Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βραζιλία ένα βήμα πριν το φασισμό – Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο χουντικός Μπολσονάρο

Λίγες ώρες έμει­ναν μέχρι να ανοί­ξουν οι κάλ­πες στη Βρα­ζι­λία καθώς την Κυρια­κή 28 Οκτώ­βρη διε­ξά­γε­ται ο β’ γύρος των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, με το πολι­τι­κό κλί­μα να είναι ιδιαί­τε­ρα τετα­μέ­νο. Σύμ­φω­να με ανα­λύ­σεις βρα­ζι­λιά­νι­κων αλλά και ξένων μέσων ενη­μέ­ρω­σης, είναι υπαρ­κτός ο φόβος εκτε­τα­μέ­νων βίαιων επει­σο­δί­ων σε όλη τη χώρα, σε περί­πτω­ση που εκλε­γεί ο ακρο­δε­ξιός Ζαϊρ Μπολσονάρο. 

Οι τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις φέρ­νουν τον ακρο­δε­ξιό υπο­ψή­φιο του Φιλε­λεύ­θε­ρου Κοι­νω­νι­κού Κόμ­μα­τος Μπολ­σο­νά­ρο να προη­γεί­ται με 12 ποσο­στιαί­ες μονά­δες του κεντρο­α­ρι­στε­ρού, υπο­ψη­φί­ου με το Κόμ­μα των Εργα­ζό­με­νων (PT), Φερ­νά­ντο Χαντάντ. 

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της προ­ε­κλο­γι­κής μάχης που μαί­νε­ται τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες είναι οι απει­λές του Μπολ­σο­νά­ρο ότι, εάν εκλε­γεί, θα προ­βεί σε διώ­ξεις κομ­μου­νι­στών, αρι­στε­ρών και μελών του Κόμ­μα­τος των Εργα­ζό­με­νων. Σε ένα ντε­λί­ριο αντι­κομ­μου­νι­στι­κού θρά­σους πριν λίγες ημέ­ρες, ο φασί­στας υπο­ψή­φιος για την προ­ε­δρία της Βρα­ζι­λί­ας απεί­λη­σε ότι «θα σβή­σει από το χάρ­τη τους κόκ­κι­νους συμ­μο­ρί­τες», ενώ παρό­μοιες απει­λές εκτο­ξεύ­ο­νται από οπα­δούς του Μπολ­σο­νά­ρο απέ­να­ντι σε δημοσιογράφους. 

Ποντά­ρο­ντας στην απο­τυ­χία του μείγ­μα­τος δια­χεί­ρι­σης του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος που εφάρ­μο­σαν οι σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις Λού­λα-Ρού­σεφ και πλειο­δο­τώ­ντας σε λαϊ­κι­σμό και υπο­σχέ­σεις, ο Μπολ­σο­νά­ρο δεί­χνει να κερ­δί­ζει μεγά­λο μέρος των μικρο­α­στι­κών ψηφο­φό­ρων. Υπό­σχε­ται “κάθαρ­ση” από τη δια­φθο­ρά των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων και αξιο­ποιεί επι­κοι­νω­νια­κά την λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια για την αύξη­ση της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας στη χώρα. Στο πλαί­σιο αυτό, ο ακρο­δε­ξιός υπο­ψή­φιος στο­χο­ποιεί μετα­νά­στες, πρό­σφυ­γες και μειο­νό­τη­τες στο­χεύ­ο­ντας στα συντη­ρη­τι­κά αντα­να­κλα­στι­κά μεγά­λης μερί­δας του πληθυσμού.

Ο Φερνάντο Χαντάντ

Ο Φερ­νά­ντο Χαντάντ

Από την άλλη πλευ­ρά, γύρω από τον κεντρο­α­ρι­στε­ρό υπο­ψή­φιο, πρώ­ην δήμαρ­χο του Σάο Πάο­λο και υπουρ­γό των κυβερ­νή­σε­ων Λού­λα, Φερ­νά­ντο Χαντάντ έχουν συσπει­ρω­θεί μια σει­ρά δυνά­μεις που καλούν σε μέτω­πο υπε­ρά­σπι­σης της δημο­κρα­τί­ας από την φασι­στι­κή απει­λή. Παρά το γεγο­νός ότι τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες δεί­χνει να κερ­δί­ζει έδα­φος στις δημο­σκο­πή­σεις, η υπο­ψη­φιό­τη­τα Χαντάντ δεί­χνει να υπο­λεί­πε­ται σημα­ντι­κά σε ποσο­στά του ακρο­δε­ξιού αντι­πά­λου του. Σε πρό­σφα­τη δημο­σκό­πη­ση που δημο­σί­ευ­σε η εφη­με­ρί­δα Folha de S. Paulo, ο Χαντάντ παίρ­νει το 44% των έγκυ­ρων ψήφων, ένα­ντι 56% του Μπολσονάρο.

Τον Φερ­νά­ντο Χαντάντ στη­ρί­ζουν το ΚΚ της Βρα­ζι­λί­ας (το στέ­λε­χος του Μανου­έ­λα Ντ’ Αβι­λα είναι υπο­ψή­φια αντι­πρό­ε­δρος), ο Σίρο Γκό­μες που έλα­βε 12,5% στον πρώ­το γύρο, ο Γκι­γιέρ­με Κάρ­λος Μπό­ου­λος (0,6% στον πρώ­το γύρο), η Μαρί­να Γκό­μες (1% στον πρώ­το γύρο) του Δικτύ­ου Βιω­σι­μό­τη­τας. Στή­ρι­ξη στον Χαντάντ, με στό­χο να ηττη­θεί ο Μπολ­σο­νά­ρο, έχει εκφρά­σει και το Βρα­ζι­λιά­νι­κο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα (PCB), δια­τη­ρώ­ντας ωστό­σο τις δια­φω­νί­ες του με το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό PT.

Πιθα­νή επι­κρά­τη­ση του Ζ.Μπολσονάρο στις εκλο­γές ανα­μέ­νε­ται να σημά­νει δυσμε­νείς εξε­λί­ξεις τόσο για το λαό και την εργα­τι­κή τάξη της Βρα­ζι­λί­ας, όσο και για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, δεδο­μέ­νων των ακραί­ων, φασι­στι­κών θέσε­ων του 63χρονου πρώ­ην αξιω­μα­τι­κού του στρα­τού. Θυμί­ζε­ται ότι ο Μπολ­σο­νά­ρο, νοσταλ­γός της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας της Βρα­ζι­λί­ας (1965–1984), δηλώ­νει θαυ­μα­στής του αιμο­στα­γούς δικτά­το­ρα Πινο­σέτ, ενώ ο δημό­σιος λόγος του χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από περίσ­σευ­μα ρατσι­σμού (ενά­ντια στους μαύ­ρους, τους ομο­φυ­λό­φι­λους κλπ) και μισογυνισμού.

Ζαϊρ Μπολ­σο­νά­ρο: Ένας φασί­στας διεκ­δι­κεί την προ­ε­δρία της Βραζιλίας

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει την διε­θνι­στι­κή του αλλη­λεγ­γύη με τους κομ­μου­νι­στές και το λαό της Βραζιλίας

Βρα­ζι­λία: Ακρο­δε­ξιοί οπα­δοί του Μπολ­σο­νά­ρο επι­τέ­θη­καν σε γυναί­κα, χάρα­ξαν πάνω της το σήμα της σβάστικας!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο