Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Γερμανία έχει τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα»

Οι ακρο­δε­ξιές τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις στο Χάνα­ου που στοί­χι­σαν τις ζωές δέκα ανθρώ­πων συνε­χί­ζουν να μονο­πω­λούν το ενδια­φέ­ρον των γερ­μα­νι­κών μέσων ενημέρωσης.

Με ένα συγκλο­νι­στι­κό εξώ­φυλ­λο που φέρει τον τίτλο «Γερ­μα­νι­κός χει­μώ­νας» (κατά το Γερ­μα­νι­κό Φθι­νό­πω­ρο του 1977 και της τρο­μο­κρα­τί­ας της RAF) και συνο­δεύ­ε­ται από τη φωτο­γρα­φία ενός από τους κάλυ­κες που βρέ­θη­καν στις επι­θέ­σεις του Χάνα­ου, το νέο τεύ­χος του Spiegel βάζει στο μικρο­σκό­πιο την ανα­βί­ω­ση του ναζι­σμού και της ακρο­δε­ξιάς τρο­μο­κρα­τί­ας στη Γερμανία.

Στο κύριο άρθρο του το γερ­μα­νι­κό περιο­δι­κό σημειώ­νει, μετα­ξύ άλλων, ότι η Γερ­μα­νία «έχει τερά­στιο ναζι­στι­κό πρόβλημα»:

«[…] Όσον αφο­ρά τη Γερ­μα­νία μπο­ρεί κανείς να συγ­χω­ρή­σει πολ­λά, αλλά όχι την αμέ­λεια στη μάχη κατά των νεο­να­ζί και της άκρας δεξιάς. Η χώρα που ορμώ­με­νη από την εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία έβα­λε μπουρ­λό­το στον μισό κόσμο και εξό­ντω­σε έξι εκα­τομ­μύ­ρια Εβραί­ους, έπρε­πε να δια­σφα­λί­σει του­λά­χι­στον ότι δεν θα ανα­βί­ω­νε ποτέ ξανά η ρατσι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία επί γερ­μα­νι­κού εδά­φους. Πόσο μάλ­λον να προ­κα­λέ­σει και νέα θύματα.

Η γερ­μα­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως είναι δια­φο­ρε­τι­κή. Από το 1990 σχε­δόν 100 άνθρω­ποι δολο­φο­νή­θη­καν από ακρο­δε­ξιούς. Το Ίδρυ­μα Amadeu Antonio κάνει μάλι­στα λόγο για διπλά­σιο αριθ­μό. […] Η μακρά λίστα ακρο­δε­ξιών επι­θέ­σε­ων του πρό­σφα­του παρελ­θό­ντος είναι μια λίστα ντροπής.

[…] Για μεγά­λο διά­στη­μα οι αρχές και η πολι­τι­κή στη Γερ­μα­νία αδια­φό­ρη­σαν για το ότι η χώρα έχει ένα τερά­στιο ναζι­στι­κό πρό­βλη­μα και υπο­τί­μη­σαν τους κιν­δύ­νους. Ως εκ τού­του η ανα­βί­ω­ση της ακρο­δε­ξιάς τρο­μο­κρα­τί­ας συνι­στά πρω­τί­στως απο­τυ­χία των θεσμι­κών οργάνων».

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο