Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

«Η κατά­στα­ση στα νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης βρί­σκε­ται σήμε­ρα στο κόκ­κι­νο. Οι περισ­σό­τε­ρες μονά­δες της πόλης βρί­σκο­νται ουσια­στι­κά σε μόνι­μο συνα­γερ­μό, με τους εργα­ζό­με­νους σε αυτές να καλού­νται ήδη να κάνουν υπε­ράν­θρω­πη προ­σπά­θεια για να αντι­με­τω­πί­σουν τις σημε­ρι­νές δρα­μα­τι­κές συν­θή­κες αλλά και τις χει­ρό­τε­ρες που ακο­λου­θούν», ανα­φέ­ρει, σε ανα­κοί­νω­σή της, η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.

«Χθες, η κυβέρ­νη­ση μέσω του υπουρ­γού Υγεί­ας υπο­στή­ρι­ξε ότι κάνει “ό,τι περ­νά από το χέρι της”» σημειώ­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση και προ­στί­θε­ται πως στην πραγματικότητα:

- Η κυβέρ­νη­ση δεν αξιο­ποί­η­σε το τρί­μη­νο του εγκλει­σμού στο πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας για να προ­ε­τοι­μά­σει το ΕΣΥ. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μετέ­τρε­ψε τις ήδη υπάρ­χου­σες γενι­κές ΜΕΘ ώστε να δέχο­νται μόνο περι­στα­τι­κά κορονοϊού.

- Στις ΥΠΕ της περιο­χής της Θεσ­σα­λο­νί­κης, από τον Ιού­νη του 2019 έως τον Ιού­νη του 2020, το μόνι­μο προ­σω­πι­κό μειώ­θη­κε, ενώ οι προ­σλή­ψεις συμ­βα­σιού­χων δεν ήταν συνο­λι­κά παρά μερι­κές εκα­το­ντά­δες και πολύ μακριά από το να καλύ­ψουν τα τερά­στια κενά που σε κάποιες μονά­δες αγγί­ζουν τις αρκε­τές εκατοντάδες.

- Όσα νοσο­κο­μεία στη Θεσ­σα­λο­νί­κη δεν μετα­τρά­πη­καν ήδη σε μονά­δες μιας νόσου, τεί­νουν να μετα­τρα­πούν το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα. Σχε­δόν το σύνο­λο των υπη­ρε­σιών αφο­ρά τον κορονοϊό.

- Η κυβέρ­νη­ση δεν πήρε μέτρα για τα ΜΜΜ.

- Ο υπουρ­γός είπε ότι το ΕΣΥ παρεί­χε υπη­ρε­σί­ες σε «αυτούς που δεν μπο­ρούν, τους ανα­ξιο­πα­θού­ντες» όταν την ίδια ημέ­ρα το ΕΚΑΒ Θεσ­σα­λο­νί­κης ενη­μέ­ρω­σε όλα τα ΓΝ πως στα­μα­τά τη δια­κο­μι­δή ανα­σφά­λι­στων ασθε­νών προς τα ιδιω­τι­κά θεραπευτήρια.

- Ακό­μα και τώρα, που η κατά­στα­ση βρί­σκε­ται στο κόκ­κι­νο, δεν επι­τάσ­σουν τις ιδιω­τι­κές κλινικές.

«Όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, αντί η κυβέρ­νη­ση να πάρει τα ανα­γκαία μέτρα για την προ­στα­σία του λαού, ξόδε­ψε τον χρό­νο για να κάνει δωρά­κια δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις. Πήρε το ένα μέτρο μετά το άλλο για να διευ­κο­λύ­νει τους εργο­δό­τες στο ξεζού­μι­σμα των εργα­ζό­με­νων. Έκα­νε τη ζωή του λαού κόλα­ση αφού εκτός από την παν­δη­μία είχε να αντι­με­τω­πί­σει την ανερ­γία, τις απο­λύ­σεις, τις ανα­στο­λές σύμ­βα­σης, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας και η λίστα δεν έχει τέλος, το βαρέ­λι δεν έχει πάτο», τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση και επι­ση­μαί­νε­ται ότι «ακό­μα και τώρα, τόσο η κυβέρ­νη­ση ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνε­χί­ζουν να φορ­τώ­νουν ο ένας στον άλλο τις κοι­νές τους ευθύ­νες για την άθλια κατά­στα­ση του ΕΣΥ».

«Έστω και τώρα, λίγο πριν φτά­σου­με στο απρο­χώ­ρη­το και μετρή­σου­με αθώα θύμα­τα. Λίγο πριν γίνου­με σαν τις χώρες που ο υπουρ­γός καμώ­νε­ται ότι ξεπέ­ρα­σε η κυβέρ­νη­σή του.

Με ευθύ­νη της κυβέρνησης:

- Άμε­ση επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και Πρό­νοιας, με έντα­ξή του στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό και όχι αγο­ρά υπηρεσιών.

- Να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν και να στε­λε­χω­θούν τα νοσο­κο­μεία “ΛΟΙΜΩΔΩΝ” και “ΠΑΝΑΓΙΑ”.

- Μαζι­κά δωρε­άν τεστ με επί­τα­ξη και ιδιω­τι­κών εργα­στη­ρί­ων. Ιχνη­λά­τη­ση με επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια και όχι με βάση τη λογι­κή του μικρό­τε­ρου δυνα­τού κόστους το οποίο τελι­κά θα έχει κόστος σε ανθρώ­πι­νες ζωές.

- Μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών, για­τρών, νοση­λευ­τών. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων στο ΕΣΥ.

- Ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς και στα σχο­λεία, με 15 παι­διά ανά τάξη, προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών και εξα­σφά­λι­ση του εξο­πλι­σμού που απαι­τεί­ται για την εξ’ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­ση γι’ αυτές τις βδομάδες.

- Απο­συμ­φό­ρη­ση των Μέσων Μετα­φο­ράς, με προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού και με επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών λεω­φο­ρεί­ων, που σήμε­ρα βρί­σκο­νται σε απρα­ξία. Δύο χιλιά­δες του­ρι­στι­κά λεω­φο­ρεία “σκου­ριά­ζουν”, ενώ μπο­ρούν να εντα­χθούν στο κεντρι­κό σχέ­διο για τη βελ­τί­ω­ση των συγκοινωνιών.

- Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, άνερ­γος, επαγ­γελ­μα­τί­ας δεν πρέ­πει να μεί­νει χωρίς αξιο­πρε­πές εισό­δη­μα, για­τί πλέ­ον δεν βρι­σκό­μα­στε ούτε καν στον Μάρ­τη, αλλά σε συν­θή­κες που έχουν συσ­σω­ρευ­τεί βάρη, συνέ­πειες της προη­γού­με­νης περιόδου.

- Έκτα­κτο επί­δο­μα για όλους τους ανέρ­γους χωρίς προϋποθέσεις.

- Εδώ και τώρα να απο­συρ­θεί το νέο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα η κυβέρ­νη­ση», κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση της ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.

«Μακρό­νη­σος» (Λεύ­κω­μα), Γιώρ­γος Φαρσακίδης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο