Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δολοφονική επίθεση του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε για άλλη μία νύχτα

Για ακό­μη μία βρα­διά το κατο­χι­κό κρά­τος του Ισρα­ήλ συνέ­χι­σε το δολο­φο­νι­κό σφυ­ρο­κό­πη­μα παλαι­στι­νια­κών περιο­χών, την ώρα που ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των  έσπα­σε το φράγ­μα των εκα­τό νεκρών.

O ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε τα μεσά­νυ­χτα ότι χερ­σαί­ες δυνά­μεις τους εισέ­βα­λαν μέσα στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα. Ωστό­σο αργό­τε­ρα, με ανα­κοί­νω­σή του ισχυ­ρί­στη­κε ότι δεν έχουν εισέλ­θει χερ­σαί­ες δυνά­μεις του στη Λωρί­δα της Γάζας, επι­κα­λού­με­νος λάθος που οφεί­λε­ται σε πρό­βλη­μα «εσω­τε­ρι­κής επι­κοι­νω­νί­ας». Γεν­νού­νται σοβα­ρά ερω­τη­μα­τι­κά. Πρό­κει­ται πράγ­μα­τι για λάθος, για ψυχο­λο­γι­κό πόλε­μο, για προ­ε­τοι­μα­σία του εδά­φους ή για κάτι άλλο; Σε κάθε περί­πτω­ση το κρά­τος — δολο­φό­νος έχει δια­μη­νύ­σει την ετοι­μό­τη­τα του να διε­ξά­γει χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις για να σφί­ξει δρα­μα­τι­κά τη θηλιά στον παλαι­στι­νια­κό λαό.

«Η ισραη­λι­νή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία και χερ­σαί­ες δυνά­μεις διε­ξά­γουν αυτή τη στιγ­μή επί­θε­ση στη Λωρί­δα της Γάζας», ανέ­φε­ρε το επι­τε­λείο σε λακω­νι­κό ανα­κοι­νω­θέν του. Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά από το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, ο εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού, ο Τζό­να­θαν Κόν­ρι­κους, επι­βε­βαί­ω­σε ότι Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες έχουν μπει στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα,τον οποίο κυβερ­νά το ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα Χαμάς, χωρίς να διευ­κρι­νί­σει ούτε τον αριθ­μό τους, ούτε τη διάρ­κεια, ούτε την έκτα­ση της επιχείρησης.

Ωστό­σο περί­που δύο ώρες αργό­τε­ρα, ο εκπρό­σω­πος του στρα­τού διέ­νει­με στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης τη «διευ­κρί­νι­ση» ότι «δεν βρί­σκο­νται στρα­τιώ­τες μέσα στη Λωρί­δα της Γάζας».

Όταν ζητή­θη­κε από τον εκπρό­σω­πο να εξη­γή­σει σε τι οφει­λό­ταν η σύγ­χυ­ση, αυτός ανέ­φε­ρε πως υπήρ­ξε «πρό­βλη­μα εσω­τε­ρι­κής επι­κοι­νω­νί­ας» και ότι χερ­σαί­ες δυνά­μεις βομ­βαρ­δί­ζουν τη Λωρί­δα της Γάζας, αλλά από το ισραη­λι­νό έδαφος.

Στη διάρ­κεια της νύχτας, παλαι­στι­νια­κές ένο­πλες οργα­νώ­σεις ανέ­φε­ραν πως εκτό­ξευ­σαν πάνω από 150 ρου­κέ­τες ενα­ντί­ον πόλε­ων του νότιου Ισραήλ.

Ο Τσα­χάλ, ο ισραη­λι­νός στρα­τός, ανέ­πτυ­ξε χθες άρμα­τα μάχης και άλλα τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα κατά μήκος του τεί­χους ασφα­λεί­ας που χωρί­ζει το Ισρα­ήλ από τον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα, από όπου απέ­συ­ρε τις δυνά­μεις του μονο­με­ρώς το 2005. Ενώ το ισραη­λι­νό υπουρ­γείο Άμυ­νας έδω­σε πρά­σι­νο φως για να κλη­θούν, ανά­λο­γα με τις ανά­γκες, σε υπη­ρε­σία χιλιά­δες έφε­δροι. Ήδη στάλ­θη­καν φύλ­λα πορεί­ας σε 9.000 χθες Πέμ­πτη. Την Τρί­τη είχαν κλη­θεί 5.000.

Η πιο πρό­σφα­τη επι­χεί­ρη­ση του στρα­τού ξηράς του Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας, περιο­χή όπου ζουν δύο εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι και όπου επι­βάλ­λε­ται ισραη­λι­νός εξο­ντω­τι­κός απο­κλει­σμός επί δέκα χρό­νια και πλέ­ον, ανά­γε­ται στο 2014.

Εκεί­νο το δολο­φο­νι­κό κύμα κατα­στο­λής του Ισρα­ήλ είχε διαρ­κέ­σει 50 ημέ­ρες και είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 2.251 ανθρώ­πους στην παλαι­στι­νια­κή πλευ­ρά, στην πλειο­νό­τη­τά τους άμα­χους, και άλλους 74 στην ισραη­λι­νή πλευ­ρά, σχε­δόν όλους στρατιωτικούς.

Στη διάρ­κεια της νύχτας η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία συνέ­χι­σε τους βομ­βαρ­δι­σμούς εγκα­τα­στά­σε­ων της Χαμάς, ενώ εκατο­ντά­δες Παλαι­στί­νιοι ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους για να σωθούν από τα πλήγ­μα­τα, σύμ­φω­να με αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες και δημο­σιο­γρά­φους του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου επιτόπου.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα, του­λά­χι­στον 109 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί και άλλοι 620 και πλέ­ον έχουν τραυ­μα­τι­στεί. Στην πλευ­ρά του Ισρα­ήλ, οι απώ­λειες είναι 7, ανά­με­σά τους ένα αγό­ρι έξι ετών κι ένας στρατιώτης.

Η σύρ­ρα­ξη πυρο­δό­τη­σε ταρα­χές σε πολ­λές ισραη­λι­νές πόλεις με μει­κτό, αρα­βοϊσ­ραη­λι­νό πλη­θυ­σμό, έκτα­σης που η χώρα είχε να δει δεκα­ε­τί­ες. Πάνω από 1.000 μέλη της συνο­ριο­φυ­λα­κής ανα­πτύ­χθη­καν για να ενι­σχύ­σουν την αστυ­νο­μία στις πόλεις αυτές. Του­λά­χι­στον 400 πρό­σω­πα, Εβραί­οι και Άρα­βες, έχουν συλληφθεί.

Χθες βρά­δυ ένο­πλος άνοι­ξε πυρ με ημιαυ­τό­μα­το του­φέ­κι ενα­ντί­ον Εβραί­ων στη Λοντ, τραυ­μα­τί­ζο­ντας έναν άνθρω­πο, ανέ­φε­ραν αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας και η αστυνομία.

Οργα­νώ­σεις της ισραη­λι­νής άκρας δεξιάς συγκρού­ο­νται σε αρκε­τές πόλεις με την αστυ­νο­μία και ισραη­λι­νούς Άρα­βες, απο­γό­νους Παλαι­στί­νιων που παρέ­μει­ναν στα εδά­φη τους μετά την ίδρυ­ση του Ισρα­ήλ το 1948.

Μπρο­στά στη συνε­χι­ζό­με­νη κλι­μά­κω­ση της σύγκρου­σης του Ισρα­ήλ με τη Χαμάς, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών θα συνε­δριά­σει δημό­σια, μέσω βιντε­ο­διά­σκε­ψης, μεθαύ­ριο Κυρια­κή στις 17:00 (ώρα Ελλά­δας). Ο ειδι­κός επι­τε­τραμ­μέ­νος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανα­το­λή, ο νορ­βη­γός διπλω­μά­της Τορ Βένε­σλαντ, εκπρό­σω­ποι του Ισρα­ήλ και των Παλαι­στι­νί­ων θα συμ­με­τά­σχουν στη συνε­δρί­α­ση αυτή.

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ, ο Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες, επι­κα­λού­με­νος το «πνεύ­μα του Έιντ», ζήτη­σε χθες βρά­δυ «απο­κλι­μά­κω­ση και τερ­μα­τι­σμό των εχθρο­πρα­ξιών άμεσα».

Πάντως οι διπλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες φαί­νε­ται προς το παρόν να ναυα­γούν. Η Αιγυ­πτια­κή αντι­προ­σω­πεία μεσο­λα­βη­τών που έκα­νε επα­φές με την παλαι­στι­νια­κή ηγε­σία και με την κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλ με σκο­πό να κηρυ­χθεί κατά­παυ­ση του πυρός εγκα­τέ­λει­ψε το Τελ Αβίβ χωρίς να μπο­ρέ­σει να εξα­σφα­λί­σει καμία δέσμευ­ση πως θα υπάρ­ξει εκε­χει­ρία από την ισραη­λι­νή πλευ­ρά, δήλω­σε σήμε­ρα πηγή ενη­με­ρω­μέ­νη σχε­τι­κά στο ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS από το Κάιρο.

Η αντι­προ­σω­πεία ταξί­δε­ψε στο Τελ Αβίβ χθες Πέμ­πτη. Νωρί­τε­ρα, είχε συνα­ντή­σεις με παλαι­στί­νιους αξιω­μα­τού­χους στη Λωρί­δα της Γάζας.

Η Χαμάς εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν

Οι Ταξιαρ­χί­ες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρα­τιω­τι­κός βρα­χί­ο­νας της ισλα­μι­στι­κής οργά­νω­σης Χαμάς, που κυβερ­νά τη Λωρί­δα της Γάζας, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι εκτο­ξεύ­θη­καν άλλες 100 ρου­κέ­τες ενα­ντί­ον της ισραη­λι­νής πόλης Ασκε­λόν, μετέ­δω­σε ο παλαι­στι­νια­κός ραδιο­φω­νι­κός σταθ­μός Ντού­νια αλ Ουάταν.

Σύμ­φω­να με τον στρα­τιω­τι­κό βρα­χί­ο­να της Χαμάς, οι ρου­κέ­τες εκτο­ξεύ­θη­καν στις 02:00 (τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλά­δας) σε αντί­ποι­να για «τον θάνα­το αμά­χων και μαχη­τών του κινή­μα­τος και την κατα­στρο­φή υπο­δο­μών στη Λωρί­δα (της Γάζας)» σε ισραη­λι­νές επιθέσεις.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, οι Ταξιαρ­χί­ες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ είχαν ανα­κοι­νώ­σει την εκτό­ξευ­ση 50 ρου­κε­τών ενα­ντί­ον της Ασκε­λόν και της Ασντότ. Παράλ­λη­λα, οι Ταξιαρ­χί­ες Αλ Κουντς, ο ένο­πλος βρα­χί­ο­νας του Παλαι­στι­νια­κού Ισλα­μι­κού Τζι­χάντ, ανα­κοί­νω­σαν ότι εκτό­ξευ­σαν επί­σης ρου­κέ­τες ενα­ντί­ον των πόλε­ων Μπερ­σέ­βα, Ασκε­λόν και Σντε­ρότ. Από την πλευ­ρά τους οι Ταξιαρ­χί­ες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρα­τιω­τι­κός βρα­χί­ο­νας των Επι­τρο­πών Λαϊ­κής Αντί­στα­σης, ανα­κοί­νω­σαν πως εκτό­ξευ­σαν δύο ρου­κέ­τες ενα­ντί­ον της Νετι­βότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Φωτο­γρα­φί­ες από δορυ­φό­ρο δεί­χνουν να έχουν χτυ­πη­θεί πετρε­λαϊ­κές εγκα­τα­στά­σεις στην πόλη Ασκε­λόν. Ο εκπρό­σω­πος της στρα­τιω­τι­κής πτέ­ρυ­γας της «Χαμάς» σε νέα τηλε­ο­πτι­κή του εμφά­νι­ση άφη­σε αιχ­μές ακό­μη και για επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον των ισραη­λι­νών μυστι­κών πυρη­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων στην Ντι­μό­να, απει­λή που ανα­δει­κνύ­ει τους πολ­λα­πλούς κιν­δύ­νους για τους λαούς από την κατο­χή της Παλαι­στί­νης και την κλι­μά­κω­ση της ισραη­λι­νής επι­θε­τι­κό­τη­τας με τις «πλά­τες» των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός συνε­χί­ζει από την πλευ­ρά του να βομ­βαρ­δί­ζει με αερο­σκά­φη και πυρο­βό­λα τη Λωρί­δα της Γάζας.

 Πυρά του Πυροβολικού, νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ένο­πλες δυνά­μεις του Ισρα­ήλ άνοι­ξαν πυρ με βαριά πυρο­βό­λα και εξα­πέ­λυ­σαν νέες αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές σήμε­ρα ενα­ντί­ον θέσε­ων στη Λωρί­δα της Γάζας, εν μέσω εκτο­ξεύ­σε­ων ρου­κε­τών από μαχη­τές της Χαμάς ενα­ντί­ον της ισραη­λι­νής επι­κρά­τειας, τομέ­ων στο νότιο και στο κεντρι­κό τμή­μα της.

Με τις εχθρο­πρα­ξί­ες στην πέμ­πτη ημέ­ρα τους χωρίς καμία ένδει­ξη απο­κλι­μά­κω­σης στον ορί­ζο­ντα, ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα ότι χερ­σαί­ες δυνά­μεις και η αερο­πο­ρία συμ­με­τέ­χουν σε επι­χεί­ρη­ση μέσα στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα. Ακο­λού­θη­σαν ομο­βρο­ντί­ες ρου­κε­τών από τη Λωρί­δα της Γάζας.

Αν και το λακω­νι­κό ανα­κοι­νω­θέν για την επι­χεί­ρη­ση των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων δεν υπει­σήλ­θε σε καμία λεπτο­μέ­ρεια, στρα­τιω­τι­κοί συντά­κτες ισραη­λι­νών μέσων ενη­μέ­ρω­σης εκτι­μούν ότι δεν βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη εισβο­λή ευρεί­ας κλί­μα­κας. Το Πυρο­βο­λι­κό βάλ­λει από την ισραη­λι­νή πλευ­ρά των συνό­ρων, σημεί­ω­σαν ορι­σμέ­νοι εξ αυτών. Κάτοι­κοι της βόρειας Λωρί­δας της Γάζας είπαν πως δεν έχουν δει ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες να επι­χει­ρούν στο πεδίο, του­λά­χι­στον μέχρι στιγμής.

Ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου δήλω­σε χθες ότι η εν εξε­λί­ξει επι­χεί­ρη­ση ενα­ντί­ον της Χαμάς «θα πάρει περισ­σό­τε­ρο χρό­νο». Ο ίδιος και η κυβέρ­νη­σή του δεν μοιά­ζουν να έχουν καμία πρό­θε­ση να συμ­φω­νή­σουν να κηρυ­χθεί κατά­παυ­ση του πυρός προς το παρόν, ωσό­του όπως έχουν ξεκα­θα­ρί­σει να θεω­ρή­σουν πως μειώ­θη­καν επαρ­κώς οι στρα­τιω­τι­κές «δυνα­τό­τη­τες» του ισλα­μι­στι­κού κινήματος.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο