Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΕΛΠΙΔΑ είναι εδώ:  Λοταρία!

Γρά­φει η Ελέ­νη Κακνα­βά­του //

Πρε­μιέ­ρα χτες για την ηλε­κτρο­νι­κή κλή­ρω­ση του Υπ. Οικο­νο­μι­κών, για τη λοτα­ρία, με χιλιά­δες κατα­να­λω­τές να ελπί­ζουν να είναι αυτοί οι «τυχε­ροί» για το «δώρο» που χαρί­ζει η κυβέρ­νη­ση. Η κυβέρ­νη­ση η οποία όχι μόνο δια­τη­ρεί τις περι­κο­πές των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων (δώρα Χρι­στου­γέν­νων- Πάσχα, επι­δο­μά­των αδεί­ας  και συντά­ξε­ων, μισθών κλπ) αλλά πρό­κει­ται άμε­σα να προ­χω­ρή­σει σε νέες (επι­δό­μα­τα πολύ­τε­κνων, επα­να­προσ­διο­ρι­σμός συντά­ξε­ων)  με βάση τα μνη­μό­νια που έχει η ίδια υπογράψει.

Ο  λαός την ίδια στιγ­μή  βαυ­κα­λί­ζε­ται με κοι­νω­νι­κά μερί­σμα­τα  ντρο­πής, επι­στρο­φές χρη­μά­των που έκλε­ψαν από συντα­ξιού­χους  με παρά­νο­μες κρα­τή­σεις υπέρ  περί­θαλ­ψης και άλλα τέτοια. Όλοι μπαί­νουν από χτες στο TAXIS να δουν, αν είναι αυτοί οι τυχε­ροί…   Η ζωή μας λοι­πόν   στην κλη­ρω­τί­δα …. Τζό­γος! Τώρα γυρί­ζει ο τρο­χός της τύχης!  Μπο­ρεί να σαι εσύ ο «τυχε­ρός».  Η ελπί­δα είναι ΕΔΩ, όπως έλε­γε, και το προ­ε­κλο­γι­κό σύν­θη­μα της ΠΦΑ.

Βέβαια, επει­δή  4.000.000 ΑΦΜ κλη­ρώ­θη­καν και οι λαχνοί ήταν ελά­χι­στοι, οι περισ­σό­τε­ροι είδαν στο λογα­ρια­σμό τους στο TAXIS ένα μηδε­νι­κό Όπως κι εγώ φυσι­κά. Και στη συνέ­χεια είδα στην ίδια ιστο­σε­λί­δα το λαχνό … των τελών κυκλο­φο­ρί­ας  για το 2018.  Έτσι,  προσγειώθηκα.

Πάντως κι αυτοί που κέρ­δι­σαν, τα ελά­χι­στα νοι­κο­κυ­ριά δηλα­δή, χαμέ­νοι είναι. Έχουν χάσει πάνω από 40% του εισο­δή­μα­τος τους  εδώ και 10 χρό­νια περί­που, αν είναι νοι­κο­κυ­ριά λαϊ­κά εννοώ, και τώρα χάρη­καν, για­τί θα κλεί­σουν καμιά τρύ­πα ή θα πάρουν και κατι­τίς παρα­πά­νω για τις γιορ­τές που έρχο­νται. Κάτι είναι κι αυτό, θα μου πεις.  Όμως οι  υπό­λοι­ποι; Πόσα νοι­κο­κυ­ριά θα μεί­νουν χωρίς θέρ­μαν­ση, πόσα παι­δά­κια χωρίς ένα δωρά­κι, ρού­χα ή φαγητό;

Κι οι τρά­πε­ζες;  Αυτές κάνου­νε πάρ­τι. Εκα­τομ­μύ­ρια κερ­δί­ζουν από τη χρή­ση POS, από προ­μή­θειες λόγω χρή­σης πλα­στι­κού χρή­μα­τος.  Η κυβέρ­νη­ση της ΠΦΑ χτυ­πά­ει τη φορο­δια­φυ­γή, βρε παι­διά!  Όποιος χρη­σι­μο­ποιεί την κάρ­τα στον  μπα­κά­λη, το φούρ­νο της γει­το­νιάς , στο περί­πτε­ρο για πλη­ρω­μή μικρο­πο­σών συμ­με­τέ­χει στην κλή­ρω­ση με πιο πολ­λούς λαχνούς. Κατα­λά­βα­τε τώρα; Αλλά έτσι είναι ο καπι­τα­λι­σμός. Εσύ κερ­δί­ζεις λαχνούς- bonus και πρέ­πει να είσαι ευτυ­χής για τη συμ­με­το­χή σου στη λοτα­ρία κι οι τρά­πε­ζες πλου­τί­ζουν, ενώ κάποιοι καρ­χα­ρί­ες φορο­δια­φεύ­γουν νόμι­μα.  Έχεις την αυτα­πά­τη ότι χτυ­πάς και τη φορο­δια­φυ­γή, δηλαδή.

Αλλά το κύριο είναι άλλο. Θα συνε­χί­σου­με ακό­μα να ελπί­ζου­με μήπως «γυρί­σει και για μας ο τρο­χός της λοτα­ρί­ας»; Μήπως δηλα­δή  μας πέσει ο επό­με­νος λαχνός;  Ή μήπως πρέ­πει κάνου­με κάτι να οργα­νώ­σου­με την πάλη μας ενά­ντια σε αυτούς που μας κήρυ­ξαν τη λιτό­τη­τα, που μας πήραν το ψωμί απ’ το τραπέζι;

Άντε, αδέρ­φια,  πάμε και για απερ­γί­ες το Δεκέμβρη.

Ας συνα­ντη­θού­με στους δρό­μους….  Μπας και τελι­κά έτσι, γυρί­σει και για μας ο τροχός…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο