Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύει τα “μεγάλα μέσα”: ηχητικό κανόνι για καταστολή διαδηλώσεων

Με στα­θε­ρούς ρυθ­μούς προ­χω­ρά η ανα­βάθ­μι­ση των κατα­σταλ­τι­κών μέσων και μηχα­νι­σμών από την κυβέρ­νη­ση, παράλ­λη­λα με την κλι­μά­κω­ση της αντερ­γα­τι­κής — αντι­λαϊ­κής επέ­λα­σης. Φωτο­γρα­φί­ες από τον Εβρο επι­βε­βαιώ­νουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. χρη­σι­μο­ποιεί ήδη το νέο «όπλο» ελέγ­χου πλή­θους και κατα­στο­λής δια­δη­λώ­σε­ων, LRAD (Long Range Acoustic Device), επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η ανα­βάθ­μι­ση των κατα­σταλ­τι­κών μηχα­νι­σμών δεν περ­νά μόνο μέσα από τις προ­σλή­ψεις συνο­ριο­φυ­λά­κων, τη γιγά­ντω­ση του συστή­μα­τος παρα­κο­λού­θη­σης και ηλε­κτρο­νι­κού φακε­λώ­μα­τος, αλλά και από τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του εξο­πλι­σμού και την αύξη­ση των επι­χει­ρη­σια­κών δυνατοτήτων.
Η συγκε­κρι­μέ­νη συσκευή τοπο­θε­τή­θη­κε στα νεο­α­πο­κτη­θέ­ντα τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα «MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) Typhoon GSS-300» που προ­μη­θεύ­τη­κε η ΕΛ.ΑΣ. (ΕΚΑΜ — Ειδι­κή Κατα­σταλ­τι­κή Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή Μονά­δα) και ανα­πτύ­χθη­καν στον Έβρο.
Σύμ­φω­να με τους «ειδι­κούς», βασι­κός ρόλος «ο ψυχο­λο­γι­κός παρά­γο­ντας αυτών που βλέ­πουν το αυτο­κί­νη­το από έξω και αυτών που είναι μέσα σε αυτό» ‑οι πρώ­τοι δεν βλέ­πουν τους επι­βαί­νο­ντες αλλά ένα σιδε­ρέ­νιο, τρο­μα­κτι­κό όχη­μα που κινεί­ται ενα­ντί­ον τους ή τους εμπο­δί­ζει τον δρό­μο και «οι επι­βαί­νο­ντες νοιώ­θουν προ­στα­τευ­μέ­νοι χάρη στις μεγά­λες ενι­σχυ­μέ­νες μεταλ­λι­κές επι­φά­νειες και μπο­ρούν να σχε­διά­σουν τις κινή­σεις τους ανε­πη­ρέ­α­στοι από τις συνθήκες»

Το LRAD είναι μία συσκευή που ανή­κει στην κατη­γο­ρία των λεγό­με­νων «μη θανα­τη­φό­ρων όπλων» και λει­τουρ­γεί με την εκπο­μπή ήχων σε πολύ υψη­λό­τε­ρη έντα­ση (145 db μέχρι 151 db) σε σχέ­ση με τις γνω­στές μας μεγα­φω­νι­κές συσκευές.
Τονί­ζε­ται ότι 100–120 db προ­κα­λούν απώ­λεια ακο­ής. Τo LRAD μπο­ρεί να εστιά­σει σε έναν συγκε­κρι­μέ­νο στό­χο για να εκπέμ­ψει, με στό­χο την απο­τρο­πή μιας δια­δή­λω­σης ή της απώ­θη­σής της.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προ­μη­θευ­τεί από πέρυ­σι δύο τέτοια συστή­μα­τα, ένα εκ των οποί­ων είναι στον Εβρο, ενώ σημειώ­νε­ται ότι η χρή­ση του συστή­μα­τος, καθώς και άλλων «μη θανα­τη­φό­ρων όπλων», όπως οι πλα­στι­κές σφαί­ρες και οι χει­ρο­βομ­βί­δες κρό­του — λάμ­ψης, απο­τε­λεί μέρος του δόγ­μα­τος της αντι­με­τώ­πι­σης δια­δη­λώ­σε­ων στην ΕΕ και σε άλλα αστι­κά κράτη.

LRADΤο «κανό­νι ήχου» όπως ονο­μά­ζε­ται ανα­πτύ­χθη­κε από την LRAD Corporation και σύμ­φω­να με τον κατα­σκευα­στή αλλά και κρα­τι­κούς κατα­σταλ­τι­κούς μηχα­νι­σμούς (αστυ­νο­μία – ειδι­κές δυνά­μεις) «τα συστή­μα­τα έχουν σχε­δια­στεί κυρί­ως για επι­κοι­νω­νί­ες μεγά­λης εμβέ­λειας», ωστό­σο, η συσκευή μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί και «ως λιγό­τε­ρο θανα­τη­φό­ρο όπλο για τον έλεγ­χο του πλή­θους» λόγω της έντα­σης συχνό­τη­τας (ντε­σι­μπέλ) που εκπέμπει.
Σύμ­φω­να με τις προ­δια­γρα­φές του κατα­σκευα­στή, τα συστή­μα­τα ζυγί­ζουν από 6,8 έως 145,1 (!!) κιλά και εκπέ­μπουν ήχο 30–60° στα 2,5 kHz –με δυνα­τό­τη­τα «μαζι­κής κοι­νο­ποί­η­σης» στις 360° και χρη­σι­μο­ποιού­νται από «υπη­ρε­σί­ες επι­βο­λής του νόμου, κυβερ­νη­τι­κές και αμυ­ντι­κές υπηρεσίες».
Τέτοια ηχη­τι­κά συστή­μα­τα μετά­δο­σης ακου­στι­κών ειδο­ποι­ή­σε­ων και προει­δο­ποι­ή­σε­ων σε από­στα­ση έχουν μπει σε εφαρ­μο­γή από εται­ρεί­ες ναυ­τι­λια­κής και εμπο­ρι­κής ασφά­λειας επί­σης για την απο­τρο­πή της άγριας πανί­δας στις πίστες αερο­δρο­μί­ων, αιο­λι­κές και ηλια­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις, εγκα­τα­στά­σεις πυρη­νι­κής ενέρ­γειας, πλατ­φόρ­μες φυσι­κού αερί­ου και πετρε­λαί­ου, εξο­ρυ­κτι­κές και γεωρ­γι­κές επι­χει­ρή­σεις ευαί­σθη­τες βιο­μη­χα­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις κλπ.

Η LRAD Corporation παλαιό­τε­ρα ονο­μα­ζό­ταν American Technology Corporation.
Εκτός από τη λει­τουρ­γία “φωνής” (voice” feature) η οποία λει­τουρ­γεί ως μεγά­φω­νο, δια­θέ­τει μια λει­τουρ­γία “ειδο­ποί­η­σης” (“alert” feature) η οποία εκπέ­μπει εναλ­λασ­σό­με­νους ήχους «πανι­κού» που –επι­βε­βαιω­μέ­να προ­κα­λούν πόνο και βλά­βη στην ακοή και θεω­ρεί­ται ως «ηχη­τι­κό όπλο». Λόγω κιν­δύ­νων και έλλει­ψης μελε­τών σχε­τι­κά με τον αντί­κτυ­πο των ηχη­τι­κών όπλων στην υγεία, η ACLU (American Civil Liberties Union ‑Αμε­ρι­κα­νι­κή Ένω­ση για τις Πολι­τι­κές Ελευ­θε­ρί­ες) ζητά­ει να ανα­στα­λεί η χρή­ση τους σε διαδηλωτές.LRAD police

Το LRAD ήταν παρόν το 2004 στη Νέα Υόρ­κη, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από την αστυ­νο­μία του Πίτσ­μπουργκ κατά τη διάρ­κεια δια­μαρ­τυ­ριών στη Σύνο­δο Κορυ­φής της G20 τον Σεπτέμ­βριο του 2009, στο Όκλαντ κατά τη διάρ­κεια της εκκα­θά­ρι­σης του στρα­το­πέ­δου από τους κατα­λη­ψί­ες και στη Νέα Υόρ­κη ενά­ντια  στους δια­δη­λω­τές της Occupy Wall Street και πάρ­κου Zuccotti το 2011, μετά κατά τη διάρ­κεια μεγά­λης αντι­ΝΑ­ΤΟι­κής πορεί­ας στη λεω­φό­ρο Michigan & Cermack στο Σικά­γο το 2012 και πολ­λές φορές στη συνέ­χεια μέχρι σήμερα.
Το έχουν προ­μη­θευ­τεί –εκτός από την Ελλά­δα, η Αγγλία, η Αλγε­ρία, η Αυστρα­λία (όλη η αστυ­νο­μία της) το Αζερ­μπαϊ­τζάν, η Βρα­ζι­λία, ο Κανα­δάς, η Τσε­χία, η Γεωρ­γία, η Ονδού­ρα, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία (αστυ­νο­μία του Δελ­χί) το υπουρ­γείο άμυ­νας του Ισρα­ήλ, η Ιαπω­νία, οι Φιλιπ­πί­νες, η Πολω­νία, η Ρου­μα­νία, η Σιγκα­πού­ρη, Νότια Αφρι­κή, η Ισπα­νία (με ανα­φο­ρά χρή­σης κυρί­ως από την Κατα­λα­νι­κή αστυ­νο­μία), η Ταϊ­λάν­δη, η Τουρ­κία κά.

Πηγή

Τεχνι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες εδώ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο