Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βενεζουέλα καταγγέλλει ΗΠΑ-ΕΕ-ΟΑΚ στον ΟΗΕ: ο πόλεμος εναντίον του λαού μας δεν θα περάσει!

Επι­μέ­λεια Ομά­δα ¡H.lV.S! //

Ομι­λία του Υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Χόρ­χε Αρε­ά­σα στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ (απο­σπά­σμα­τα)

Πρέ­πει να ευχα­ρι­στή­σου­με τον κύριο Mάικ Πομπέο που, μετά την απο­τυ­χία του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών (ΟΑΚ) την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη, όταν δεν μπό­ρε­σαν να επι­βά­λουν σχε­τι­κό ψήφι­σμα έκα­ναν έκκλη­ση στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών (ΟΗΕ).

|>ΣΣ |> Mike Pompeo: ο σημε­ρι­νός ‑επί Τράμπ, γραμ­μα­τέ­ας των ΗΠΑ: Ο γραμ­μα­τέ­ας είναι ανώ­τε­ρος υψη­λό­βαθ­μος  υπάλ­λη­λος της κυβέρ­νη­σης, επι­κε­φα­λής του ΥπΕξ, που διο­ρί­ζε­ται από τον εκά­στο­τε πρό­ε­δρο και είναι αυτός που βασι­κά χει­ρί­ζε­ται την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή ‑ισο­δύ­να­μος με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών. Ανα­φέ­ρου­με ενδει­κτι­κά τους γνω­στούς Henry Kissinger, Warren Christopher, την Madeleine Albright την Condoleezza Rice τη Hillary Clinton)

Ερχό­μα­στε λοι­πόν εμείς, και μαζί μας ο Πρό­ε­δρος Μαδού­ρο, να δρά­ξου­με την ευκαι­ρία ώστε να συζη­τή­σου­με, όχι γενι­κά περί Βενε­ζου­έ­λας, όσο για τη χυδαία παρέμ­βα­ση και τους γενι­κούς μηχα­νι­σμούς παρεμ­βο­λής των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών (της Αμε­ρι­κής) στη χώρα μας. Πρέ­πει να ανα­φέ­ρου­με με την ευκαι­ρία, ότι οι ΗΠΑ δεν βρί­σκο­νται πίσω από το πρα­ξι­κό­πη­μα, βρί­σκο­νται επί κεφα­λής στο πρα­ξι­κό­πη­μα, βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή, δίνουν και υπα­γο­ρεύ­ουν εντο­λές όχι μόνο στην αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενε­ζου­έ­λας αλλά και στις κυβερ­νή­σεις δορυ­φό­ρους τους στην περιο­χή και όπως φαί­νε­ται, και στην Ευρώ­πη και σε άλλα σημεία του κόσμου.

Παρα­πέ­μπου­με στις μέσω tweets, (κλπ) κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων, προ­κλή­σεις — καλέ­σμα­τα στις Μπο­λι­βα­ρια­νές Εθνι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις να ταχθούν κατά των νόμι­μων αρχών, κατά της Συνταγ­μα­τι­κής Κυβέρ­νη­σης του Προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο, από τον Γραμ­μα­τέα Mάικ Πομπέο και τον Αντι­πρό­ε­δρο Πενς. Tweet με βίντεο του Αντι­προ­έ­δρου Πενς στις 22-Ιαν-19), που έδω­σε το πρά­σι­νο φως για το πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βενε­ζου­έ­λα έτσι ώστε, όπως είπε και η Ανα­πλη­ρώ­τρια Γραμ­μα­τέ­ας Ρόζ­μα­ρυ, να αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί από το που­θε­νά ένας πολί­της, που κανέ­νας, κανέ­να θεσμι­κό όργα­νο, δεν τον όρκι­σε, αυτό έγι­νε εν βοή σε μια σε μία ειρη­νι­κή δια­δή­λω­ση από τις πολ­λές που έχουν λάβει χώρα στη Βενε­ζου­έ­λα τα τελευ­ταία χρόνια.

Πού είναι η νομι­μό­τη­τα;

Ή αφή­νου­με τώρα στην άκρη τις διε­θνείς σχέ­σεις που βασί­ζο­νται στο Διε­θνές Δίκαιο και επι­βάλ­λο­νται οι διε­θνείς σχέ­σεις που βασί­ζο­νται στη δύνα­μη ενορ­χη­στρώ­νο­ντας και τους πολυ­με­ρείς οργα­νι­σμούς για την επί­τευ­ξη του σκο­πού και του στό­χου τους; Εάν κάποιος από εσάς μου πει σε ποιο άρθρο και σε ποια διά­τα­ξη του Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών βρί­σκε­ται η νομι­κή βάση για την αυτο­δια­κή­ρυ­ξη ενός κυρί­ου που δεν εξε­λέ­γη από κανέ­ναν σαν Πρό­ε­δρος της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενε­ζου­έ­λας, τότε ας ανοί­ξου­με αυτή τη νομι­κή συζή­τη­ση. Πιστεύω ότι δεν θα μπο­ρέ­σε­τε να το κάνετε.

Να θυμί­σου­με επί­σης πως, ο Γραμ­μα­τέ­ας Ρέξ Τίλ­λερ­σον, (πριν τον αντι­κα­τα­στή­σει αργό­τε­ρα ο Τραμπ), εδώ στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση, την πρώ­τη μέρα της συζή­τη­σης ανα­κοί­νω­σε κυρώ­σεις που όχι μόνο είναι μονο­με­ρή κατα­να­γκα­στι­κά μέτρα που δεν συν­δέ­ο­νται με το διε­θνές δίκαιο, αλλά είχε επί­σης και το θρά­σος να ανα­κοι­νώ­σει μία σει­ρά μέτρων κατά της Βενε­ζου­έ­λας παρα­βιά­ζο­ντας κατά­φω­ρα τον Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Πώς είναι δυνα­τόν; Ένας πρό­ε­δρος που απεί­λη­σε με χρή­ση στρα­τιω­τι­κής δύνα­μης, ο οποί­ος δεν ήταν ο Τζον Μπόλ­τον, δεν ήταν ο Μάρ­κο Ρού­μπιο αλλά ο ίδιος ο Ντό­ναλντ Τραμπ, απεί­λη­σε με χρή­ση στρα­τιω­τι­κής δύνα­μης απευ­θεί­ας τη Μπο­λι­βα­ρια­νή Δημο­κρα­τία της Βενε­ζου­έ­λας και δεν αμφι­σβη­τή­θη­κε από τους  πολυ­με­ρείς διε­θνείς οργα­νι­σμούς; Καθί­ζο­ντας στον πάγκο του κατη­γο­ρου­μέ­νου την Μπο­λι­βα­ρια­νή Δημο­κρα­τία της Βενε­ζου­έ­λας επει­δή ο λαός και η κυβέρ­νη­σή της συμ­μορ­φώ­θη­καν αυστη­ρά με ό,τι λέει το Σύνταγ­μα και έχο­ντας επί­σης σεβα­στεί το Διε­θνές Δίκαιο.

venezuela101

Θυμί­ζου­με: Το 1911 εισβά­λα­τε στο Μεξι­κό και το 1912 το αμε­ρι­κα­νι­κό ναυ­τι­κό εισβά­λει στη Νικα­ρά­γουα, απαρ­χή μιας κατο­χής σχε­δόν συνε­χούς μέχρι το 1933 όταν σας ανά­γκα­σαν να ξεκου­μπι­στεί­τε ο Augusto César Sandino και ο λαός της Νικα­ρά­γουας. 1914 Μεξι­κό, 1915 Αϊτή, 1916 Δομι­νι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία, 1918 Πανα­μάς, 1924 Ονδού­ρα, 1925 Πανα­μάς, 1926 Νικα­ρά­γουα, 1930 Δομι­νι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία, 1933 Νικα­ρά­γουα, 1941 Πανα­μάς. Και μετά η «Αμε­ρι­κά­νι­κη Σχο­λή», στην Κού­βα το 1952, η ανα­τρο­πή του Jacobo Árbenz στην Γουα­τε­μά­λα το 1954, στην Νικα­ρά­γουα το 1956. Το 1960, με ευθύ­νη του πρό­ε­δρου των ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποιού­νται οι ευρεί­ας κλί­μα­κας κλί­μα­κας επι­χει­ρή­σεις για την ανα­τρο­πή της κυβέρ­νη­σης του Φιντέλ Κάστρο και στη συνέ­χεια το 1961 στον Κόλ­πο των Χοίρων.

Και συνε­χί­ζου­με. Το 1964, τον João Goulart στη Βρα­ζι­λία. Το 1965, αγα­πη­τέ Πρό­ε­δρε του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, πόσοι έχα­σαν τη ζωή τους στη Δομι­νι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία λόγω της εισβο­λής που ενέ­κρι­νε η Οργά­νω­ση Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών (ΟΑΚ) για την ανα­τρο­πή μίας κυβέρ­νη­σης που δεν τους βόλευε επει­δή δεν τους πήγαι­νε  ιδε­ο­λο­γι­κά η κυβέρ­νη­ση αυτού του μεγά­λου Δομι­νι­κα­νού που ήταν ο Juan Boch. Το Δόγ­μα του Μον­ρόε. Θα έπρε­πε οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να είναι αυτές που πρέ­πει να αξιο­λο­γη­θούν και να μπουν υπό συνε­χή παρα­κο­λού­θη­ση για την έλλει­ψη σεβα­σμού τους στο διε­θνές δίκαιο, τις παρεμ­βο­λές, τις παρεμ­βά­σεις και τις εισβο­λές για­τί αυτές είναι πίσω από όλα τα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα. Ακο­λού­θη­σε το πρα­ξι­κό­πη­μα το 1973 κατά του Προ­έ­δρου Σαλ­βα­δόρ Αλιέ­ντε και στη Γουα­τε­μά­λα στη συνέ­χεια, το 2002 στη Βενε­ζου­έ­λα, επί προ­ε­δρί­ας Τζορτζ Μπους, που το αρνή­θη­καν, αλλά ανα­γνώ­ρι­σαν τον δικτά­το­ρα Carmona.

Υπάρ­χει λοι­πόν προη­γού­με­νο. Αυτό που συμ­βαί­νει σήμε­ρα στη Βενε­ζου­έ­λα έχει ένα άμε­σο προη­γού­με­νο… Ανα­γνώ­ρι­σαν τον δικτά­το­ρα Carmona ο οποί­ος άντε­ξε 47 ώρες και στη συνέ­χεια, μία έρευ­να Αμε­ρι­κα­νών εμπει­ρο­γνω­μό­νων επέ­δει­ξε με απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να έγγρα­φα τη συμ­με­το­χή των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών σε αυτή την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος. Ή το 2004 στην Ονδού­ρα που στην αρχή, κανείς δεν υπο­πτευό­ταν ότι από πίσω ήταν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, μέχρι που το 2014, η Χίλα­ρι Κλί­ντον το ανα­γνώ­ρι­σε, μέσω ενός βιβλί­ου, ότι είχε δώσει εντο­λή να ανα­τρέ­ψει τον Πρό­ε­δρο της Ονδού­ρας, επει­δή ήθε­λε να καλέ­σει το λαό σε δημο­ψή­φι­σμα. Ενώ άλλοι πρό­ε­δροι της κεντρι­κής Αμε­ρι­κής έχουν εκλε­γεί χωρίς να είναι καν υπο­ψή­φιοι ή έχο­ντας χάσει τις εκλο­γές. Υπάρ­χουν ανα­φο­ρές από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, από τον ΟΑΚ που λένε ότι ήταν μία απά­τη αλλά μετά καλεί ο Ντό­ναλντ Τραμπ, υπό­σχο­νται στον Ντό­ναλντ Τραμπ ότι θα μετα­φέ­ρουν την Πρε­σβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερου­σα­λήμ και ανα­γνω­ρί­ζο­νται όχι μόνο από τον Τραμπ αλλά από όλες τις κυβερ­νή­σεις δορυ­φό­ρους στην περιοχή.

venezuela102 trump

Όταν ο πρό­ε­δρος Τραμπ δήλω­σε πως ανα­γνω­ρί­ζει τον κύριο βου­λευ­τή ως δικτά­το­ρα της Βενε­ζου­έ­λας, αυτο­μά­τως , η Αργε­ντι­νή, η Κολομ­βία, η Χιλή, περί­με­ναν την εντο­λή για να ξεκι­νή­σουν αργό­τε­ρα και αυτοί να αναγνωρίζουν.

Είναι προ­φα­νές ότι αυτό το πρα­ξι­κό­πη­μα είναι ιδιαί­τε­ρα ξεδιά­ντρο­πο και αυτό δεν μπο­ρεί να γίνει δεκτό από τα Ηνω­μέ­να έθνη, αλλά πρέ­πει να κατα­δι­κα­στεί. Μακά­ρι να υπάρ­ξει ένα κάλε­σμα από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας για να εκτι­μη­θεί ποιος ήταν πίσω από το πρα­ξι­κό­πη­μα αν και δεν θα χρεια­ζό­ταν μεγά­λη κρί­ση, διό­τι τα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία αφθο­νούν στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα, στις δηλώ­σεις, στα ανα­κοι­νω­θέ­ντα. Σήμε­ρα, εδώ είναι σαν από­δει­ξη, το ίδιο το Wall Street Journal, όπως έκα­ναν πέρυ­σι το Σεπτέμ­βριο οι New York Times, που έδει­ξαν ότι υπήρ­ξαν συνα­ντή­σεις στρα­τιω­τών της Βενε­ζου­έ­λας με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, με επί­ση­μους αξιω­μα­τού­χους της Αμε­ρι­κα­νι­κής Κυβέρ­νη­σης, που υπο­τί­θε­ται θα ανέ­τρε­παν τον Πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο. Δεν ήταν οι υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών της Βενε­ζου­έ­λας ή της Κού­βας ή της Ρωσί­ας, ήταν οι New York Times και εφη­με­ρί­δες της Ισπα­νί­ας. Σήμε­ρα είναι η Wall Street Journal. Εδώ φαί­νε­ται καθα­ρά το κομ­μά­τι πάζλ που έλει­πε από τη στρα­τη­γι­κή του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος και ήταν η ορκωμοσία.

Ένα πρα­κτο­ρείο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, δίνει ξεκά­θα­ρα την πλη­ρο­φο­ρία ότι αυτός ο κύριος βου­λευ­τής ταξί­δε­ψε παρά­νο­μα στην Κολομ­βία και στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, συνα­ντή­θη­κε με επι­σή­μους και αυτές είναι πολύ καλές στρα­τη­γι­κές αλλά πολύ κακο­σχε­δια­σμέ­νες με ξεκά­θα­ρες προ­θέ­σεις. Οι κυβερ­νή­σεις των γει­τό­νων μας είναι κυβερ­νή­σεις “δορυ­φό­ροι” των ΗΠΑ στην περιο­χή, κυβερ­νή­σεις με προ­έ­δρους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, των οποί­ων τα συμ­φέ­ρο­ντα υπά­γο­νται στις ΗΠΑ. Αντί­θε­τα με τις αξιο­πρε­πείς κυβερ­νή­σεις μικρών κρα­τών της Καραϊ­βι­κής, που πολ­λές από αυτές δεν έχουν παρα­δο­θεί ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στον ΟΑΚ, ούτε στον ΟΗΕ, ούτε σε κανέ­ναν άλλο, παρά τις δημό­σιες απει­λές, ακό­μα και του αντι­προ­έ­δρου Πενς ή του Αντι­προ­έ­δρου του Κρά­τους ή ακό­μα και κάποιων γερου­σια­στών. Είναι από­λυ­τα κατα­νοη­τό οι “κυβερ­νή­σεις δορυ­φό­ροι” της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής να υπο­τα­χθούν με αυτόν τον τρό­πο. Αλλά η Ευρώ­πη να ταχθεί στο πλευ­ρό των ΗΠΑ; Και όχι τόσο των ΗΠΑ όσο της κυβέρ­νη­σης του Ντο­ναλντ Τραμπ. Η Ευρώ­πη να μας δώσει 8 μέρες; Για ποιο λόγο;

Τι πιστεύ­ε­τε ότι σας δίνει το δικαί­ω­μα να δίνε­τε διο­ρί­ες σε ένα κυρί­αρ­χο κρά­τος; Από τι προ­έ­κυ­ψε μια τέτοια παρεμ­βα­τι­κή (παι­διά­στι­κη θα τολ­μού­σα ακό­μα να πω) πρά­ξη; Για­τί δεν κάνει εκλο­γές ο πρό­ε­δρος Πέδρο Σάν­τσες όπως είπε χθες στον Πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο, ή μάλ­λον, ποιός εξέ­λεγ­ξε τον Πέδρο Σάν­τσες; Ας κάνουν εκλο­γές στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία και τη Βόρειο Ιρλαν­δία, ας τολ­μή­σουν! Για­τί ο Πρό­ε­δρος Μακρόν, αντί να ασχο­λη­θεί με τις μόνι­μες δια­δη­λώ­σεις και τα κίτρι­να γιλέ­κα στη χώρα του, επι­τί­θε­ται στη Βενε­ζου­έ­λα; Ασχο­λη­θεί­τε με τα δικά σας θέμα­τα, εμείς δεν επεμ­βαί­νου­με στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις σας! Σεβα­στεί­τε το Κατα­στα­τι­κό των Ηνω­μέ­νων Εθνών. Σεβα­στεί­τε την αυτο­διά­θε­ση των λαών.

Οι ΗΠΑ θέλουν να χτί­σουν έναν τοί­χο στο Μεξι­κό, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα χτί­ζουν ένα ιδε­ο­λο­γι­κό τεί­χος. Ένα αρκε­τά μεγά­λο μέρος της σημε­ρι­νής παρέμ­βα­σης του αντι­προ­έ­δρου Πομπέο, θυμί­ζει τα επι­χει­ρή­μα­τα του Νίξον κατά τη διάρ­κεια του ψυχρού πολέ­μου. Ξανα­φέρ­νουν στην επι­φά­νεια τον ψυχρό πόλε­μο, ξανα­φέρ­νουν το δόγ­μα Μον­ρόε του 1823, γι’ αυτό και ο Απε­λευ­θε­ρω­τής Σιμόν Μπο­λί­βαρ είπε το 1829: “Οι ΗΠΑ φαί­νε­ται να προ­ο­ρί­ζο­νται από τη μοί­ρα, να σπεί­ρουν στην Αμε­ρι­κή τη δυστυ­χία στο όνο­μα της ελευ­θε­ρί­ας”, ήταν μια προ­φη­τεία που βγή­κε αλη­θι­νή, για την ακρί­βεια ήταν μια πρό­βλε­ψη για­τί αυτό ακρι­βώς κάνουν οι ΗΠΑ. Ξέρε­τε πόσο έχει εκτι­μη­θεί το κόστος, από τότε που εφαρ­μό­στη­καν αυτά τα αντί­θε­τα από το Διε­θνές Δίκαιο, μονό­πλευ­ρα μέτρα εξα­να­γκα­σμού στη Βενε­ζου­έ­λα; Από το 2017, ως το Δεκέμ­βριο του 2018, το κόστος για τη Βενε­ζου­έ­λα ανέρ­χε­ται στα 23 δις δολά­ρια, χάρη στο εμπάρ­γκο, στην κατα­δί­ω­ξη των αγα­θών της Βενε­ζου­έ­λας, ενά­ντια στις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές μας. Η οικο­νο­μία της χώρας μας δε θα βρι­σκό­ταν σε αυτή την προ­βλη­μα­τι­κή κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται αν μπο­ρού­σε να βασι­στεί σε αυτούς τους πόρους. Προ­σφέ­ρουν 20 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στον ΟΑΚ, από αυτά που στέ­ρη­σαν από μας. Μόνο στην Euroclear στο Βέλ­γιο, αγα­πη­τέ κύριε πρέ­σβη του Βελ­γί­ου, υπάρ­χει παγι­δευ­μέ­νος χρυ­σός αξί­ας 1200 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων… Αυτό το θεω­ρεί­τε δίκαιο για το λαό της Βενεζουέλας;

Σε αυτό το σημείο ήταν ξεκά­θα­ρος ο αντι­πρό­σω­πος της Ρωσί­ας, αλλά όλοι οι άλλοι πιστεύ­ουν πως δεν υπάρ­χουν εμπάρ­γκο, είναι ψέμα. Αυτοί οι 18, 19 γύροι κυρώ­σε­ων ενά­ντια στη Βενε­ζου­έ­λα δεν υπάρ­χουν. Πιστεύω πως θα πρέ­πει να κάτσου­με να σκε­φτού­με: Είναι ένα ιδε­ο­λο­γι­κό τεί­χος αυτό που χτί­ζουν ενά­ντια στη Βενε­ζου­έ­λα. Εμείς συμ­με­ρι­ζό­μα­στε τις πρω­το­βου­λί­ες δια­λό­γου, όπως αυτή της Δομι­νι­κα­νής Δημο­κρα­τί­ας, που δεν ξεπρό­βα­λε από το πουθενά.

Έχουν κυκλο­φο­ρή­σει αρκε­τά ψέμα­τα εδώ και σας το λέω με σεβα­σμό, ρωτή­στε το ΔΝΤ σχε­τι­κά με τα στοι­χεία που του παρου­σί­α­σε η Βενε­ζου­έ­λα. Αυτά τα στοι­χεία δεν πλη­σιά­ζουν ούτε στο ελά­χι­στο τα νού­με­ρα που δώσα­τε εσείς σήμε­ρα εδώ. Ρωτή­στε τη Διευ­θύ­ντρια του ΔΝΤ. Γίνε­τε λίγο πιο αυστη­ροί στις έρευ­νές σας για να μπο­ρέ­σου­με να μιλή­σου­με σε αυτή τη συνά­ντη­ση που είναι τόσο σημα­ντι­κή για το μέλ­λον, την ειρή­νη και την ασφά­λεια της ανθρω­πό­τη­τας. Ρωτή­στε όμως και γι’ αυτά τα 3 εκα­τομ­μύ­ρια μετα­να­στών. Υπάρ­χει ένα νέο πρω­τό­γνω­ρο φαι­νό­με­νο μετα­νά­στευ­σης, που σχε­τί­ζε­ται με το εμπάρ­γκο και με μια οικο­νο­μι­κή κατα­δί­ω­ξη ενά­ντια στη Βενε­ζου­έ­λα. Μια κατά­στα­ση που δεν αρνού­μα­στε ότι είναι δύσκο­λη, αλλά πιστεύ­ου­με ότι θα βελ­τιώ­σου­με μαζί με το λαό, με τα Σχέ­δια Οικο­νο­μι­κής Ανά­καμ­ψης που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή.

Τί είναι αυτός ο πόλε­μος ενα­ντί­ον της Βενε­ζου­έ­λας; Εμείς αυτή την εβδο­μά­δα περι­μέ­νου­με επι­σκέ­ψεις από τον κ. Εδουάρ­δο Στάιν, και επί­σης την επί­σκε­ψη της πρώ­ην προ­έ­δρου και φίλης Μισέλ Μπασελέ.

Όσον αφο­ρά τη βία, λέτε εδώ ότι «η δικτα­το­ρία κατα­στέλ­λει και δολο­φο­νεί», ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενε­ζου­έ­λας είναι αυτή που με τις συνε­χείς της εξε­γέρ­σεις σπέρ­νει νεκρούς στο πέρα­σμά της. Είναι αυτή που προ­κά­λε­σε το πρα­ξι­κό­πη­μα του 2002, με τους ελεύ­θε­ρους σκο­πευ­τές. Ανα­λο­γι­στεί­τε πόσοι άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους εκεί­νες τις ημέ­ρες. Δολο­φο­νή­θη­καν άνθρω­ποι σε πραγ­μα­τι­κά ειρη­νι­κές διαδηλώσεις.

Οι δικα­στι­κές αρχές της Βενε­ζου­έ­λας, η Εξου­σία των Πολι­τών και η Δικα­στι­κή Εξου­σία, είναι κυρί­αρ­χες και δεν χρειά­ζο­νται καμία επέμ­βα­ση από κανέ­να ανε­ξάρ­τη­το φορέα. Είμα­στε σε θέση να πού­με την αλή­θεια για κάθε έναν από τους νεκρούς επει­δή η Βενε­ζου­έ­λα έχει αξιο­πρέ­πεια. Εσείς είστε αυτοί που χρη­μα­το­δο­τή­σα­τε το πρα­ξι­κό­πη­μα της 23ης Ιανουα­ρί­ου: μια πολύ­νε­κρη τρα­γω­δία. Επι­διώ­ξα­τε να τρέ­ξει το αίμα στους δρό­μους του Καρά­κας. Ευτυ­χώς όμως λήφθη­καν μέτρα ασφα­λεί­ας παρό­λο που το βρά­δυ, άνα­ψαν φωτιές στις λαϊ­κές γει­το­νιές του Καρά­κας. Εμφα­νί­στη­καν ομά­δες 10, 12, 13 ατό­μων που λεη­λα­τού­σαν και κατέ­στρε­φαν ιδιω­τι­κή περιου­σία και σε κάποιες περι­πτώ­σεις απο­τρέ­ψα­με άλλη μια τρα­γω­δία όπως αυτή της 11ης Απρι­λί­ου, άλλη μια τρα­γω­δία όπως αυτή του 2014, άλλη μια τρα­γω­δία όπως αυτή του 2017, όταν η αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενε­ζου­έ­λας βγαί­νει στους δρό­μους χρη­μα­το­δο­τού­με­νη από ορι­σμέ­νες χώρες που βρί­σκο­νται εδώ με σκο­πό να ανα­τρέ­ψουν, μέσω πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, κάπο­τε τον πρό­ε­δρο Τσά­βες και τώρα τον πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδούρο.

Υπο­στη­ρί­ζου­με τις πρω­το­βου­λί­ες δια­λό­γου ακρι­βώς όπως στη­ρί­ξα­με και εκεί­νον στη Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία τότε. Υπο­στη­ρί­ζου­με την πρω­το­βου­λία του Μεξι­κού, της Ουρου­γουά­ης και της Caricom (Κοι­νό­τη­τα των Χωρών της Καραϊ­βι­κής) που έχουν εκφρά­σει την επι­θυ­μία να δώσου­με μόνοι μας οι Βενε­ζου­ε­λα­νοί λύσεις στα προ­βλή­μα­τά μας, χωρίς ξένες επεμ­βά­σεις. Κανείς δεν πρό­κει­ται να μας δώσει προ­θε­σμί­ες ούτε και να μας πει αν θα κάνου­με εκλο­γές ή όχι. Οι απο­φά­σεις που θα παρ­θούν θα είναι μετα­ξύ Βενε­ζου­ε­λα­νών καθι­σμέ­νων στο τρα­πέ­ζι του δια­λό­γου, ανά­με­σα σε κυβέρ­νη­ση και αντιπολίτευση.

Στις 22 Ιανουα­ρί­ου συνα­ντή­θη­κε ο πρό­ε­δρος της Συνταγ­μα­τι­κής Εθνο­συ­νέ­λευ­σης Ντιοσ­δά­δο Καμπέ­γιο με αυτόν τον βου­λευ­τή τον κύριο Χουάν Γουαϊ­δό, προ­κει­μέ­νου να ανοί­ξουν ένα κανά­λι δια­λό­γου και κατέ­λη­ξαν σε κάποιες δεσμεύ­σεις. Την επό­με­νη μέρα όμως ο κύριος Χουάν Γουαϊ­δό έκα­νε ακρι­βώς το αντί­θε­το, ακρι­βώς επει­δή βρι­σκό­ταν υπό πίε­ση. Τον πίε­ζαν τα tweets του Πενς, τον πίε­ζαν τα tweets του Τραμπ, τον πίε­ζαν όλοι αυτοί που θέλουν να οδη­γή­σουν τη Βενε­ζου­έ­λα σε εμφύ­λιο πόλε­μο. Δεν θα το πετύ­χουν όμως. Οι Αμε­ρι­κα­νοί πρό­ε­δροι πάντα προ­κα­λούν πόλε­μο όταν αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα δια­κυ­βέρ­νη­σης. Κοι­τάξ­τε τον Πρό­ε­δρο Τραμπ πόσο «λυπά­ται». Είπε ότι το Ιράκ ήταν καλύ­τε­ρα με τον Σαντάμ Χου­σε­ΐν, δήλω­σε ότι η Λιβύη ήταν καλύ­τε­ρα με τον Καντά­φι τον οποίο ανέ­τρε­ψαν και σκό­τω­σαν με βάναυ­σο τρό­πο και μετά γέλα­σαν με εκεί­νη τη δολο­φο­νία στο Υπουρ­γείο Εξωτερικών.

venezuela103

Η αγριό­τη­τα και η βία είναι κάτι που δεν ανέ­χε­ται ο σημε­ρι­νός κόσμος, και μάλι­στα αυτή τη στιγ­μή απο­σύ­ρο­νται τα στρα­τεύ­μα­τα από τη Συρία. Τι γίνε­ται όμως με τη Βενε­ζου­έ­λα; Είναι το πολε­μι­κό τρό­παιο του κ. Τραμπ; Δεν πρό­κει­ται να δώσου­με πόλε­μο στον Ντό­ναλντ Τραμπ στη Βενε­ζου­έ­λα. Στη Βενε­ζου­έ­λα θα επι­βλη­θεί η ειρή­νη και η κατα­νό­η­ση μετα­ξύ των πολι­τών, ακό­μα κι αν πολ­λές από τις χώρες που βρί­σκο­νται εδώ ζητούν τον πόλεμο.

Ήθε­λα επί­σης να ανα­φερ­θώ στην «προ­θε­σμία» που προ­τί­θε­ται να δώσει η Ευρώ­πη. Θυμό­μα­στε τον Απε­λευ­θε­ρω­τή Σιμόν Μπο­λι­βάρ, που το 1818 είχε την πρώ­τη αντι­πα­ρά­θε­σή του με έναν Αμε­ρι­κα­νό πρά­κτο­ρα, θα θυμά­στε βέβαια ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες δεν υπο­στή­ρι­ξαν τους απε­λευ­θε­ρω­τι­κούς αγώ­νες των χωρών μας. Είναι γεγο­νός ότι εκεί­νοι είχαν ήδη ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θεί από μόνοι τους κερ­δί­ζο­ντας τον πόλε­μο απέ­να­ντι στη Βρε­τα­νι­κή αυτοκρατορία…

Ο Απε­λευ­θε­ρω­τής είπε τελι­κά στον πρά­κτο­ρα των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών: «… Για τη Βενε­ζου­έ­λα κάνει το ίδιο, είτε πολε­μά­ει την Ισπα­νία, είτε τον κόσμο ολό­κλη­ρο αν ο κόσμος όλος την προ­σβάλ­λει». Και αυτό ακρι­βώς μπο­ρού­με να το επα­να­λά­βου­με εδώ σήμε­ρα. Ευτυ­χώς έχου­με καλούς φίλους, αλλά όποιος προ­σβάλ­λει τη Βενε­ζου­έ­λα θα αντι­με­τω­πί­σει το λαό της, τον Πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο, τα Κοι­νο­τι­κά Συμ­βού­λια, τη Λαϊ­κή Εξου­σία, όρθιους, έτοι­μους να υπε­ρα­σπι­στούν την κυριαρ­χία της και την ακε­ραιό­τη­τά της.

Η ίδια η ανα­πλη­ρω­μα­τι­κή Γραμ­μα­τεία σας είπε ότι αυτός ο κύριος βου­λευ­τής “αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε”. Που ανα­φέ­ρε­ται στο Σύνταγ­μα της Μπο­λι­βα­ρια­νής Κυβέρ­νη­σης της Βενε­ζου­έ­λας η αυτο­α­να­κή­ρυ­ξη; Ψάξ­τε την, βρεί­τε την, και τότε ας ανοί­ξου­με διά­λο­γο για το θέμα αυτό.

Εξ ονό­μα­τος του προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο, εξ ονό­μα­τος των πολι­τι­κών αρχών της Βενε­ζου­έ­λας, της Λαϊ­κής Εξου­σί­ας, των Κοι­νω­νι­κών Συμ­βου­λί­ων, θέλου­με να επι­μεί­νου­με σε αυτό που λέει το Σύνταγ­μά της: Αμε­τά­κλη­τα ελεύ­θε­ρη, ανε­ξάρ­τη­τη, και καμία εξου­σία, όσο ισχυ­ρή και να είναι δεν μπο­ρεί να υπα­γο­ρεύ­σει στη χώρα μας ούτε τη μοί­ρα της ούτε τα βήμα­τα που θα κάνει.

Omada

Επι­κοι­νω­νία [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο