Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βραζιλία ξεπέρασε σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων τις ΗΠΑ οι οποίες κλείνουν τα σύνορα σε ταξιδιώτες από Βραζιλία

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 807 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 σε 24 ώρες, δηλα­δή απο­λο­γι­σμό υψη­λό­τε­ρο από αυτόν που κατα­γρά­φη­κε στις ΗΠΑ, που ανήλ­θε σε 620 θανά­τους, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Η Βρα­ζι­λία κατα­τάσ­σε­ται στη δεύ­τε­ρη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθ­μό των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με 374.878, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου έχουν κατα­γρα­φεί 1,637 εκατ. κρούσματα.

Το σύνο­λο των θανά­των εξαι­τί­ας της COVID-19 στη Βρα­ζι­λία ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 23.473, διευ­κρί­νι­σε το υπουρ­γείο Υγείας.

ΗΠΑ: 532 νεκροί σε 24 ώρες – 98.218 στο σύνολο

Άλλοι 532 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν στην ασθέ­νεια που προ­κα­λεί ο νέος κορο­νο­ϊ­ός το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής, τη χώρα που έχει υπο­στεί το πιο βαρύ πλήγ­μα από την παν­δη­μία στον κόσμο, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς.

Ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός αυτός, αισθη­τά πιο χαμη­λός από αυτόν που κατα­γρα­φό­ταν τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες, ανε­βά­ζει σε 98.218 τον αριθ­μό των ασθε­νών που υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 στις ΗΠΑ από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας, σύμ­φω­να με τη σχο­λή ιατρι­κής της Βαλτιμόρης.

Τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 έφθα­σαν τα 1.662.375 χθες Δευτέρα.’

Κλείνουν τα σύνορα σε ταξιδιώτες από Βραζιλία οι ΗΠΑ

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ και ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο είναι στε­νοί πολι­τι­κοί σύμ­μα­χοι. Οι δύο ηγέ­τες αμφι­σβή­τη­σαν την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, παραλ­λή­λι­σαν την παν­δη­μία της COVID-19 με απλή γρί­πη, ήρθαν σε σύγκρου­ση με κυβερ­νή­τες πολι­τειών στις χώρες τους ανα­φο­ρι­κά με τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, αλλά και ενθάρ­ρυ­ναν από κοι­νού την ευρεία χρή­ση υδρο­ξυ­χλω­ρο­κί­νης παρά τις ενστά­σεις των ειδικών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος επε­φύ­λασ­σε ένα οδυ­νη­ρό πλήγ­μα για τον, κατά δήλω­σή του, «φίλο» του Μπολ­σο­νά­ρο. Την Κυρια­κή, ο Λευ­κός Οίκος ανα­κοί­νω­σε ότι απα­γο­ρεύ­ει, από τις 28 Μαΐ­ου, την έλευ­ση στις ΗΠΑ μη Αμε­ρι­κα­νών πολι­τών που προ­έρ­χο­νται από τη Βρα­ζι­λία. Ο λόγος είναι απλός: ο γίγα­ντας της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής έγι­νε η δεύ­τε­ρη χώρα στον κόσμο ως προς τη διά­δο­ση του κορω­νοϊ­ού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με περισ­σό­τε­ρα από 365.000 κρού­σμα­τα και περί­που 23.000 νεκρούς. Προ­σπα­θώ­ντας να χρυ­σώ­σει το χάπι, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Βρα­ζι­λί­ας έκα­νε λόγο για «τεχνι­κού χαρα­κτή­ρα μέτρο» και εξή­ρε τη σημα­ντι­κή βοή­θεια των ΗΠΑ προς τη χώρα του για την κατα­πο­λέ­μη­ση του ιού.

Η ψυχρο­λου­σία από την Ουά­σιγ­κτον βρή­κε τον Μπολ­σο­νά­ρο στο χει­ρό­τε­ρο σημείο της πολι­τι­κής δια­δρο­μής του μετά την ανά­λη­ψη των καθη­κό­ντων του. Πέραν των σφο­δρών επι­κρί­σε­ων που δέχε­ται για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, ο πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας βρί­σκε­ται στο κέντρο δικα­στι­κών ερευ­νών και πολι­τι­κής θύελ­λας. Πρό­σφα­τα, το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο της Βρα­ζι­λί­ας έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα βίντεο από συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, όπου ο Μπολ­σο­νά­ρο δήλω­νε ανε­ρυ­θρί­α­στα ότι εννο­εί να αλλά­ξει τη διοί­κη­ση της αστυ­νο­μί­ας ή και υπουρ­γούς, κατη­γο­ρώ­ντας τους ότι θέλουν να «γ…σουν» την οικο­γέ­νειά του.

Στον από­η­χο του σκαν­δά­λου, δέχθη­κε έντο­να πυρά από τον απο­πεμ­φθέ­ντα και πολύ δημο­φι­λή υπουρ­γό Δικαιο­σύ­νης Σέρ­τζιο Μόρο, ο οποί­ος δήλω­σε ότι ο αρχη­γός του κρά­τους είναι υπό­λο­γος για αθέ­μι­τες παρεμ­βά­σεις στην αστυ­νο­μία και στη δικα­στι­κή εξου­σία. Ανα­ζη­τώ­ντας στή­ρι­ξη, ο Μπολ­σο­νά­ρο ενθαρ­ρύ­νει «αυθόρ­μη­τες» κινη­το­ποι­ή­σεις οπα­δών του σε διά­φο­ρα σημεία της χώρας. Την Κυρια­κή εμφα­νί­στη­κε να απο­θε­ώ­νε­ται από (μάλ­λον ολι­γά­ριθ­μους) υπο­στη­ρι­κτές του στην πρω­τεύ­ου­σα Μπρα­ζί­λια, οι οποί­οι τον απο­κα­λού­σαν «θρύ­λο». Ο ίδιος δεν φορού­σε μάσκα, έβγα­ζε σέλ­φι και αντήλ­λασ­σε χει­ρα­ψί­ες με οπα­δούς του, μάλι­στα κάποια στιγ­μή ανέ­βα­σε ένα παι­δί στους ώμους του, περι­φρο­νώ­ντας δημο­σί­ως τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, τη στιγ­μή που η παν­δη­μία βαί­νει την ανιού­σα στη χώρα του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο