Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία οδηγεί ευκολότερα σε ψυχική ισορροπία στην ενήλικη ζω

Οι ενή­λι­κες, οι οποί­οι ως παι­διά είχαν έρθει σε στε­νή επα­φή με το φυσι­κό περι­βάλ­λον, μπο­ρεί να παρου­σιά­ζουν καλύ­τε­ρη ψυχι­κή υγεία συγκρι­τι­κά με εκεί­νους που δεν είχαν ανά­λο­γα ερε­θί­σμα­τα, σύμ­φω­να με μία νέα ευρω­παϊ­κή μελέτη.

Σε αντί­θε­ση με τις μέχρι τώρα μελέ­τες που περιο­ρί­ζο­νταν στα άμε­σα οφέ­λη της επα­φής με τη φύση, η νέα έρευ­να, η οποία δημο­σιεύ­τη­κε στο διε­θνές περιο­δι­κό για θέμα­τα περι­βάλ­λο­ντος και δημό­σιας υγεί­ας «International Journal of Environment Research and Public Health», είναι η πρώ­τη που επι­χεί­ρη­σε να συσχε­τί­σει αυτήν την αλλη­λε­πί­δρα­ση με το περι­βάλ­λον με την ψυχι­κή ισορ­ρο­πία κατά την ενή­λι­κη ζωή.

«Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην έρευ­να που εκτέ­θη­καν λιγό­τε­ρο σε φυσι­κά περι­βάλ­λο­ντα ως παι­διά θεω­ρούν αυτούς τους χώρους λιγό­τε­ρο σημα­ντι­κούς στην ενη­λι­κί­ω­ση», δήλω­σε η επι­κε­φα­λής ερευ­νή­τρια Μίριαμ Πρέ­ου της Σχο­λής Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου του Μάαστριχτ.

Η μελέ­τη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος «PHENOTYPE» με δεδο­μέ­να από περί­που 3.600 ενή­λι­κες από τη Βαρ­κε­λώ­νη (Ισπα­νία), το Ντέ­τιν­χεμ (Ολλαν­δία), το Κάου­νας (Λιθουα­νία) και το Στό­ουκ — ον — Τρεντ (Ηνω­μέ­νο Βασίλειο).

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες ρωτή­θη­καν για το επί­πε­δο της επα­φής τους ‑είτε σκό­πι­μης είτε άσκο­πης- με τη φύση στην παι­δι­κή ηλι­κία και για την τωρι­νή επα­φή τους, την ικα­νο­ποί­η­σή τους, αλλά και το πόσο σημα­ντι­κούς θεω­ρούν αυτούς τους χώρους. Επι­πλέ­ον, μετρή­θη­καν τα επί­πε­δα ζωτι­κό­τη­τας, νευ­ρι­κό­τη­τας και κατά­θλι­ψης του τελευ­ταί­ου μήνα.

Οι επι­δό­σεις στις μετρή­σεις ψυχι­κής υγεί­ας, όπως και το επί­πε­δο σημα­ντι­κό­τη­τας που απο­δί­δε­ται στο φυσι­κό περι­βάλ­λον, δια­πι­στώ­θη­κε ότι είναι υψη­λό­τε­ρα στα άτο­μα, τα οποία σε μικρή ηλι­κία είχαν άμε­ση αλλη­λε­πί­δρα­ση με χώρους πρα­σί­νου και γενι­κό­τε­ρα με τη φύση. Η συσχέ­τι­ση όμως δεν επι­βε­βαιώ­θη­κε για τις μετρή­σεις ζωτι­κό­τη­τας και ικανοποίησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο