Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ‑6.000 ! στο Νο10 της παγκόσμιας λίστας

Διά­φο­ρες χώρες, μετα­ξύ τους και η Ελλά­δα, υπε­ρη­φα­νεύ­ο­νται πως έχουν το κάτι τις παρα­πά­νω ή καλύτερο.
Εμείς ‑σίγου­ρα ήλιο και αιγαιο­πε­λα­γί­τι­κη θάλασ­σα, Κανα­δάς και Φιν­λαν­δία περισ­σό­τε­ρες λίμνες, Ρωσία δέντρα.
Αλλά νησιά; (και “νησιά”;) ‑εδώ σε θέλω κάβουρα…

Σύμ­φω­να με τη γερ­μα­νι­κή εται­ρία στα­τι­στι­κών Statista, η Σου­η­δία. δια­θέ­τει ~221.800, ως επί το πλεί­στον, ακα­τοί­κη­τα νησιά ‑η λίστα περι­λαμ­βά­νει μέχρι και έκτα­ση 5Χ5μ, ακο­λου­θεί η Φιν­λαν­δία, με 180.000 και ακο­λου­θεί η Νορ­βη­γία με κάπου 55.000.

Νο 10 η Ελλά­δα με 6.000,  6.289  η Μεγά­λη Βρε­τα­νία,  6.853 η Ιαπω­νία, 7.107 οι Φιλιπ­πί­νες, Αυστρα­λία 8.222, Ινδο­νη­σία 17.508 Κανα­δάς 52.455

https://ekdoseis-atexnos.gr/

Πολλά νησιά η Σκανδιναβία

Οι τρεις πρώ­τες χώρες, ανή­κουν στην ίδια περιο­χή με το Live Science να ανα­ρω­τιέ­ται “για­τί μαζεύ­τη­καν τόσα νησιά, στο ίδιο μέρος του κόσμου”. Απά­ντη­ση έδω­σε η διευ­θύ­ντρια ερευ­νών στο Εθνι­κό Κέντρο Επι­στη­μο­νι­κής Έρευ­νας της Γαλ­λί­ας (CNRS), Karin Sigloch. “Το γεγο­νός αυτό οφεί­λε­ται στο ότι έχουν ιδιαί­τε­ρα πρό­σφα­το παρελ­θόν, σε ό,τι αφο­ρά τη γεω­λο­γία. Τα τελευ­ταία 2.6 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια, το κλί­μα της Γης είχε αρκτι­κό πάγο και περιο­δι­κές περιό­δους παγε­τώ­νων στο βόρειο ημι­σφαί­ριο. Κάτι που νωρί­τε­ρα δεν υπήρ­χε”. Έτσι οι σκαν­δι­να­βι­κές χώρες έζη­σαν σχε­τι­κά πρό­σφα­τα τη μεί­ω­ση των παγε­τώ­νων που υπήρ­χαν πάνω από το βρά­χο τους, για 41.000 χρόνια.

Κατά την τελευ­ταία επο­χή των παγε­τώ­νων, διά­φο­ρες σκαν­δι­να­βι­κές περιο­χές καλύ­φθη­καν από στρώ­μα­τα πάγου ‘υψη­λών χιλιο­μέ­τρων’, τα οποία ήταν τόσο βαριά που “ανά­γκα­σαν τον φλοιό της Γης να βυθι­στεί”, όπως ανα­φέ­ρει το BBC.

Στο βιβλίο “Climate Change During the Holocene” ανα­φέ­ρε­ται πως μια εκτε­τα­μέ­νη θερ­μή περί­ο­δος ‑η “Ολό­και­νος” (5.000 έως 3.000 π.Χ.) προ­κά­λε­σε το λιώ­σι­μο αυτού του πάγου και βοή­θη­σε τον φλοιό ‑που δεν είχε πια, το βάρος του πάγου.
Αυτό το φαι­νό­με­νο ‑γνω­στό ως ισο­στα­τι­κή ισορ­ρο­πία- εξα­κο­λου­θεί να προ­κα­λεί το αρχι­πέ­λα­γος Kvarken, (μονα­δι­κό φυσι­κό μνη­μείο παγκό­σμιας κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO της Φιν­λαν­δί­ας), να “ανε­βαί­νει” λίγο-λίγο ‑κερ­δί­ζο­ντας ~1km2 γης.
Επι­πλέ­ον, οι σκαν­δι­να­βι­κές χώρες έχουν μια “ανα­πά­ντε­χα υψη­λή τοπο­γρα­φία, επει­δή ο μαν­δύ­ας κάτω από την περιο­χή είναι πολύ ζεστός” προ­σθέ­τει η Dr. Sigloch, “ο ζεστός μαν­δύ­ας δια­στέλ­λε­ται και ωθεί τις ηπεί­ρους και τους ωκε­α­νούς που βρί­σκο­νται από πάνω. Ο συν­δυα­σμός υψη­λής τοπο­γρα­φί­ας και η δρά­ση καθα­ρι­σμού των παγε­τώ­νων έχει οδη­γή­σει σε βαθιά φιόρδ, αφή­νο­ντας ‘κομ­μά­τια βρά­χων’ να προ­ε­ξέ­χουν παντού”.

Nησιά, νησάκια και απολειφάδια…

Για τους περισ­σό­τε­ρους, το νησί είναι λωρί­δα γης με νερό γύρω-γύρω, ανε­ξαρ­τή­τως έκτα­σης, χερ­σαία σώμα­τα με ή χωρίς μόνι­μο πλη­θυ­σμό και χωρίς μόνι­μη σύν­δε­ση με ηπει­ρω­τι­κή στεριά.
Η Dr. Sigloch ανέ­φε­ρε ότι “τα περισ­σό­τε­ρα από τα νησιά της Σου­η­δί­ας, δεν είναι νησιά ‑με τον αυστη­ρό ορι­σμό των γεω­λο­γι­κών όρων. Βάσει αυτού, η Σου­η­δία έχει 4012 νησιά.

Η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των 221.800 που εμφα­νί­ζο­νται στις μετρή­σεις, είναι όσο ηπει­ρω­τι­κά είναι η ηπει­ρω­τι­κή χώρα, απλά μένουν έξω από το νερό. Γενι­κά, όμως θεω­ρού­νται νησιά επει­δή είναι μικρά”. Δηλα­δή, οι χώρες της Σκαν­δι­να­βί­ας κερ­δί­ζουν τη μάχη για τα περισ­σό­τε­ρα νησιά του κόσμου, χάριν σε ένα τεχνι­κό θέμα. Άρα, νικη­τής είναι ο Καναδάς.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο