Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βενεζουέλα υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή 2 εκατ δόσεων/μήνα κουβανικού εμβολίου

Η Βενε­ζου­έ­λα θα παρα­γά­γει σε μηνιαία βάση πάνω από δύο εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβο­λί­ου που ανέ­πτυ­ξαν επι­στή­μο­νες στην Κού­βα για τον νέο κορο­νο­ϊό από τον Αύγου­στο, ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος της χώρας Νικο­λάς Μαδού­ρο χθες Κυριακή.

«Υπο­γρά­ψα­με συμ­φω­νία για την παρα­γω­γή από εργα­στή­ριά μας (…) δύο εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων του εμβο­λί­ου Αμπ­ντά­λα τον μήνα, από τον Αύγου­στο, (ή) τον Σεπτέμ­βριο», είπε ο πρό­ε­δρος, του οποί­ου η Κού­βα είναι στε­νός σύμμαχος.

Ο αρχη­γός του κρά­τους ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι η χώρα του θα συμ­με­τά­σχει στις κλι­νι­κές δοκι­μές 3ης φάσης του εμβο­λί­ου, με το οποίο η Αβά­να άρχι­σε ήδη στα τέλη Μαρ­τί­ου να εμβο­λιά­ζει 124.000 μέλη του ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, στο πλαί­σιο δοκι­μής ευρεί­ας κλί­μα­κας σε ομά­δες του πλη­θυ­σμού που δια­τρέ­χουν υψη­λό κίνδυνο.

Οι κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες δοκι­μά­ζουν τέσ­σε­ρα υπο­ψή­φια εμβό­λια, το Μαμπί­σα (στη φάση 1), το Σομπε­ρά­να 1 (στη φάση 2), το Σομπε­ρά­να 2 και το Αμπ­ντά­λα (στη φάση 3) ενώ εργά­ζο­νται πάνω σε ένα πέμ­πτο, το Σομπε­ρά­να +, εκδο­χή του Σομπε­ρά­να 1 για ανθρώ­πους που αναρ­ρώ­νουν από την COVID-19.

Η Αβά­να σχε­διά­ζει να αρχί­σει εκστρα­τεία μαζι­κής ανο­σο­ποί­η­σης τον Ιού­νιο με αυτό που θα γίνει τότε το πρώ­το εμβό­λιο για τον νέο κορο­νο­ϊό που θα έχει ανα­πτυ­χθεί και παρα­χθεί στη Λατι­νι­κή Αμερική.

Ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας πρό­σθε­σε πως η κυβέρ­νη­σή του συζη­τά την υπο­γρα­φή συμ­φω­νιών με σκο­πό την παρα­γω­γή επι­πλέ­ον εμβο­λί­ων, «με τη Ρωσία, την Κίνα και με άλλες χώρες».

Το Καρά­κας ως εδώ έχει δώσει άδεια επεί­γου­σας χρή­σης στο ρωσι­κό εμβό­λιο Sputnik V και σε αυτό της κινε­ζι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής Sinopharm. Έχουν φθά­σει στη χώρα λιγό­τε­ρες από 1 εκατ. δόσεις.

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι θα απο­πλη­ρώ­σει κάτι παρα­πά­νω από το μισό ποσό οφει­λών της χώρας που εκκρε­μούν για να αγο­ρά­σει 11,3 εκατ. δόσεις εμβο­λί­ων από τον μηχα­νι­σμό COVAX του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

Η Βενε­ζου­έ­λα των 30 εκατ. κατοί­κων είναι αντι­μέ­τω­πη με δεύ­τε­ρο, σφο­δρό κύμα της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού. Έχει κατα­γρά­ψει 170.000 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, εκ των οποί­ων πάνω από 20.000 τον Μάρ­τιο, και λίγους λιγό­τε­ρους από 1.700 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο