Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει το ΕΚΑΒ για “ρατσιστικό αποκλεισμό” προσφύγων

Για “ρατσι­στι­κό απο­κλει­σμό” των προ­σφύ­γων για έκτα­κτα περι­στα­τι­κά περί­θαλ­ψης, καταγ­γέλ­λει η ΕΝΙΘ (Ένω­ση Νοσο­κο­μεια­κών Ιατρών Θεσ­σα­λο­νί­κης) τη διεύ­θυν­ση του ΕΚΑΒ Θεσ­σα­λο­νί­κης, η οποία — όπως ανα­φέ­ρουν — έδω­σε εντο­λή να μην εισέρ­χο­νται τα ασθε­νο­φό­ρα στα camps εάν δεν συνο­δεύ­ο­νται από αστυ­νο­μι­κούς, ενώ σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση να προ­σέρ­χο­νται οι ασθε­νείς στην πύλη του camp. Ωστό­σο, πηγές από το ΕΚΑΒ ανα­φέ­ρουν ότι αυτή η από­φα­ση ελή­φθη σε συνεν­νό­η­ση με τις αστυ­νο­μι­κές αρχές για την προ­στα­σία και την ασφά­λεια του πλη­ρώ­μα­τος των ασθε­νο­φό­ρων, καθώς κατά και­ρούς υπήρ­ξαν κρού­σμα­τα βιαιο­πρα­γί­ας σε βάρος τους.

«Οι εργα­ζό­με­νοι του ΕΚΑΒ δεν κιν­δυ­νεύ­ουν από τους πρό­σφυ­γες αλλά από τις ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού και ασθε­νο­φό­ρων που δυσχε­ραί­νουν το έργο τους και τους φέρ­νουν αντι­μέ­τω­πους με τα παρά­πο­να των ασθε­νών, εντός και εκτός camp», απα­ντά η ΕΝΙΘ και ζητά να δοθεί δημό­σια απά­ντη­ση από τη διοί­κη­ση του ΕΚΑΒ.

Η ΕΝΙΘ σε ανα­κοί­νω­ση, καταγ­γέλ­λει, από την πλευ­ρά της, ότι η διεύ­θυν­ση του ΕΚΑΒ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη “απο­φά­σι­σε αυθαί­ρε­τα” να δώσει εντο­λή να μην επι­τρέ­πε­ται στα ασθε­νο­φό­ρα του ΕΚΑΒ να εισέρ­χο­νται εντός των camps των προ­σφύ­γων, παρά μόνο με την συνο­δεία αστυνομίας.

«Η εντο­λή αυτή απο­τε­λεί έναν απα­ρά­δε­κτο και αδι­καιο­λό­γη­το ρατσι­στι­κό απο­κλει­σμό στην πρό­σβα­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στις υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας στε­ρώ­ντας τους ακό­μα και το στοι­χειώ­δες (και συνταγ­μα­τι­κά κατο­χυ­ρω­μέ­νο) δικαί­ω­μα στην επεί­γου­σα περί­θαλ­ψη. Όσο κι αν η διοί­κη­ση του ΕΚΑΒ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη απο­φεύ­γει με δια­δι­κα­στι­κές προ­φά­σεις να κοι­νο­ποι­ή­σει στην ΕΝΙΘ το «εσω­τε­ρι­κό έγγρα­φο», την ύπαρ­ξη του οποί­ου δεν αρνεί­ται, το υπουρ­γείο υγεί­ας και η διοί­κη­ση του ΕΚΑΒ οφεί­λουν να δώσουν δημό­σια απά­ντη­ση. Οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες δεν είναι εγκλη­μα­τί­ες, αλλά θύμα­τα των πολέ­μων και της φτώ­χειας και έχουν αυξη­μέ­νη νοση­ρό­τη­τα λόγω των συν­θη­κών δια­βί­ω­σης τους», ανα­φέ­ρει στην καταγ­γε­λία της η ΕΝΙΘ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο