Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου βάλθηκε να ξεριζώσει την ιστορική μνήμη

Σχο­λιά­ζει ο Δημό­της Νέας Ιωνί­ας //

Στην Καλο­γρέ­ζα σαν περνάς
ξέγνοια­στε εσύ διαβάτη,
με ευλά­βεια πρέ­πει να πατάς,
για­τί σε τού­τα τα λιθάρια,
έπε­σαν για τη λευτεριά
22 παλι­κά­ρια…
(Επί­γραμ­μα του Γιάν­νη Ρίτσου που βρί­σκε­ται στην ανα­θη­μα­τι­κή πλάκα
έργο της γλύ­πτριας Αφρο­δί­της Λιτή)

Κατά τη διάρ­κεια της καρα­ντί­νας, με εντο­λή της δημο­τι­κής αρχής Νέας Ιωνί­ας, ξερι­ζώ­θη­καν τα 22 κυπα­ρίσ­σια που είχαν τοπο­θε­τη­θεί στο χώρο, για να συμ­βο­λί­ζουν τα 22 παλι­κά­ρια του μπλό­κου (21 Έλλη­νες και ο Ιτα­λός αντι­φα­σί­στας Antonio Pelegrino), που εκτε­λέ­στη­καν το Μάρ­τη του ’44 από τους χιτλε­ρι­κούς ναζί και τους ντό­πιους — απο­βρά­σμα­τα συνερ­γά­τες τους.

Η δημο­τι­κή αρχή, η δήμαρ­χος Δέσποι­να Θωμα­ΐ­δου, δε σεβά­στη­καν το χώρο. Η ενέρ­γεια αυτή της δημο­τι­κής αρχής — εν αγνοία τόσο του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου όσο και της αρμό­διας Επι­τρο­πής — είναι απα­ρά­δε­κτη, προ­σβλη­τι­κή για τα 22 παλι­κά­ρια της Καλο­γρέ­ζας και όλα τα θύμα­τα του φασισμού.

Πρά­ξη ασυγ­χώ­ρη­τη η οποία προ­κα­λεί εύλο­γα ερω­τη­μα­τι­κά, αν συν­δυα­στεί με την κάλυ­ψη που έχει δώσει ουκ ολί­γες φορές σε αντι­κομ­μου­νι­στι­κές — φασι­στι­κές επι­θέ­σεις κατά τη διάρ­κεια συνε­δριά­σε­ων του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου. Ποιους «χαϊ­δεύ­ει» η δήμαρχος;

Η θυσία των 22 παλι­κα­ριών, τα γεγο­νό­τα που προη­γή­θη­καν, η στά­ση των κομ­μου­νι­στών ενε­δρεύ­ουν στη μνή­μη μας. Θα είναι πάντα πηγή έμπνευ­ση και διδα­χής.  Το μνη­μείο της Καλο­γρέ­ζας είναι φάρος έμπνευ­σης και κανείς δήμαρ­χος, καμιά δημο­τι­κή αρχή, δεν έχει δικαί­ω­μα να το προ­σβάλ­λει, να το αλλοιώσει.

Για ένα να είναι σίγου­ρη η κ. Θωμα­ΐ­δου, όσο και να προ­σπα­θή­σει, όσο και αν ονει­ρεύ­ε­ται …φού­ξια και πορ­το­κα­λί (όπως το τερα­τούρ­γη­μά της στα Πέτρι­να) την ιστο­ρία της πόλης, δε θα της περά­σει. Με τού­τα και με κεί­να που πράτ­τει, στο τέλος οι δημό­τες θα την «ξερι­ζώ­σουν» από το Δήμο.

ΥΓ: Παρό­τι ετέ­θη­σαν δημό­σια στη Δημο­τι­κή αρχή συγκε­κρι­μέ­να ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με την ενέρ­γειά της απέ­φυ­γε να απα­ντή­σει. Βλέ­πε­τε, προ­τι­μά τα «υψη­λού συμ­βο­λι­σμού» «διαγ­γέλ­μα­τα».

________________________________________________________

Δημό­της Νέας Ιωνί­ας είναι ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο