Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η εξέλιξη της πανδημίας σε ευρωπαϊκές χώρες

Γαλλία : Πάνω από 850 οι ημερήσιοι θάνατοι

Οι γαλ­λι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα 36.330 νέα κρού­σμα­τα της COVID-19 τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, πολύ λιγό­τε­ρα από το ρεκόρ των 52.518 κρου­σμά­των που κατα­γρά­φη­κε χθες, Δευ­τέ­ρα, αλλά οι 854 ημε­ρή­σιοι θάνα­τοι που είχαν σχέ­ση με την ασθέ­νεια είναι ο βαρύ­τε­ρος απο­λο­γι­σμός μετά την 15η Απριλίου.

Ο αριθ­μός αυτός είναι διπλά­σιος από τους 416 θανά­τους που ανα­φέρ­θη­καν χθες, Δευ­τέ­ρα και ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των ανέρ­χε­ται τώρα σε 38.289.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των ανέρ­χε­ται στο εξής σε 1.502,763, ο πέμ­πτος υψη­λό­τε­ρος παγκοσμίως.

Βρετανία: 20.018 κρούσματα, 397 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Η Βρε­τα­νία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα 20.018 νέα κρού­σμα­τα της COVID-19 και 397 νέους θανά­τους ασθε­νών που επήλ­θαν μέσα σε 28 ημέ­ρες από τη διά­γνω­σή τους με τον ιό SARS-CoV‑2, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η κυβέρνηση.

Ο ημε­ρή­σιος αριθ­μός κρου­σμά­των συγκρί­νε­ται με τα 18.950 κρού­σμα­τα που κατα­γρά­φη­καν χθες, Δευ­τέ­ρα, που επί­σης κατα­γρά­φη­καν 136 θάνατοι.

Ολλανδία: Αυστηρότερη καραντίνα, κλείνουν μουσεία και κινηματογράφοι

Η Ολλαν­δία θα ενι­σχύ­σει τη μερι­κή καρα­ντί­να που έχει επι­βά­λει σε μια προ­σπά­θεια να κατα­πο­λε­μή­σει την παν­δη­μία της Covid-19, κλεί­νο­ντας τα μου­σεία, τους κινη­μα­το­γρά­φους, τους ζωο­λο­γι­κούς κήπους και άλλους χώρους που δέχο­νται κοι­νό για δύο εβδο­μά­δες, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ολλαν­δί­ας Μαρκ Ρούτε.

“Τα πράγ­μα­τα δεν πάνε άσχη­μα, ούτε όμως πάνε καλά”, εξή­γη­σε ο Ρού­τε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε. “Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των (μόλυν­σης από τον νέο κορο­νο­ϊό) πρέ­πει να μειω­θεί πιο γρή­γο­ρα. Είναι ένα δύσκο­λο μήνυ­μα, αλλά δεν υπάρ­χει άλλη λύση”.

Τους τελευ­ταί­ους μήνες, η Ολλαν­δία υιο­θέ­τη­σε πιο ελα­φρά μέτρα σε σχέ­ση με τις γει­το­νι­κές χώρες, αλλά έχει πλη­γεί σκλη­ρά από το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας, κατα­γρά­φο­ντας ένα από τα υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά μόλυν­σης στην Ευρώπη.

Οι αρχές κάνουν λόγο για “καρα­ντί­να” αλλά η χώρα δεν υπό­κει­ται σε περιο­ρι­σμούς των μετα­κι­νή­σε­ων κατά τη διάρ­κεια της ημέρας.

Στις 14 Οκτω­βρί­ου απο­φα­σί­στη­κε το κλεί­σι­μο εστια­το­ρί­ων, μπαρ και “coffeeshops” που πωλούν κάν­να­βη. Η χρή­ση μάσκας έγι­νε υποχρεωτική.

Το μέτρο απέ­φε­ρε καρ­πούς αλλά ο Μαρκ Ρού­τε εκτι­μά ότι το απο­τέ­λε­σμα αυτό δεν αρκεί.

“Προ­κει­μέ­νου να μειω­θούν οι μετα­κι­νή­σεις και οι επα­φές, όλα τα κτί­ρια που είναι ανοι­χτά για το κοι­νό καθώς και εσω­τε­ρι­κοί και εξω­τε­ρι­κοί χώροι συνα­θροί­σε­ων πρέ­πει να κλεί­σουν για δύο εβδο­μά­δες”, είπε.

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κλείνει τα μπαρ, επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η Ουγ­γα­ρία θα κλεί­σει τα μπαρ και τους χώρους ψυχα­γω­γί­ας και θα επι­βάλ­λει νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας από τα μεσά­νυ­χτα της Τρί­της για να περιο­ρί­σει την ταχεία εξά­πλω­ση των μολύν­σε­ων από τον νέο κορο­νο­ϊό, δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Βίκτορ Ορμπάν σε βίντεο που ανάρ­τη­σε στη σελί­δα του στο Facebook.

Ο Ορμπάν είπε ότι η κυβέρ­νη­ση υιο­θέ­τη­σε “ειδι­κή έννο­μη τάξη” για την απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας, η οποία θα ισχύ­ει από τα μεσά­νυ­χτα έως τις 05.00 το πρωί. Ωστό­σο, τα σχο­λεία παρα­μέ­νουν ανοι­χτά, καθώς και τα κατα­στή­μα­τα και τα εστιατόρια.

Ερντογάν: Όλες οι επιχειρήσεις θα κλείνουν στις 10 το βράδυ

Όλες οι επι­χει­ρή­σεις, όπως εστια­τό­ρια, κομ­μω­τή­ρια, πισί­νες, κινη­μα­το­γρά­φοι, συναυ­λια­κοί χώροι και αίθου­σες γαμή­λιων δεξιώ­σε­ων θα κλεί­νουν στο εξής στις 10 το βρά­δυ, ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα μέτρα αυτά λαμ­βά­νο­νται στο πλαί­σιο των προ­σπα­θειών μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, είπε ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος, στις δηλώ­σεις που έκα­νε μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνε­δρί­α­σης του υπουρ­γι­κού συμβουλίου.

Τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται το τελευ­ταίο διά­στη­μα στην Τουρ­κία, μολο­νό­τι οι αρχές ανα­κοι­νώ­νουν μόνο τον αριθ­μό των ασθε­νών που εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα και όχι τους ασυμπωματικούς.

Σήμε­ρα, το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Τουρ­κί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι κατα­γρά­φη­καν 2.343 νέα κρού­σμα­τα και 79 θάνα­τοι. Συνο­λι­κά, τα κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 382.118 από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας και οι νεκροί σε 10.481.

Ιταλία: Mεγάλη αύξηση των νεκρών

Μεγά­λη αύξη­ση του αριθ­μού νεκρών από κορο­νο­ϊό κατα­γρά­φε­ται στην Ιτα­λία το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο. Σήμε­ρα έχα­σαν την ζωή τους 353 ασθε­νείς και δια­γνώ­σθη­καν 28.244 θετι­κοί στον ιό. Συνο­λι­κά, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 182.287 δια­γνω­στι­κά τεστ. Πρό­κει­ται για τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό νεκρών, από τις 6 Μαΐ­ου μέχρι σήμερα.

Χθες τα περι­στα­τι­κά ήταν 22.253 και 233 άνθρω­ποι έχα­σαν την ζωή τους. Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, επί­σης, εισή­χθη­σαν 203 ασθε­νείς σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, (συνο­λι­κά νοση­λεύ­ο­νται σε αυτές 2.225 άνθρω­ποι) και άλλοι 1.2754 στους νοσο­κο­μεια­κούς θαλά­μους. Εκτός ΜΕΘ, στα νοσο­κο­μεία της χώρας, βρί­σκο­νται 21.114 πολί­τες, με συμ­πτώ­μα­τα της covid- 19.

Τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα δια­γνώ­σθη­καν και πάλι στην Λομ­βαρ­δία (6.804) ενώ ακο­λου­θούν το Πεδε­μό­ντιο, με πρω­τεύ­ου­σα το Τορί­νο (3.169), η Καμπα­νία με πρω­τεύ­ου­σα την Νάπο­λη (2.971), η Τοσκά­νη (2.336) και το Βένε­το (2.298).

Aίσθη­ση, τέλος, προ­κά­λε­σε η παρέμ­βα­ση του προ­έ­δρου των Ιατρι­κών Συλ­λό­γων Ιτα­λί­ας, Φιλίπ­πο Ανέ­λι, ο οποί­ος, σε ανάρ­τη­σή του στο Facebook υπο­γράμ­μι­σε ότι «οι για­τροί φοβού­νται ότι το δεύ­τε­ρο αυτό κύμα μπο­ρεί να απο­δει­χθεί τσου­νά­μι και να συμπα­ρα­σύ­ρει το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας της χώρας». Για τον λόγο αυτό ‑εξη­γεί- «ζητούν από την κυβέρ­νη­ση Κόντε να υιο­θε­τή­σει πιο επι­θε­τι­κά μέτρα».

Ο Φιλίπ­πο Ανέ­λι προ­σθέ­τει ότι «τα νοσο­κο­μεία γεμί­ζουν με ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό, κάτι που δεν επι­τρέ­πει να θερα­πευ­θούν με τον πρέ­πο­ντα τρό­πο ασθε­νείς με άλλες παθή­σεις». Προ­βλέ­πει, τέλος, ότι «αν αυτή η κατά­στα­ση συνε­χι­στεί, μπο­ρεί να γίνει μη διαχειρίσιμη».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο