Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βρετανία έστειλε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς – Κρεμλίνο: «Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση»

Η Βρε­τα­νία προ­μή­θευ­σε στην Ουκρα­νία πολ­λούς πυραύ­λους κρούζ μεγά­λου βελη­νε­κούς «Storm Shadow», μετέ­δω­σε σήμε­ρα το CNN επι­κα­λού­με­νο ανώ­τε­ρους δυτι­κούς αξιωματούχους.

Το βρε­τα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας αρνή­θη­κε να σχολιάσει.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την πλη­ρο­φο­ρία αυτή πως «οι ένο­πλες δυνά­μεις μας θα δώσουν την κατάλ­λη­λη απάντηση».

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, μια ομά­δα ευρω­παϊ­κών χωρών με επι­κε­φα­λής τη Βρε­τα­νία ζήτη­σε από εται­ρεί­ες να εκφρά­σουν ενδια­φέ­ρον για να προ­μη­θεύ­σουν στην Ουκρα­νία πυραύ­λους βελη­νε­κούς μέχρι 300 χιλιο­μέ­τρων, όμως η Βρε­τα­νία ανα­κοί­νω­σε προ­χθές, Τρί­τη, ότι δεν έχει ληφθεί τελι­κή από­φα­ση για την απο­στο­λή των όπλων αυτών.

Η Βρε­τα­νία και άλλες δυτι­κές χώρες έχουν αυξή­σει φέτος τις υπο­σχέ­σεις τους για στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρανία.

Η Βρε­τα­νία ανα­κοί­νω­σε τον Ιανουά­ριο ότι θα στεί­λει στην Ουκρα­νία 14 από τα δικά της άρμα­τα μάχης Challenger 2, κάτι που παρα­κί­νη­σε άλλες χώρες, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ΗΠΑ και της Γερ­μα­νί­ας, να στεί­λουν κι αυτές άρμα­τα μάχης.

Οι Storm Shadow, οι οποί­οι κατα­σκευά­ζο­νται από την ευρω­παϊ­κή εται­ρεία πυραύ­λων MBDA, είναι πύραυ­λοι μεγά­λου βελη­νε­κούς που εκτο­ξεύ­ο­νται από αερο­σκά­φος και είναι σχε­δια­σμέ­νοι για επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον στό­χων υψη­λής αξί­ας, όπως ενι­σχυ­μέ­να μπούν­κερ και σημα­ντι­κές υπο­δο­μές, σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο της εται­ρεί­ας. Έχουν βελη­νε­κές μεγα­λύ­τε­ρο των 250 χιλιο­μέ­τρων, σύμ­φω­να με τον κατασκευαστή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο