Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Δανία στους «4» του Euro 2020

H εκπλη­κτι­κή Δανία, με μια πορεία η οποία θυμί­ζει εκεί­νη το 1992 που την έφε­ρε ως την κορυ­φή της Ευρώ­πης, προ­κρί­θη­κε στα ημι­τε­λι­κά του EURO 2020 απο­κλεί­ο­ντας την Τσε­χία, την οποία νίκη­σε στο Μπα­κού με 2–1, στον χρο­νι­κά τρί­το προη­μι­τε­λι­κό. Οι εντυ­πω­σια­κοί Σκαν­δι­να­βοί έφτα­σαν στη νίκη με τα γκολ των Ντι­λέι­νι (5΄) και Ντόλ­μπεργκ (42΄), ενώ για τους Τσέ­χους μεί­ω­σε στο 49΄ ο Σικ.

Στο δρό­μο για τον τελι­κό η ομά­δα του Κάσπερ Χιούλ­μαντ θα αντι­με­τω­πί­σει στις 7 Ιου­λί­ου, στο στά­διο Γου­έ­μπλεϊ του Λον­δί­νου, το νικη­τή του τελευ­ταί­ου προη­μι­τε­λι­κού, ανά­με­σα στην Ουκρα­νία και την Αγγλία. Ταυ­τό­χρο­να, σήμε­ρα οι Δανοί πήραν ρεβάνς από τους Τσέ­χους για την ήττα-απο­κλει­σμό στα προη­μι­τε­λι­κά του EURO 2004, στην Πορτογαλία.

Οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» του ευρω­παϊ­κού βορ­ρά προ­κρί­θη­καν από­ψε για τέταρ­τη φορά στις τέσ­σε­ρις καλύ­τε­ρες ομά­δες της κορυ­φαί­ας ηπει­ρω­τι­κής διορ­γά­νω­σης. Το 1964 ήταν τέταρ­τοι στην Ισπα­νία χάνο­ντας στο «μικρό τελι­κό» με 3–1 από την Ουγ­γα­ρία (παρά­τα­ση).

Το 1984, στη Γαλ­λία, μοι­ρά­στη­καν την τρί­τη θέση με την Πορ­το­γα­λία και το 1992 έγρα­ψαν Ιστο­ρία κατα­κτώ­ντας το Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα της Σου­η­δί­ας με νίκη 2–0 επί της Γερ­μα­νί­ας στον τελι­κό. Και για όσους δεν θυμού­νται τις λεπτο­μέ­ρειες, οι Δανοί μετεί­χαν στην τελι­κή φάση ως «επι­λα­χό­ντες», κι αφού η Ποδο­σφαι­ρι­κή Ομο­σπον­δία χρειά­στη­κε να ανα­ζη­τή­σει αρκε­τούς διε­θνείς στα ελλη­νι­κά νησιά, όπου έκα­ναν δια­κο­πές, για να συγκρο­τή­σει αποστολή!

Πηγή: ΑΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο