Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δεύτερη πιο φονική τον 21ο αιώνα η φωτιά στο Μάτι Αττικής

Οι πυρ­κα­γιές στην Ελλά­δα, που έχουν προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το του­λά­χι­στον 80 ανθρώ­πων, είναι οι πιο φονι­κές του 21ου αιώ­να στον κόσμο μετά από εκεί­νες που σκό­τω­σαν 173 ανθρώ­πους στην Αυστρα­λία το 2009, σύμ­φω­να με το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Η Αυστραλία το 2009

Του­λά­χι­στον 173 άνθρω­ποι πεθαί­νουν στις πυρ­κα­γιές που ξεσπούν σε θάμνους στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Αυστρα­λία, κυρί­ως στην πολι­τεία Βικτό­ρια, θύμα το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο της 7ης Φεβρουα­ρί­ου του 2009 του συν­δυα­σμού εξαι­ρε­τι­κά υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών και της ξηρασίας.

Ολό­κλη­ρες πόλεις και περισ­σό­τε­ροι από 2.000 σπί­τια ισοπεδώνονται.

Η φωτιά μαί­νε­ται για πολ­λές εβδο­μά­δες προ­τού περιο­ρι­στεί χάρη στην κινη­το­ποί­η­ση χιλιά­δων πυρο­σβε­στών και εθελοντών.

Η Ελλάδα το 2007

Στα τέλη Αυγού­στου του 2007, πρω­το­φα­νείς δασι­κές πυρ­κα­γιές κατα­στρέ­φουν 2.500.000 στρέμ­μα­τα στην Πελο­πόν­νη­σο και στην Εύβοια προ­κα­λώ­ντας 77 θανά­τους στο πέρα­σμά τους.

Πολ­λά θύμα­τα πεθαί­νουν στην προ­σπά­θεια να φύγουν μέσα στον πανι­κό από χωριά που έχουν περι­κυ­κλω­θεί από τις φλό­γες, ενώ απει­λεί­ται η περιο­χή της Ολυμπίας.

Η Πορτογαλία το 2017 και το 2003

Εξή­ντα τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται και περισ­σό­τε­ροι από 250 τραυ­μα­τί­ζο­νται στη διάρ­κεια μιας τερά­στιας δασι­κής πυρ­κα­γιάς που ξέσπα­σε στις 17 Ιου­νί­ου 2017 στο Πεντρο­γκάο Γκρά­ντε, στο κέντρο της χώρας, η οποία επε­κτεί­νε­ται στη συνέ­χεια σε γει­το­νι­κές περιοχές.

Ένα μεγά­λο μέρος των θυμά­των πέθα­ναν μέσα στα αυτο­κί­νη­τά τους, που είχαν εγκλω­βι­στεί στις φλόγες.

Μέσα σε πέντε ημέ­ρες, η φωτιά κατα­καί­ει περί­που 460.000 στρέμ­μα­τα δάσους και θάμνων.

Η Πορ­το­γα­λία είχε πλη­γεί και το 2003 από τερά­στιες πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νταν για εβδο­μά­δες στο κεντρι­κό και το νότιο τμή­μα της χώρας λόγω των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών προ­κα­λώ­ντας 20 θανά­τους. Σχε­δόν 4.250.000 στρέμ­μα­τα έγι­ναν στάχτη.

Το Ισραήλ το 2010

Η χει­ρό­τε­ρη πυρ­κα­γιά στην ιστο­ρία του Ισρα­ήλ προ­κά­λε­σε 44 θανά­τους στις 2 Δεκεμ­βρί­ου 2010. Τα θύμα­τα, στην πλειο­νό­τη­τά τους εκπαι­δευό­με­νοι φύλα­κες σε φυλα­κή, εγκλω­βί­στη­καν από τη φωτιά σε ένα λεω­φο­ρείο. Μέσα σε τέσ­σε­ρις ημέ­ρες η φωτιά θα κατα­στρέ­ψει σχε­δόν 50.000 στρέμ­μα­τα του εθνι­κού πάρ­κου του λόφου Καρ­μέλ (βόρεια).

Η Ρωσία το 2015 και το 2010

Τον Απρί­λιο του 2015, 34 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους στις τερά­στιες πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νται στα μέσα Απρι­λί­ου σε έκτα­ση 10.000 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων στη Σιβηρία.
Ξεκι­νώ­ντας από την Χακά­σια (στο νότιο τμή­μα της Σιβη­ρί­ας) οι πυρ­κα­γιές, που κατέ­στρε­ψαν 2.000 σπί­τια, έφθα­σαν μέχρι τη Μογ­γο­λία, περί­που 200 χλμ. νότια, και συνέ­χι­σαν το κατα­στρο­φι­κό τους έργο μέχρι τα σύνο­ρα με την Κίνα, σύμ­φω­να με το ρωσι­κό τμή­μα της Greenpeace.

Πέντε χρό­νια πριν, το 2010, το δυτι­κό τμή­μα της χώρας, που αντι­με­τώ­πι­ζε πρω­το­φα­νή καύ­σω­να και ξηρα­σία, είχε κατα­στρα­φεί από πυρ­κα­γιές που προ­κά­λε­σαν τον θάνα­το περί­που 60 ανθρώ­πων από τα τέλη Ιου­λί­ου έως τα τέλη Αυγού­στου. Περισ­σό­τε­ρα από δέκα εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα δάσους, βάλ­των και θάμνων κατα­στρά­φη­καν και ολό­κλη­ρα χωριά κάηκαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2003

Είκο­σι δύο άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων δύο στο Μεξι­κό, χάνουν τη ζωή τους στις πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νται στην Καλι­φόρ­νια, τέλη Οκτω­βρί­ου-αρχές Νοεμ­βρί­ου 2003. Μέσα σε δύο εβδο­μά­δες, 3.000.000 στρέμ­μα­τα βλά­στη­σης καί­γο­νται, 3.576 σπί­τια κατα­στρέ­φο­νται και 100.000 άνθρω­ποι απο­μα­κρύ­νο­νται από τις εστί­ες τους.
Πιο πρό­σφα­τα στην Αρι­ζό­να, στις νοτιο­δυ­τι­κές ΗΠΑ, 19 πυρο­σβέ­στες χάνουν τη ζωή τους την 1η Ιου­λί­ου 2013 ενώ δημιουρ­γού­σαν αντι­πυ­ρι­κή ζώνη για να στα­μα­τή­σουν την επέ­κτα­ση μιας τερά­στιας πυρκαγιάς.

Πυρκαγιές που έμειναν στην Ιστορία

Η πιο φονι­κή δασι­κή πυρ­κα­γιά στον κόσμο φαί­νε­ται να ήταν εκεί­νη του Οκτω­βρί­ου 1871 στο Πέστι­γκο (Ουι­σκόν­σιν, ΗΠΑ, που προ­κά­λε­σε από 800 έως 1.200 θανά­τους. Η φωτιά, που είχε ξεσπά­σει στο δάσος πολ­λές ημέ­ρες νωρί­τε­ρα, κατέ­στρε­ψε μέσα σε μερι­κές ώρες αυτή την κωμό­πο­λη των 1.700 κατοί­κων και κατέ­στρε­ψε και άλλα χωριά σε μια έκτα­ση 5.000.000 στρεμμάτων.

Τον Μάιο του 1987, η πιο μεγά­λη δασι­κή πυρ­κα­γιά στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία της Κίνας προ­κά­λε­σε του­λά­χι­στον 119 θανά­τους στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας. Πενή­ντα μία χιλιά­δες άνθρω­ποι έμει­ναν άστεγοι.

Με τον βαρύ απο­λο­γι­σμό της των 82 θανά­των, η πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε τον Αύγου­στο του 1949 στις Λαντ, στη νοτιο­δυ­τι­κή Γαλ­λία, εξα­κο­λου­θεί να παρα­μέ­νει στη μνή­μη. Τα θύμα­τα, πυρο­σβέ­στες, εθε­λο­ντές και στρα­τιω­τι­κοί, εγκλω­βί­στη­καν κυριο­λε­κτι­κά σε ένα σύν­νε­φο καπνού που προ­κά­λε­σε μια από­το­μη αλλα­γή της κατεύ­θυν­σης και της έντα­σης των ανέμων.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο