Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τη Δευτέρα με πυκνές χιονοπτώσεις και στην Αθήνα

Η δεύ­τε­ρη φάση της κακο­και­ρί­ας «Μήδεια» θα ξεκι­νή­σει από τη Δευ­τέ­ρα, με πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις το επό­με­νο διή­με­ρο στα ανα­το­λι­κά και νότια τμή­μα­τα, από το ύψος της Θεσ­σα­λί­ας και νοτιό­τε­ρα, ενώ πολι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες θα κυριαρ­χούν στα κεντρι­κά και κυρί­ως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για τη Δευ­τέ­ρα, σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/Meteo.gr, ανα­μέ­νο­νται χιο­νο­πτώ­σεις ‑κατά δια­στή­μα­τα πυκνές- σε Κεντρι­κή, Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά Ελλά­δα, Εύβοια, στα πεδι­νά της Βόρειας και Ανα­το­λι­κής Πελο­πον­νή­σου και πιθα­νώς στη Θεσ­σα­λία και στις Σπο­ρά­δες, ενώ χιο­νό­νε­ρο θα εκδη­λω­θεί στα παρα­θα­λάσ­σια και νησιω­τι­κά τμήματα.
Τα φαι­νό­με­να βαθ­μιαία θα εξα­σθε­νή­σουν και θα περιο­ρι­στούν σε Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, Εύβοια, Κυκλά­δες και Κρή­τη. Τις βρα­δι­νές ώρες όμως, ανα­μέ­νε­ται επι­δεί­νω­ση του και­ρού στις παρα­πά­νω περιο­χές, με πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις σε περιο­χές με πολύ χαμη­λό υψό­με­τρο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πόλης των Αθη­νών, των παρα­θα­λάσ­σιων τμη­μά­των και των περιο­χών της Κρή­της με πολύ χαμη­λό υψό­με­τρο. Πιθα­νό­τη­τα παρο­δι­κών χιο­νο­πτώ­σε­ων τις βρα­δι­νές ώρες υπάρ­χει και στη Θράκη.

Παράλ­λη­λα, τη Δευ­τέ­ρα θυελ­λώ­δεις θα πνέ­ουν οι βόρειοι άνε­μοι στο Αιγαίο, με τις εντά­σεις τους να φτά­νουν τα 8 μπο­φόρ και τοπι­κά στο Κεντρι­κό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μπο­φόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανα­το­λι­κοί άνε­μοι θα φτά­νουν τα 7 μποφόρ.Τέλος, στα κεντρι­κά και βόρεια στη δεύ­τε­ρη φάση της κακο­και­ρί­ας «Μήδεια», θα επι­κρα­τή­σουν πολι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες, με συν­θή­κες παγε­τού κατά τόπους ισχυ­ρού στα βόρεια και ολι­κού παγε­τού στη Δυτι­κή Μακεδονία.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Πιο ανα­λυ­τι­κά, τη Δευ­τέ­ρα 15 Φεβρουα­ρί­ου προ­βλέ­πο­νται αρχι­κά στα κεντρι­κά και νότια νεφώ­σεις με χιο­νο­πτώ­σεις στα ηπει­ρω­τι­κά, χιο­νό­νε­ρο στα παρα­θα­λάσ­σια και νησιω­τι­κά τμή­μα­τα, που βαθ­μιαία θα περιο­ρι­στούν σε Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά Ελλά­δα, Εύβοια, Σπο­ρά­δες, Κυκλά­δες και Κρή­τη, με έντα­ση των φαι­νο­μέ­νων και χιο­νο­πτώ­σεις σε χαμη­λό­τε­ρα υψό­με­τρα στις προ­α­να­φε­ρό­με­νες περιο­χές τις βρα­δι­νές ώρες. Παγε­τός θα εκδη­λω­θεί στα κεντρι­κά κατά τόπους ισχυ­ρός στα βόρεια και ολι­κός στη Δυτι­κή Μακεδονία.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από ‑4 έως 3 βαθ­μούς στη Βόρεια Ελλά­δα (στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από ‑12 έως ‑3 βαθ­μούς), ‑1 έως 4 βαθ­μούς στην Κεντρι­κή και Νότια Ελλά­δα, 1 έως 7 βαθ­μούς στη Δυτι­κή Ελλά­δα (στην Ήπει­ρο από ‑5 έως 1 βαθ­μούς), 4 έως 9 βαθ­μούς στις Κυκλά­δες και στην Κρή­τη, 2 έως 7 βαθ­μούς στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου (στα νησιά του Βορεί­ου Αιγαί­ου από ‑1 έως 4 βαθ­μούς) και στα Δωδε­κά­νη­σα από 9 έως 14 βαθμούς.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Αιγαίο από βόρειες διευ­θύν­σεις σχε­δόν θυελ­λώ­δεις έως θυελ­λώ­δεις 7–8 μπο­φόρ και τοπι­κά στο Κεντρι­κό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελ­λώ­δεις 9 μπο­φόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις μέτριοι έως ισχυ­ροί 5–6 μπο­φόρ και τις πρω­ι­νές ώρες πρό­σκαι­ρα σχε­δόν θυελ­λώ­δεις 7 μπο­φόρ, όπου στα­δια­κά θα στρα­φούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Νεφώ­σεις με παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά και τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες σε περιο­χές με πολύ χαμη­λό υψό­με­τρο ανα­μέ­νο­νται τη Δευ­τέ­ρα στην Αττι­κή. Τα φαι­νό­με­να τις βρα­δι­νές ώρες θα εντα­θούν. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 0 έως 4 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2–3 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρη. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες-βορειο­α­να­το­λι­κές διευ­θύν­σεις ισχυ­ροί έως σχε­δόν θυελ­λώ­δεις 6–7 μπο­φόρ και στα ανα­το­λι­κά θυελ­λώ­δεις 8 μποφόρ.

Νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες, πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και παγε­τό ανα­μέ­νο­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από ‑6 έως 0 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Οι άνε­μοι στο Θερ­μαϊ­κό θα πνέ­ουν από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις μέτριοι 4–5 μπο­φόρ και πρό­σκαι­ρα ισχυ­ροί 6 μποφόρ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο