Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η διαπάλη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα γύρω από τον Covid-19 και η διέξοδος για τους εργαζόμενους

Η δια­πά­λη για την «πατρό­τη­τα» του νέου κορο­νοϊ­ού SARS COV‑2 (η ασθέ­νεια είναι η Covid-19) ανά­με­σα σε Αμε­ρι­κα­νούς και Κινέ­ζους αξιω­μα­τού­χους είναι ενδει­κτι­κή για τις αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στις ισχυ­ρό­τε­ρες δυνά­μεις της ιμπε­ρια­λι­στι­κής «πυρα­μί­δας», καθώς και για τις μεθό­δους με τις οποί­ες μπο­ρεί να διε­ξά­γε­ται αυτή η διαπάλη.

Έτσι, στις αρχές της βδο­μά­δας ο «δια­βο­λι­κά καλός» κ. Τραμπ χαρα­κτή­ρι­σε τον νέο κορο­νο­ϊό «κινέ­ζι­κο», για να ακο­λου­θή­σει σφο­δρή αντί­δρα­ση του εκπρο­σώ­που του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Γκενγκ Σουάνγκ, που κατη­γό­ρη­σε τον Τραμπ πως «στιγ­μα­τί­ζει» την Κίνα.

Προη­γή­θη­κε τοπο­θέ­τη­ση άλλου εκπρο­σώ­που του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν, που με ανάρ­τη­ση στο Twitter άφη­νε να εννοη­θεί πως οι αμε­ρι­κα­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις σχε­τί­ζο­νται με την επι­δη­μία στη Γου­χάν.
Ο Λιζιάν, σχο­λιά­ζο­ντας δήλω­ση του διευ­θυ­ντή του Αμε­ρι­κα­νι­κού Κέντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών, Ρόμπερτ Ρέντ­φιλντ, που παρα­δέ­χθη­κε ότι κάποιοι Αμε­ρι­κα­νοί, που πιστευό­ταν ότι είχαν πεθά­νει από γρί­πη, ίσως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα να πέθα­ναν από τον νέο κορο­νο­ϊό, ανα­ρω­τή­θη­κε: «Πότε εμφα­νί­στη­κε ο “ασθε­νής — μηδέν” στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρω­ποι έχουν μολυν­θεί. Ποια είναι τα ονό­μα­τα των νοσο­κο­μεί­ων; Ίσως ο στρα­τός των ΗΠΑ να έφε­ρε την επι­δη­μία στη Γου­χάν. Δημο­σιεύ­στε τα στοι­χεία σας! Οι ΗΠΑ μάς χρω­στούν μια εξή­γη­ση».

Από τη μεριά του, ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, επέ­μει­νε ότι ο κορο­νο­ϊ­ός ξεκί­νη­σε από τη Γου­χάν και κατη­γό­ρη­σε τις κινε­ζι­κές αρχές για έλλει­ψη συνερ­γα­σί­ας και προ­σπά­θεια συγκά­λυ­ψης, που «κόστι­σαν δύο μήνες στην αντί­δρα­ση της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας».

Καταγγελίες για προετοιμασία και χρήση βιολογικών όπλων

Είναι δύσκο­λο κάποιος να προ­φη­τεύ­σει για το ποιος έχει δίκιο. Η αλή­θεια είναι πως, παρά τις Διε­θνείς Συμ­φω­νί­ες απα­γό­ρευ­σης των βιο­λο­γι­κών όπλων του 1972 και του 1975, υπάρ­χουν πλέ­ον ισχυ­ρές ενδεί­ξεις πως οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις κάθε άλλο παρά έχουν παραι­τη­θεί από το να έχουν και βιο­λο­γι­κά όπλα, τα οποία εκσυγ­χρο­νί­ζουν και μπο­ρούν να αξιο­ποι­ή­σουν. Έτσι, π.χ., κατά και­ρούς η Κού­βα έχει επί­ση­μα κατη­γο­ρή­σει τις ΗΠΑ για χρή­ση σε βάρος της βιο­λο­γι­κών όπλων, μικρο­ορ­γα­νι­σμών κ.ο.κ.

Γνω­ρί­ζου­με, επί­σης, πως επί­ση­μα το 2018 η Ρωσία είχε θέσει το ζήτη­μα του ελέγ­χου εργα­στη­ρί­ων «βιο­λο­γι­κών ερευ­νών», που έχουν οι Ένο­πλες Δυνά­μεις των ΗΠΑ σε διά­φο­ρες χώρες (π.χ. Καζακ­στάν, Αρμε­νία), που σίγου­ρα δεν είναι τα μόνα, αφού σύμ­φω­να με παλιό­τε­ρο δημο­σί­ευ­μα του ρωσι­κού «Σπούτ­νικ», οι ΗΠΑ φαί­νε­ται να έχουν 400 ανά­λο­γα εργα­στή­ρια σε 25 χώρες του κόσμου.
Στο ίδιο δημο­σί­ευ­μα ανα­φέ­ρο­νταν παρά­ξε­να γεγο­νό­τα μολύν­σε­ων ανθρώ­πων, σε περιο­χές όπου λει­τουρ­γούν τέτοια εργαστήρια.
Σύμ­φω­να με άλλο ρωσι­κό δημο­σί­ευ­μα, το αμε­ρι­κα­νι­κό «βιο­λο­γι­κό εργα­στή­ρι» στο Καζακ­στάν ασχο­λού­νταν και με νυχτε­ρί­δες, και ως γνω­στόν ο νέος κορο­νο­ϊ­ός σχε­τί­ζε­ται με αυτές. Την ύπαρ­ξη και λει­τουρ­γία του συγκε­κρι­μέ­νου εργα­στη­ρί­ου έχει καταγ­γεί­λει το Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακστάν.

Ο Σερ­γκέι Γκλά­ζιεφ, οικο­νο­μο­λό­γος, ακα­δη­μαϊ­κός, πρώ­ην υπουρ­γός, πρώ­ην σύμ­βου­λος του Ρώσου προ­έ­δρου, σε πρό­σφα­τη συνέ­ντευ­ξή του ευθέ­ως έδει­ξε τις ΗΠΑ στην κατα­σκευή του νέου κορο­νοϊ­ού: «Κάθε παγκό­σμιος πόλε­μος δια­κρί­νε­ται από τις δικές του πρω­το­πο­ρια­κές μεθό­δους πολέ­μου. Οι Αμε­ρι­κα­νοί ήταν οι πρώ­τοι που απο­κά­λυ­ψαν αυτό το βιο­λο­γι­κό όπλο. Και οι προη­γού­με­νες δοκι­μές, όπως ο Έμπο­λα και η γρί­πη των πτη­νών, ήταν απλώς πει­ρά­μα­τα, που οδη­γού­σαν στο δρό­μο για τον σχη­μα­τι­σμό ενός στο­χευ­μέ­νου ιού επι­λε­κτι­κής δρά­σης. Δεν υπάρ­χουν τυχαία γεγο­νό­τα στην παγκό­σμια αλυσίδα.
Όταν μιλά­με για υβρι­δι­κό πόλε­μο, είναι καλύ­τε­ρο να αξιο­λο­γή­σου­με με προ­σο­χή τις συν­θή­κες στις οποί­ες βρι­σκό­μα­στε. Κι αυτός ο υβρι­δι­κός παγκό­σμιος πόλε­μος συνε­χί­ζε­ται εδώ και 10 χρό­νια, από τότε που ξεκί­νη­σε η οικο­νο­μι­κή κρί­ση, η οποία δεν έχει εξα­φα­νι­στεί. Ο στό­χος αυτού του πολέ­μου για την αμε­ρι­κα­νι­κή παγκό­σμια κυρί­αρ­χη ελίτ είναι ξεκά­θα­ρος κι είναι η δια­τή­ρη­ση της παγκό­σμιας κυριαρ­χί­ας. Κύρια στο στό­χα­στρό τους είναι η Κίνα και η Ρωσία, δεδο­μέ­νου ότι εδώ η κατά­στα­ση τους έχει ξεφύ­γει από τον έλεγ­χό τους
». Σύμ­φω­να με τον Γκλά­ζιεφ, ο νέος κορο­νο­ϊ­ός και η ραγδαία πτώ­ση των τιμών του πετρε­λαί­ου είναι τμή­μα­τα της ίδιας «τεχνη­τής αλυσίδας».

Η «κινούμενη άμμος» των ανταγωνισμών στην παγκόσμια οικονομία

Άσχε­τα όμως από το εάν ο SARS COV‑2 είναι ένας κατα­σκευα­σμέ­νος ή όχι κορο­νο­ϊ­ός, εκεί­νο που είναι σίγου­ρο είναι η τερά­στια επί­δρα­ση που αυτός ασκεί στην παγκό­σμια καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, στους αντα­γω­νι­σμούς που εκδη­λώ­νο­νται σε αυτήν. Τρία σημα­ντι­κά στοι­χεία, που το ΚΚΕ έχει εντο­πί­σει στις ανα­λύ­σεις του, όπως είναι η αβε­βαιό­τη­τα της αναι­μι­κής παγκό­σμιας ανά­πτυ­ξης, η ενί­σχυ­ση της πολι­τι­κής του προ­στα­τευ­τι­σμού στις καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες και η όξυν­ση των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, λαμ­βά­νουν πλέ­ον νέες διαστάσεις.

Ήδη σήμε­ρα όλοι εκεί­νοι, που το προη­γού­με­νο διά­στη­μα πανη­γύ­ρι­ζαν για τη λεγό­με­νη «επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα» και για την «ανά­πτυ­ξη», που είχε σκλη­ρό ταξι­κό πρό­ση­μο υπέρ των κερ­δών του κεφα­λαί­ου, είναι τώρα ανα­γκα­σμέ­νοι να ομο­λο­γή­σουν πως οι καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες θα κινη­θούν το επό­με­νο διά­στη­μα σε ρυθ­μούς ύφε­σης και κρίσης.

Επι­πλέ­ον, διά­φο­ρες αστι­κές κυβερ­νή­σεις λαμ­βά­νουν μέτρα προ­στα­τευ­τι­σμού, κλεί­νουν σύνο­ρα, δια­κό­πτουν δια­κρα­τι­κές οικο­νο­μι­κές συναλ­λα­γές, αυξά­νουν τους δασμούς, αλλά και χρη­μα­το­δο­τούν σχέ­δια «στή­ρι­ξης» των επι­χει­ρη­μα­τιών τους. Η «φαγω­μά­ρα» τους έφτα­σε μέχρι και στην επι­δί­ω­ξη ελέγ­χου του εμβο­λί­ου, που ετοι­μά­ζει η γερ­μα­νι­κή εται­ρεία βιο­τε­χνο­λο­γί­ας «CureVac» και που ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ φέρε­ται να προ­σπά­θη­σε να αγο­ρά­σει για απο­κλει­στι­κή χρή­ση στη χώρα του. Να σημειω­θεί πως ο μεγα­λο­μέ­το­χος της συγκε­κρι­μέ­νης γερ­μα­νι­κής εται­ρεί­ας, που έχει χρη­μα­το­δο­τη­θεί και από την ΕΕ, συν­δέ­ε­ται με τον δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χο Μπιλ Γκέιτς, που πριν από 5 χρό­νια είχε «προ­φη­τεύ­σει» την απώ­λεια εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων εξαι­τί­ας ενός φονι­κού ιού.

Σήμε­ρα, στη «ζού­γκλα» της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας, αντί της αλλη­λεγ­γύ­ης και της συνερ­γα­σί­ας για το ξεπέ­ρα­σμα της παν­δη­μί­ας, βλέ­που­με 10–15 μεγά­λα μονο­πώ­λια του χώρου της βιο­τε­χνο­λο­γί­ας (αμε­ρι­κα­νι­κά, γερ­μα­νι­κά, ρωσι­κά, ιαπω­νι­κά, κινε­ζι­κά κ.ο.κ.) να αντα­γω­νί­ζο­νται μετα­ξύ τους για το ποιος θα εφεύ­ρει το εμβό­λιο, για να αυξή­σει τα κέρ­δη του.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ ανα­κοί­νω­σε πακέ­το ενί­σχυ­σης των αμε­ρι­κα­νι­κών μονο­πω­λί­ων της τάξης των 50 δισ. δολα­ρί­ων, ενώ δημο­σιεύ­μα­τα κάνουν λόγο για προ­ε­τοι­μα­ζό­με­νο «πακέ­το» 850 δισ. δολα­ρί­ων. Ανά­λο­γα μέτρα, καθώς και μέτρα δημο­σιο­νο­μι­κής χαλά­ρω­σης, λαμ­βά­νουν όλες οι ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες. Εννο­εί­ται πως η «μερί­δα του λέο­ντος» των χρη­μά­των θα κατευ­θυν­θεί στην ενί­σχυ­ση των μεγά­λων μονο­πω­λί­ων (των αερο­με­τα­φο­ρών, της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας, των ενερ­γεια­κών μεγα­θη­ρί­ων κ.ά.), η κερ­δο­φο­ρία των οποί­ων πλήτ­τε­ται σε συν­θή­κες ύφε­σης των καπι­τα­λι­στι­κών οικο­νο­μιών και εμπο­ρι­κών «πολέ­μων». «Πόλε­μοι» που δεν διε­ξά­γο­νται μόνο μέσα από τις κυρώ­σεις, που επι­βάλ­λουν η μια στην άλλη καπι­τα­λι­στι­κή χώρα, όπως π.χ. είναι οι κυρώ­σεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος της Ρωσί­ας, αλλά και με καλυμ­μέ­νους τρό­πους, όπως το πρό­στι­μο ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που επέ­βα­λε πρό­σφα­τα στην «Apple» η γαλ­λι­κή Επι­τρο­πή Αντα­γω­νι­σμού, «για πρα­κτι­κές που αντι­βαί­νουν τους κανό­νες ανταγωνισμού».

Η ραγδαία πτώ­ση της τιμής του πετρε­λαί­ου στα 30 δολά­ρια το βαρέ­λι παρου­σιά­στη­κε ως «πόλε­μος» μετα­ξύ Σαου­δα­ρά­βων και Ρώσων, που δεν μπό­ρε­σαν να συμ­φω­νή­σουν στη μεί­ω­ση της παρα­γω­γής του πετρε­λαί­ου, ώστε να δια­τη­ρή­σουν σε υψη­λά επί­πε­δα την τιμή του. Ωστό­σο, πολ­λά δεί­χνουν πως έχου­με να κάνου­με με κάτι παρα­πά­νω, που δεν αφο­ρά απλώς τις δύο αυτές χώρες, αλλά τις ΗΠΑ, που τα τελευ­ταία χρό­νια χάρη στο σχι­στο­λι­θι­κό πετρέ­λαιο έχουν ανα­δει­χθεί σε ισχυ­ρό εξα­γω­γέα πετρε­λαί­ου. Οι χαμη­λές τιμές στο πετρέ­λαιο υπο­λο­γί­ζε­ται πως θα πλή­ξουν τις αμε­ρι­κα­νι­κές εξο­ρυ­κτι­κές εται­ρεί­ες, που εξο­ρύσ­σουν σχι­στο­λι­θι­κό πετρέ­λαιο και τις τρά­πε­ζες, που συν­δέ­ο­νται με αυτές.

Το σύστημα νοσεί βαθιά

Πολ­λοί είναι αυτοί που επι­διώ­κουν να μαντέ­ψουν πώς θα είναι ο κόσμος μας μετά το τέλος της παν­δη­μί­ας Covid-19 και αν αυτή μπο­ρεί να ανα­τρέ­ψει τις τάσεις της «παγκο­σμιο­ποί­η­σης» των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών. Κάποιοι ισχυ­ρί­ζο­νται πως ο SARS COV‑2 μπο­ρεί να παί­ξει έναν ρόλο «δημιουρ­γι­κής κατα­στρο­φής» για το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, που θα «διορ­θώ­σει» στρε­βλώ­σεις της παγκό­σμιας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, χωρίς να προ­κλη­θεί πόλεμος.

Άλλοι, αντί­θε­τα, εκτι­μούν πως ο SARS COV‑2 θα μας οδη­γή­σει σε μια παγκό­σμια κατά­στα­ση, όπου «η παλιά παγκό­σμια τάξη», των υπο­λειμ­μά­των του όποιου διε­θνούς δικαί­ου, θα καταρ­ρεύ­σει, ανοί­γο­ντας νέους «κύκλους» μεγά­λων αιμα­το­χυ­σιών. Όλοι τους, όμως, δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν πως σε κάθε σενά­ριο «το μάρ­μα­ρο» θα το πλη­ρώ­σουν οι λαοί!

Σ’ αυτές τις συν­θή­κες και σε όλο του το μεγα­λείο δια­φαί­νε­ται πως αυτό το σύστη­μα «νοσεί» βαθιά. Η παν­δη­μία Covid-19 δείχνει:

  • Τη «γύμνια» των δημό­σιων συστη­μά­των Υγεί­ας ακό­μη και ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών χωρών, προς όφε­λος της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των συστη­μά­των Υγεί­ας, θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο τη ζωή εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ανθρώπων.
  • Πως η καπι­τα­λι­στι­κή αναρ­χία στην παρα­γω­γή αδυ­να­τεί να ικα­νο­ποι­ή­σει στοι­χειώ­δεις ανθρώ­πι­νες ανάγκες.
  • Πως ακό­μη κι αυτό το εμβό­λιο μπο­ρεί να είναι αντι­κεί­με­νο ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων, για να μη μιλή­σου­με για τα βιο­λο­γι­κά και τους «υβρι­δι­κούς» πολέ­μους τους.
  • Πως εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι το επό­με­νο διά­στη­μα θα κιν­δυ­νέ­ψουν να χάσουν την εργα­σία τους, εξαι­τί­ας όχι του Covid-19, αλλά του ότι η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία κινεί­ται στη βάση του κέρ­δους των λίγων, που βλέ­πουν αυτά τα κέρ­δη να συρ­ρι­κνώ­νο­νται και ετοι­μά­ζο­νται να μετα­φέ­ρουν τα βάρη και πάλι στις πλά­τες των πολλών.

Η μελέ­τη της πεί­ρας του σοσια­λι­σμού στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και σε άλλες χώρες είναι πολύ­τι­μη, μετα­ξύ άλλων και για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας ευλο­γιάς στη Μόσχα, στα 1959, που είχε μετα­φερ­θεί εκεί από την Ινδία. Τα ισχυ­ρά συστή­μα­τα Υγεί­ας, το βάρος που δόθη­κε στην Πρό­λη­ψη, στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα, στα σύγ­χρο­να, καλά χρη­μα­το­δο­τού­με­να και στε­λε­χω­μέ­να νοσο­κο­μεία, με επαρ­κείς μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, τονί­ζουν τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, της κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης και του κεντρι­κού σχε­δια­σμού, της σοσια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας, που είναι ανα­γκαία και ικα­νή να βγά­λει τους εργα­ζό­με­νους από το «σαρά­κι» του καπι­τα­λι­σμού και των αδιε­ξό­δων του.


Του Ελι­σαί­ου Βαγε­νά μέλους της ΚΕ
και υπεύ­θυ­νου Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ


(Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου» 21–22 Μάρ­τη 2020)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο