Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς

«Άου­σβιτς» είναι το συνώ­νυ­μο για το μεγα­λύ­τε­ρο έγκλη­μα στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας. Στο πλαί­σιο της υλο­ποί­η­σης της εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κής «Τελι­κής Λύσης» δολο­φο­νή­θη­καν με βιο­μη­χα­νι­κό τρό­πο μέσα σε δυό­μι­ση χρό­νια 1,1 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, από αυτούς το ένα εκα­τομ­μύ­ριο ήταν Εβραί­οι. Σύμ­φω­να με στοι­χεία του Ιδρύ­μα­τος Μνή­μης Άου­σβιτς από την Ελλά­δα εκτο­πί­στη­καν στο στρα­τό­πε­δο γύρω στους 55.000 Εβραί­ους. Πρό­κει­ται για την πολυ­πλη­θέ­στε­ρη εθνι­κή ομά­δα μετά τους Εβραί­ους από την Ουγ­γα­ρία (430.000), την Πολω­νία (300.000), τη Γαλ­λία (69.000) και την Ολλαν­δία (60.000). Την τύχη των Ελλή­νων στο στρα­τό­πε­δο εξό­ντω­σης τεκ­μη­ριώ­νει από το 2019 μόνι­μη έκθε­ση στο Μου­σείο του Άου­σβιτς. Τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της είχε ανα­λά­βει η ελλη­νι­κή βουλή.

Οι δολοφονηθέντες

Ο εκτο­πι­σμός των Ελλή­νων Εβραί­ων στο Άου­σβιτς αλλά και άλλα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης ξεκί­νη­σε τον Μάρ­τιο του 1943 και ολο­κλη­ρώ­θη­κε τον Αύγου­στο του 1944. Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τα στοι­χεία της ιστο­ρι­κής έρευ­νας συνο­λι­κά, 58.886 Εβραί­οι της Ελλά­δας από έναν προ­πο­λε­μι­κό πλη­θυ­σμό 71.611 ψυχών, βρή­καν το θάνα­το στα γερ­μα­νι­κά στρα­τό­πε­δα εξό­ντω­σης Άου­σβιτς και Τρε­μπλίν­κα όπως και αλλού. Ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός των δολο­φο­νη­θέ­ντων Ελλή­νων Εβραί­ων κατά­γο­νταν από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Μέχρι τη λήξη του πολέ­μου είχαν εξο­ντω­θεί γύρω στα 45.000 πρώ­ην κάτοι­κοι της πόλης, δηλα­δή σχε­δόν το 97% του εβραϊ­κού πληθυσμού.

Τα ¾ των Ελλή­νων Εβραί­ων εξο­ντώ­θη­καν στους θαλά­μους αερί­ων του Μπίρ­κε­να­ου (Άου­σβιτς ΙΙ) αμέ­σως μετά την άφι­ξη τους. Με το ξεκλεί­δω­μα της πόρ­τας των βαγο­νιών στη «ράμπα του θανά­του» ξεκι­νού­σε ο δια­χω­ρι­σμός των νεο­φερ­μέ­νων σε δύο ομά­δες. Για­τρός του στρα­το­πέ­δου ή αξιω­μα­τι­κός των SS προ­χω­ρού­σε στη δια­βό­η­τη «επι­λο­γή». Ένα νεύ­μα του δαχτύ­λου τους προς τα αρι­στε­ρά οδη­γού­σε ανή­μπο­ρους, ηλι­κιω­μέ­νους, γυναί­κες με παι­διά κατ’ ευθεί­αν στους θαλά­μους αερί­ων και τα κρε­μα­τό­ρια και ένα νεύ­μα προς τα δεξιά τους νεό­τε­ρους και υγιείς στο στρα­τό­πε­δο για κατα­να­γκα­στι­κή εργασία.

Πηγή: Deutsche Welle

Auschwitz10 Auschwitz6
Auschwitz5 Auschwitz8
Auschwitz9 Auschwitz4
Auschwitz7 Auschwitz11

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο