Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η γέννηση ενός μωρού χωρίς πρόσωπο συνταράσσει την Πορτογαλία

Υπό την πίε­ση της κοι­νής γνώ­μης, ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος της Πορ­το­γα­λί­ας έθε­σε σε δια­θε­σι­μό­τη­τα έναν μαιευ­τή­ρα που βαρύ­νε­ται με υπο­ψί­ες για αμέ­λεια, καθώς δεν αντι­λή­φθη­κε τις δυσμορ­φί­ες ενός μωρού, που γεν­νή­θη­κε χωρίς πρό­σω­πο, σε μια υπό­θε­ση που συντα­ράσ­σει τη χώρα.

Ο για­τρός, ο οποί­ος τέθη­κε σε εξά­μη­νη δια­θε­σι­μό­τη­τα χθες το βρά­δυ, έπει­τα από την ομό­φω­νη από­φα­ση του πει­θαρ­χι­κού συμ­βου­λί­ου του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου, βρί­σκε­ται ήδη αντι­μέ­τω­πος με άλλες έξι μηνύ­σεις, η παλαιό­τε­ρη εκ των οποί­ων χρο­νο­λο­γεί­ται από το 2013. Το πει­θαρ­χι­κό συμ­βού­λιο απο­φά­σι­σε να ξεκι­νή­σει έρευ­να, μετά τη γέν­νη­ση, που πρω­τα­γω­νι­στεί στα πρω­το­σέ­λι­δα του πορ­το­γα­λι­κού Τύπου.

Η πορ­το­γα­λι­κή δικαιο­σύ­νη εξε­τά­ζει την υπό­θε­ση μετά τη μήνυ­ση που κατέ­θε­σαν σε βάρος του για­τρού οι γονείς του παιδιού.

«Υπάρ­χουν ισχυ­ρές ενδεί­ξεις» αμέ­λειας εκ μέρους του για­τρού Αρτούρ Καρ­βάλ­χο, οι οποί­ες «μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε πει­θαρ­χι­κές κυρώ­σεις» δήλω­σε σήμε­ρα ο Αλε­χά­ντρε Βαλε­ντίμ Λου­ρέν­σο, ο πρό­ε­δρος του συμ­βου­λί­ου του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου στη νότια Πορτογαλία.

Μπρο­στά στον αντί­κτυ­πο αυτής της υπό­θε­σης που «έχει επι­πτώ­σεις στη φήμη των για­τρών» και για να «καθη­συ­χά­σου­με τις έγκυ­ες γυναί­κες», το να τεθεί ο για­τρός σε δια­θε­σι­μό­τη­τα ήταν απα­ραί­τη­το προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στούν οι μηνύ­σεις σε βάρος του εκ των οποί­ων ορι­σμέ­νες είναι «μακρο­χρό­νιες καθώς και πολύ περί­πλο­κες», εξή­γη­σε ο ίδιος στο κρα­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο RTP.

Στις 7 Οκτω­βρί­ου, οι γονείς του Ροντρί­γκο, ενός μωρού που γεν­νή­θη­κε χωρίς μύτη, χωρίς μάτια και χωρίς ένα τμή­μα του κρα­νί­ου του, ανα­κά­λυ­ψαν τις δυσμορ­φί­ες του παι­διού τους κατά τη διάρ­κεια του τοκε­τού στο νοσο­κο­μείο Σαν Μπερ­νάρ­ντο στο Σετού­μπαλ, σε από­στα­ση 40 χλμ νότια της Λισαβόνας.

Ο για­τρός Αρτούρ Καρα­βάλ­χο παρα­κο­λου­θού­σε την εγκυ­μο­σύ­νη της μαμάς του μικρού Ροντρί­γκο σε μια ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή στο Σετού­μπαλ, όπου και υπο­βλή­θη­κε στα τρία υπο­χρε­ω­τι­κά υπε­ρη­χο­γρα­φή­μα­τα χωρίς να εντο­πι­στεί το παρα­μι­κρό πρόβλημα.

Ο μαιευ­τή­ρας μάλι­στα τους καθη­σύ­χα­σε, όταν εξέ­φρα­σαν τον προ­βλη­μα­τι­σμό τους για το ενδε­χό­με­νο ανω­μα­λιών στο έμβρυο, ενώ η μητέ­ρα διέ­νυε τον έκτο μήνα της εγκυ­μο­σύ­νης της, έπει­τα από ένα υπε­ρη­χο­γρά­φη­μα που είχε γίνει με πρω­το­βου­λία των γονέων.

«Εξή­γη­σε ότι ορι­σμέ­νες φορές κάποια τμή­μα­τα του προ­σώ­που δεν είναι ορα­τά» στα υπε­ρη­χο­γρα­φή­μα­τα «όταν το μωρό έχει κολ­λή­σει το πρό­σω­πό του στην κοι­λιά της μητέ­ρας» αφη­γή­θη­κε η Γιο­ά­να Σιμάο, η αδελ­φή της μητέ­ρας, στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο TVI 24.

Ο μικρός Ροντρί­γκο παρα­μέ­νει υπό νοση­λεία στο Σετού­μπαλ, στην παι­δια­τρι­κή μονά­δα του νοσο­κο­μεί­ου όπου γεννήθηκε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο