αυτή την επιστολή.

Έπει­τα από τη δολο­φο­νία του Ιρα­νού στρα­τη­γού Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί από αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή των ΗΠΑ στο διε­θνές αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της, το κοι­νο­βού­λιο του Ιράκ ζήτη­σε την Κυρια­κή από την κυβέρ­νη­ση της χώρας να τερ­μα­τί­σει την παρου­σία των ξένων στρατιωτών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο