Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η εξέλιξη του διπλού φονικού στα Ανώγεια

Ενώ­πιον του εισαγ­γε­λέα οδη­γή­θη­κε σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι ο 29χρονος, που κατη­γο­ρεί­ται για τον φόνο 30χρονου κτη­νο­τρό­φου στα Ανώ­γεια, αφού προη­γου­μέ­νως ο τελευ­ταί­ος του είχε σκο­τώ­σει τον 63χρονο πατέ­ρα κατά τη διάρ­κεια διαπληκτισμού.

Ο 29χρονος, συνο­δευό­με­νος από τους δικη­γό­ρους του Διο­νύ­σιο Βέρ­ρα και Αλε­ξάν­δρα Σπα­νά­κη, ζήτη­σε και έλα­βε 48ωρη προ­θε­σμία για να απο­λο­γη­θεί την ερχό­με­νη Τετάρ­τη το μεση­μέ­ρι. Η θέση του δρά­στη παρα­μέ­νει η ίδια από την πρώ­τη στιγ­μή όπως, είχε ανα­φέ­ρει και στην κατά­θε­σή του ενώ­πιον των αστυ­νο­μι­κών αρχών: ότι δηλα­δή, πυρο­βό­λη­σε τον 30χρονο κτη­νο­τρό­φο αφού είδε τον πατέ­ρα του νεκρό στο έδα­φος. Σύμ­φω­να με τον κ. Βέρ­ρα, “ασκή­θη­κε ποι­νι­κή δίω­ξη στον 29χρονο για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση, καθώς επί­σης χρε­ώ­θη­κε και μία επι­κίν­δυ­νη σοβα­ρή σωμα­τι­κή βλά­βη — κατη­γο­ρία την οποία δεν μπο­ρέ­σα­με να αντι­λη­φθού­με, θεω­ρού­με ανε­ξή­γη­τη και θα την ερευ­νή­σου­με για το πώς ενσω­μα­τώ­θη­κε στη δικο­γρα­φία. Η συγκε­κρι­μέ­νη κατη­γο­ρία αφο­ρά τον τραυ­μα­τι­σμό του τρί­του προ­σώ­που, ο οποί­ος από βολί­δα τραυ­μα­τί­στη­κε στο πόδι και μετα­φέρ­θη­κε στο νοσο­κο­μείο Ρεθύμνου”.

Ο δικη­γό­ρος του δρά­στη ανα­φέρ­θη­κε στον πρώ­το δια­πλη­κτι­σμό μπρο­στά στην οικία του 29χρονου κατη­γο­ρού­με­νου στα Ανώ­γεια, επι­κα­λού­με­νος την δικο­γρα­φία. “Ο θανών 30χρονος κτη­νο­τρό­φος και ο κατη­γο­ρού­με­νος, είχαν μία λεκτι­κή εμπλο­κή η οποία αξιο­λο­γεί­ται ως μη ιδιαί­τε­ρη ως συμ­βάν. Αλλά και ιατρο­δι­κα­στι­κά όπως προ­κύ­πτει και στα δύο εμπλε­κό­με­να μέρη, στον 30χρνο και τον 29χρονο, υπάρ­χουν αμυ­χές, συμ­βάν το οποίο χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως ασή­μα­ντο στην εξέ­λι­ξή του” είπε. Όμως όπως ανέ­φε­ραν και οι δύο δικη­γό­ροι, “αυτό το συμ­βάν ήταν το αφε­τη­ρια­κό για το μεγα­λύ­τε­ρο και σοβα­ρό­τε­ρο το οποίο ακο­λού­θη­σε, μιας και ο 30χρονος κτη­νο­τρό­φος και σήμε­ρα θανών, απο­χώ­ρη­σε από το συμ­βάν, όπως το ίδιο έπρα­ξε και ο κατη­γο­ρού­με­νος, πήγαν και οι δύο στο σπί­τι τους. Όμως ο 30χρονος κτη­νο­τρό­φος επέ­στρε­ψε έξω από το σπί­τι του 29χρονου, σήμε­ρα κατη­γο­ρού­με­νου, οπλι­σμέ­νος, όπου συνα­ντή­θη­κε αυτή τη φορά με τον 63χρονο θανό­ντα πατέ­ρα του κατη­γο­ρου­μέ­νου”. Εκεί όπως προ­κύ­πτει από τα ιατρο­δι­κα­στι­κά δεδο­μέ­να, και σύμ­φω­να πάντα με τους δικη­γό­ρους, ο 30χρονος χτύ­πη­σε με σοβα­ρά και δυνα­τά χτυ­πή­μα­τα τον 63χρονο προ­κα­λώ­ντας του ακό­μα και θλα­στι­κά τραύ­μα­τα (…) ενώ ταυ­τό­χρο­να πυρο­βο­λεί­ται και θανα­τώ­νε­ται. Η εξέ­λι­ξη αυτή του συμ­βά­ντος και όλα όσα δια­δρα­μα­τί­ζο­νται έξω από το σπί­τι του 63χρονου τα οποία άκου­σε μέσα από το σπί­τι του ο κατη­γο­ρού­με­νος γιος του, τον οδή­γη­σαν να βγει έξω από το σπί­τι, όπου είδε τον πατέ­ρα του νεκρό, τον 30χρονο κτη­νο­τρό­φο πάνω από τον πατέ­ρα του και δίπλα την μητέ­ρα και σύζυ­γο του 63χρονου. Εκεί απά­νω σε μία κατά­στα­ση πανι­κού και θολω­μέ­νου μυα­λού, αδειά­ζει το πιστό­λι που κρα­τού­σε στο σώμα του συνο­μη­λί­κου του 30χρονου κτηνοτρόφου”.

Αυτή είναι η όλη εξέ­λι­ξη των πραγ­μα­τι­κών περι­στα­τι­κών σύμ­φω­να με τους δικη­γό­ρους του κατη­γο­ρου­μέ­νου, οι οποί­οι ζήτη­σαν από όλους να σεβα­στούν όλα όσα ακού­γο­νται από τους νομι­κούς για τα στοι­χεία που αφο­ρούν την υπό­θε­ση και βασί­ζο­νται απο­κλει­στι­κά και μόνο, όπως τόνι­σαν, στη δικο­γρα­φία. “Εμείς δεν κάνου­με, ούτε εικα­σί­ες, ούτε υπο­θέ­σεις, ούτε υπο­νο­ού­με τίπο­τα. Όταν θα ανα­φέ­ρου­με κάτι, θα το ανα­φέ­ρου­με επει­δή το έχου­με και υπάρ­χει ως στοι­χείο, και αν δεν πού­με κάτι, δεν θα το πού­με και δεν θα το ανα­φέ­ρου­με διό­τι δεν υπάρ­χει ως στοι­χείο. Τα πραγ­μα­τι­κά περι­στα­τι­κά από το σύνο­λο των απο­δει­κτι­κών μέσων που έχου­με μέχρι αυτή τη στιγ­μή στη διά­θε­σή μας, είναι αυτά και μόνο που λέγο­νται”. Οι δικη­γό­ροι του κατη­γο­ρου­μέ­νου ξεκα­θά­ρι­σαν επί­σης, ότι σύμ­φω­να με όλα τα στοι­χεία που υπάρ­χουν, τα όπλα που συμ­με­τεί­χαν στην αιμα­τη­ρή συμπλο­κή ήταν δύο και οι κάλυ­κες οι οποί­οι περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από το σημείο της συμπλο­κής ήταν δύο από το ένα πιστό­λι και 7 από το δεύ­τε­ρο πιστόλι.

Τέλος, οι δικη­γό­ροι του 29χρονου κατη­γο­ρού­με­νου επι­σή­μα­ναν ότι “δύο οικο­γέ­νειες γνω­στές στα Ανώ­γεια και στο Ρέθυ­μνο δοκι­μά­ζο­νται αυτές τις ημέ­ρες”. Ο συνή­γο­ρος Δ. Βέρ­ρας ζήτη­σε “να επι­κρα­τή­σει ηρε­μία και η σκέ­ψη όλων να είναι στο πώς θα βοη­θη­θούν αυτές οι δύο οικο­γέ­νειες, μιας και οι μέρες που θα ακο­λου­θή­σουν θα είναι σκλη­ρές και δύσκο­λες”. Η προ­σα­γω­γή του 29χρονου κατη­γο­ρου­μέ­νου στον εισαγ­γε­λέα, έγι­νε κάτω από την αυστη­ρή παρου­σία αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων και πάρα την παρου­σία ορι­σμέ­νων φίλων και συγ­γε­νών του, δεν δημιουρ­γή­θη­κε κανέ­να πρό­βλη­μα ή ένταση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο