Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βαγδάτη ξύπνησε καλυμμένη με χιόνι, για 2η φορά στη διάρκεια ενός αιώνα

Οι κάτοι­κοι της Βαγδά­της έσπευ­σαν να παί­ξουν χιο­νο­πό­λε­μο και να τρα­βή­ξουν φωτο­γρα­φί­ες σήμε­ρα το πρωί καθώς η πρω­τεύ­ου­σα του Ιράκ ξύπνη­σε ντυ­μέ­νη στα λευ­κά, ένα φαι­νό­με­νο που συμ­βαί­νει δεύ­τε­ρη φορά στη διάρ­κεια ενός αιώ­να. Πριν 12 χρό­νια, το 2008, το χιό­νι που έπε­σε στη Βαγδά­τη έλιω­σε αμέ­σως και πριν από αυτό χιο­νο­πτώ­σεις είχαν σημειω­θεί στην ιρα­κι­νή πρω­τεύ­ου­σα πριν έναν αιώ­να. Όμως αυτή τη φορά αρκε­τά εκα­το­στά χιο­νιού κάλυ­ψαν αυτο­κί­νη­τα, πεζο­δρό­μια και φοί­νι­κες. Οι άνθρω­ποι που πήγαι­ναν στις δου­λειές τους σήμε­ρα στα­μά­τη­σαν τα αυτο­κί­νη­τά τους για να παί­ξουν χιο­νο­πό­λε­μο ή να τρα­βή­ξουν φωτογραφίες.

“Οι χιο­νο­πτώ­σεις ενδέ­χε­ται να συνε­χι­στούν ως την Τετάρ­τη με δεδο­μέ­νες τις πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες”, δήλω­σε ο Άμερ αλ Τζα­μπέ­ρι, διευ­θυ­ντής της ιρα­κι­νής μετε­ω­ρο­λο­γι­κής υπη­ρε­σί­ας. Εκτός από τη Βαγδά­τη, η ιερή πόλη Κερ­μπά­λα, στο νότιο Ιράκ, ήταν επί­σης καλυμ­μέ­νη με μερι­κά εκα­το­στά χιο­νιού. Στο βόρειο Ιράκ οι χιο­νο­πτώ­σεις είναι συνη­θι­σμέ­νο φαι­νό­με­νο, ενώ στο Ιρα­κι­νό Κουρ­δι­στάν έχουν ανοί­ξει ακό­μη και κάποια χιο­νο­δρο­μι­κά κέντρα. Ωστό­σο στο νότιο τμή­μα της χώρας, όπου η θερ­μο­κρα­σία το καλο­καί­ρι ξεπερ­νά τους 50 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, το χιό­νι είναι κάτι σπάνιο.

Το Ιράκ, το ένα τρί­το των 40 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων του οποί­ου εξαρ­τά­ται από τη γεωρ­γία, υπο­φέ­ρει από χρό­νια ξηρα­σία. Ωστό­σο φέτος οι αρχές ελπί­ζουν σε μια καλύ­τε­ρη γεωρ­γι­κή παρα­γω­γή χάρη στις βρο­χο­πτώ­σεις που τρο­φο­δό­τη­σαν τους ποτα­μούς, οι οποί­οι έχουν εν μέρει ξερα­θεί από τα φράγ­μα­τα που έχουν δημιουρ­γή­σει η Τουρ­κία και το Ιράν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο