Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ τα χρόνια της Κατοχής (1943–1944)»

Το συνερ­γα­τι­κό βιβλιο­πω­λείο Ακυ­βέρ­νη­τες Πολι­τεί­ες και οι εκδό­σεις Ασί­νη παρουσιάζουν
το βιβλίο του Γιάν­νη Σκαλιδάκη

“Η Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα. Η εξου­σία του ΕΑΜ τα χρό­νια της Κατο­χής (1943–1944)”

Παρα­σκευή 4 Δεκεμ­βρί­ου 18.30
στο κινη­μα­το­θέ­α­τρο “Αλέξανδρος”,Εθνικής Αμύ­νης 1

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο αυτό εξι­στο­ρεί τη δια­δι­κα­σία συγκρό­τη­σης της Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας και των δια­φό­ρων μορ­φών εξου­σί­ας του ΕΑΜ την περί­ο­δο της Κατο­χής, με απο­κο­ρύ­φω­μα τη δημιουρ­γία της Πολι­τι­κής Επι­τρο­πής Εθνι­κής Απε­λευ­θέ­ρω­σης (ΠΕΕΑ) την άνοι­ξη του 1944, που θα απο­τε­λού­σε την πραγ­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση ενός μεγά­λου μέρους της Ελλά­δας μέχρι την αυτο­διά­λυ­ση της, ένα μήνα πριν τα Δεκεμβριανά.
Δεν πρό­κει­ται όμως απλώς για μια πολι­τι­κή ιστο­ρία. Λαμ­βά­νει υπό­ψη τους οικο­νο­μι­κούς όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις του εγχει­ρή­μα­τος, καθώς και την κοι­νω­νι­κή του απή­χη­ση. Η ανά­γκη υπε­ρά­σπι­σης της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής από τη λεη­λα­σία των κατα­κτη­τών και των συνερ­γα­τών τους, η διαί­ρε­ση της χώρας με τον απο­κλει­σμό των εξε­γερ­μέ­νων περιο­χών από τη δια­νο­μή της διε­θνούς βοή­θειας, η οικο­νο­μι­κή λει­τουρ­γία της απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης επι­κρά­τειας με την κυριαρ­χία του αντι­πραγ­μα­τι­σμού και τη δρά­ση των συνε­ται­ρι­σμών, η δρά­ση της λαϊ­κής αυτο­διοί­κη­σης, όλα αυτά οδή­γη­σαν στη συγκρό­τη­ση ενός ιδιό­μορ­φου οικο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού πλέγ­μα­τος στις ελεύ­θε­ρες περιο­χές. Το ΕΑΜ, από εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό κίνη­μα μετε­ξε­λί­χτη­κε σε μια ιδιό­τυ­πη μορ­φή κοι­νω­νι­κής συγκρό­τη­σης με κρα­τι­κά χαρακτηριστικά.
70 χρό­νια μετά την ίδρυ­ση της ΠΕΕΑ, στο βιβλίο αυτό παρου­σιά­ζε­ται η συναρ­πα­στι­κή, πλην ατε­λέ­σφο­ρη, πορεία του ΕΑΜ προς την εξου­σία, μέσα από πλη­θώ­ρα αδη­μο­σί­ευ­των ντο­κου­μέ­ντων και συγκε­ντρω­μέ­νων μαρ­τυ­ριών, πινά­κων και εικο­νο­γρα­φι­κού υλι­κού. Στο παράρ­τη­μα παρα­τί­θε­νται, για πρώ­τη φορά συγκε­ντρω­μέ­να, βιο­γρα­φι­κά των μελών του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου, που συνήλ­θε στα βου­νά της Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας τον Μάιο του 1944.

Το βιβλίο θα παρου­σιά­σει ο ίδιος ο συγ­γρα­φέ­ας και μαζί του θα μιλή­σουν οι:

Από­στο­λος Λυκε­σάς, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Γιώρ­γος Μαρ­γα­ρί­της, καθη­γη­τής Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας Α.Π.Θ.
Δόμνα Κόφ­φα, Δρ. πολι­τι­κών επι­στη­μών Α.Π.Θ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο