Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα από ό,τι εδώ και 50 χρόνια και η μέρα γίνεται πιο μικρή

 Ο χρό­νος κυλά­ει πλέ­ον ‑ανε­παί­σθη­τα- πιο γρή­γο­ρα, καθώς η Γη περι­στρέ­φε­ται με μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα από ό,τι έκα­νε τα τελευ­ταία 50 χρό­νια. Αυτό θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα η φετι­νή χρο­νιά να είναι λίγο πιο μικρή σε διάρ­κεια. Το 2021, σύμ­φω­να με επι­στη­μο­νι­κές εκτι­μή­σεις, ανα­μέ­νε­ται να είναι το μικρό­τε­ρης διάρ­κειας έτος εδώ και αρκε­τές δεκαετίες.

Από την άλλη, ίσως χρεια­στεί για πρώ­τη φορά οι επι­στή­μο­νες που είναι οι αρμό­διοι «φύλα­κες του χρό­νου», να προ­σθέ­σουν στο άμε­σο μέλ­λον ένα αρνη­τι­κό εμβό­λι­μο δευ­τε­ρό­λε­πτο για να δια­σφα­λί­σουν ότι τα ατο­μι­κά ρολό­για θα παρα­μέ­νουν απο­λύ­τως ακρι­βή στον υπο­λο­γι­σμό της Συντο­νι­σμέ­νης Παγκό­σμιας Ώρας (UTC).

Λόγω της ταχύ­τε­ρης περι­στρο­φής του πλα­νή­τη μας πέριξ του άξο­να του, η μέση διάρ­κεια της μέρας φέτος ανα­μέ­νε­ται να είναι 0,05 χιλιο­στά του δευ­τε­ρο­λέ­πτου μικρό­τε­ρη από τα 86.400 δευ­τε­ρό­λε­πτα που απαρ­τί­ζουν ένα 24ωρο, σύμ­φω­να με το “Time and Date”. Στην πορεία του έτους αυτό ισο­δυ­να­μεί με μια χρο­νι­κή υστέ­ρη­ση σχε­δόν 19 χιλιο­στών του δευ­τε­ρο­λέ­πτου. Η τελευ­ταία φορά που η μέση διάρ­κεια της μέρας ήταν μικρό­τε­ρη των 86.400 δευ­τε­ρο­λέ­πτων, ήταν το 1937.

Όταν η διάρ­κεια περι­στρο­φής της Γης, που εξαρ­τά­ται από διά­φο­ρους παρά­γο­ντες (κίνη­ση πυρή­να πλα­νή­τη, άνε­μοι, ρεύ­μα­τα ωκε­α­νών, ατμο­σφαι­ρι­κή πίε­ση κ.α.), απο­συγ­χρο­νί­ζε­ται από τα ατο­μι­κά ρολό­για, τότε προ­κύ­πτει η ανά­γκη να προ­στε­θεί ή να αφαι­ρε­θεί ένα εμβό­λι­μο δευ­τε­ρό­λε­πτο, μία δια­δι­κα­σία που ξεκί­νη­σε το 1972 και από τότε έχει συμ­βεί σε 27 έτη (πάντα προ­σθή­κη δευ­τε­ρο­λέ­πτου και ποτέ αφαί­ρε­ση), δηλα­δή περί­που κάθε δυό­μι­σι χρό­νια, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Ινστι­τού­του Προ­τύ­πων και Τεχνο­λο­γί­ας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευ­ταία φορά που χρειά­στη­κε, ήταν το 2016.

Μέχρι πριν μερι­κά χρό­νια, η τάση της Γης ήταν να επι­βρα­δύ­νει το ρυθ­μό της περι­στρο­φής της και η μέρα να είναι ελα­φρώς μεγα­λύ­τε­ρη από 24 ώρες, οπό­τε προ­έ­κυ­πτε η ανά­γκη για προ­σθή­κη εμβό­λι­μων δευ­τε­ρο­λέ­πτων. Όμως πιο πρό­σφα­τα, από τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 2020, η Γη επι­τα­χύ­νει συνε­χώς το ρυθ­μό της, άρα ίσως χρεια­στεί το αντί­θε­το, δηλα­δή να αφαι­ρε­θεί ένα δευτερόλεπτο.

   Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι οι 28 ταχύ­τε­ρες (μικρό­τε­ρες σε διάρ­κεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέ­βη­σαν το 2020. Το ρεκόρ μικρό­τε­ρης διάρ­κειας μέρας κατέ­χει η 19η Ιου­λί­ου 2020, όταν η Γη συμπλή­ρω­σε μια περι­στρο­φή σε 1,46 χιλιο­στά του δευ­τε­ρο­λέ­πτου λιγό­τε­ρα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.

Εξαι­τί­ας της τάσης επι­τά­χυν­σης της Γης, ίσως κάποια στιγ­μή θα απαι­τη­θεί ένα αρνη­τι­κό εμβό­λι­μο δευ­τε­ρό­λε­πτο, με άλλα λόγια τα ρολό­για θα «πηδή­ξουν» ένα δευ­τε­ρό­λε­πτο, ώστε να συντο­νι­σθούν με την περι­στρο­φή του πλα­νή­τη μας. Τα εμβό­λι­μα δευ­τε­ρό­λε­πτα δεν έχουν πρα­κτι­κή επί­πτω­ση στην καθη­με­ρι­νή ζωή, αλλά είναι πολύ σημα­ντι­κά σε πεδία όπως η αστρο­νο­μία, η πλο­ή­γη­ση, οι δια­στη­μι­κές πτή­σεις, τα υπο­λο­γι­στι­κά δίκτυα κ.α.

 «Είναι σίγου­ρα σωστό ότι η Γη περι­στρέ­φε­ται ταχύ­τε­ρα από οποια­δή­πο­τε φορά τα τελευ­ταία 50 χρό­νια. Είναι αρκε­τά πιθα­νό ότι θα χρεια­στεί ένα αρνη­τι­κό εμβό­λι­μο δευ­τε­ρό­λε­πτο, αν η ταχύ­τη­τα περι­στρο­φής της Γης αυξη­θεί κι άλλο, αλλά είναι ακό­μη πολύ νωρίς για να πού­με κατά πόσο αυτό θα συμ­βεί», δήλω­σε ο φυσι­κός Πίτερ Γουι­μπερ­λέι του Εθνι­κού Εργα­στη­ρί­ου Φυσι­κής της Βρε­τα­νί­ας στην «Τέλε­γκραφ».

   Την από­φα­ση για τα εμβό­λι­μα δευ­τε­ρό­λε­πτα λαμ­βά­νει η Διε­θνής Υπη­ρε­σία Περι­στρο­φής της Γης και Συστη­μά­των Ανα­φο­ράς (IERS) που εδρεύ­ει στο Παρί­σι.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο