Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες»

Και μετά το τέλος του μνη­μο­νί­ου η Ελλά­δα θα παρα­μέ­νει για πολ­λές δεκα­ε­τί­ες σε καθε­στώς επο­πτεί­ας, σημειώ­νει η Handelsblatt.

Όπου βρε­θεί κι όπου στα­θεί ο Αλέ­ξης Τσί­πρας μιλά για «καθα­ρή έξο­δο». Στις 20 Αυγού­στου ο έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός θέλει να σπά­σει τις αλυ­σί­δες, γρά­φει η εφη­με­ρί­δα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλά­δα σε αυστη­ρή επι­τή­ρη­ση για δεκα­ε­τί­ες». H οικο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα παρα­τη­ρεί ότι «όσο περ­νά ο χρό­νος γίνε­ται όλο και πια σαφές πως η ολο­κλή­ρω­ση του προ­γράμ­μα­τος δεν σημαί­νει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανει­στές. Και μετά την εκπνοή του προ­γράμ­μα­τος στή­ρι­ξης η Αθή­να θα παρα­μεί­νει σε καθε­στώς επο­πτεί­ας, όπως προ­κύ­πτει από το κεί­με­νο του ‘Συμπλη­ρω­μα­τι­κού Μνη­μο­νί­ου‘ της Κομι­σιόν. Στις 40 σελί­δες του κει­μέ­νου ανα­φέ­ρο­νται οι λεπτο­μέ­ρειες των ελέγ­χων που θα κλη­θούν να δια­σφα­λί­σουν ότι και μετά τις 20 Αυγού­στου διαρ­θρω­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις και δημο­σιο­νο­μι­κή πει­θαρ­χία θα συνε­χι­στούν. Ως προς τις περι­κο­πές και τους στό­χους του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει ήδη δεσμευ­θεί. Το κεί­με­νο της Κομι­σιόν ωστό­σο κάνει λόγο για τη δυνα­τό­τη­τα φορο­λο­γι­κών αυξή­σε­ων ήδη από την 1 Ιανουα­ρί­ου του 2019 σε περί­πτω­ση που κρι­θεί ανα­γκαίο. Μια κακή είδη­ση για τον Αλέ­ξη Τσί­πρα, ο οποί­ος θέλει να νική­σει στις επό­με­νες βου­λευ­τι­κές εκλογές.

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050»

Η επι­τή­ρη­ση μετά το τέλος του προ­γράμ­μα­τος στην Ελλά­δα θα ξεπερ­νά τα πλαί­σια μια κανο­νι­κής επο­πτεί­ας, όπως εκεί­νη που βίω­σαν άλλες χώρες της κρί­σης (Ισπα­νία, Πορ­το­γα­λία, Ιρλαν­δία, Κύπρος) όταν εξήλ­θαν από το πρό­γραμ­μα, συνε­χί­ζει η εφη­με­ρί­δα του Ντί­σελ­ντορφ. Την ίδια στιγ­μή δεν απο­κλεί­ε­ται να προ­στε­θούν και άλλοι όροι σε περί­πτω­ση που ο Αλέ­ξης Τσί­πρας λάβει την πολυ­πό­θη­τη ελά­φρυν­ση χρέ­ους. Το ζήτη­μα θα συζη­τη­θεί στο επό­με­νο Eurogroup στις 21 Ιου­νί­ου. Ως γνω­στόν το ΔΝΤ ζητά ελα­φρύν­σεις για να κατα­στεί βιώ­σι­μο το χρέ­ος. Ήδη όμως ο επι­κε­φα­λής του ΕΜΣ Κλά­ους Ρέγκλινγκ έχει δηλώ­σει ότι χορή­γη­ση ελα­φρύν­σε­ων σημαί­νει επι­πλέ­ον αξιο­λο­γή­σεις καθώς και αυστη­ρό­τε­ρους ελέγχους.

Ούτως ή άλλως η Ελλά­δα θα πρέ­πει να μάθει να ζει με τους τακτι­κούς ελέγ­χους των δανει­στών για πολ­λές ακό­μα δεκα­ε­τί­ες. Μέχρι το τέλος του προ­γράμ­μα­τος τον Αύγου­στο η Ελλά­δα θα έχει λάβει συνο­λι­κά 273 δις ευρώ. Σύμ­φω­να με τους κανό­νες του ΕΜΣ μια χώρα θα βρί­σκε­ται σε καθε­στώς επι­τή­ρη­σης μέχρι να απο­πλη­ρώ­σει το 75% του χρέ­ους της. Στην περί­πτω­ση της Ελλά­δα αυτό σημαί­νει ότι οι έλεγ­χοι θα συνε­χι­στούν το νωρί­τε­ρο μέχρι το 2050».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο