Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες χώρες για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Για άλλη μια χρο­νιά, η Ελλά­δα συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται ανά­με­σα στις χει­ρό­τε­ρες χώρες του κόσμου ανα­φο­ρι­κά με τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, σύμ­φω­να με έρευ­να που δημο­σί­ευ­σε η Διε­θνής Συν­δι­κα­λι­στι­κή Συνο­μο­σπον­δία (International Trade Unions Confederation).

Η Ελλά­δα συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στην δεύ­τε­ρη χει­ρό­τε­ρη κατη­γο­ρία (Rating 5), ανά­με­σα σε χώρες όπου τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζό­με­νων δεν είναι εγγυ­η­μέ­να και κατα­πα­τού­νται κατά κόρον από τους εργο­δό­τες. Στην ίδια κατη­γο­ρία βρί­σκο­νται χώρες όπως, μετα­ξύ άλλων, το Αφγα­νι­στάν, η Αλγε­ρία, η Γουα­τε­μά­λα, το Ιράκ, το Πακι­στάν, η Ταϊ­λάν­δη και η Ουκρανία.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι η Ελλά­δα κατέ­χει την χει­ρό­τε­ρη θέση ανά­με­σα στις ευρω­παϊ­κές χώρες.

xartis ITUC

Η έρευ­να της ITUC κατα­γρά­φει αύξη­ση του αριθ­μού των χωρών που αρνού­νται ή περιο­ρί­ζουν την πρό­σβα­ση των εργα­ζό­με­νων στη δικαιο­σύ­νη, ενώ αυξη­τι­κή τάση έχει ο κυβερ­νη­τι­κός έλεγ­χος βασι­κών συν­δι­κα­λι­στι­κών οργά­νων που λει­τουρ­γούν υπέρ του κεφα­λαί­ου και ενά­ντια στα συμ­φέ­ρο­ντα των εργαζόμενων.

Οι δέκα χει­ρό­τε­ρες χώρες για τα εργα­σια­κά δικαί­ω­μα­τα είναι οι εξής: Μπα­γκλα­ντές, Βρα­ζι­λία, Κολομ­βία, Αίγυ­πτος, Ονδού­ρα, Ινδία, Καζακ­στάν, Φιλιπ­πί­νες, Τουρ­κία, Ζιμπάμπουε.

katataxi ITUC

Στις Βολι­βία, Βρα­ζι­λία, Χιλή, Κολομ­βία, Ιση­με­ρι­νό, Ονδού­ρα, Ιράκ, Φιλιπ­πί­νες και Νότια Αφρι­κή παρα­τη­ρή­θη­καν οι περισ­σό­τε­ρες δολο­φο­νί­ες εργα­ζό­με­νων εξαι­τί­ας της συμ­με­το­χής τους σε συν­δι­κα­λι­στι­κές δραστηριότητες.

Ωστό­σο, πρέ­πει να σημειω­θεί ότι ακό­μη και σε χώρες που, σύμ­φω­να με την έκθε­ση της ITUC, έχουν θεω­ρη­τι­κά καλύ­τε­ρες συν­θή­κες δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών για τους εργα­ζό­με­νους (π.χ. Γερ­μα­νία, Ιτα­λία, Σου­η­δία, Ολλαν­δία, κλπ) κυριαρ­χεί η καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, η εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία και ασυ­δο­σία αλλά και η εξα­πά­τη­ση μεγά­λου τμή­μα­τος των εργα­ζό­με­νων από πολι­τι­κά εκφυ­λι­σμέ­νες συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγεσίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο