Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η επικοινωνία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Δ. Κουτσούμπα — Η τελευταία επιθυμία του

   Τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον γγ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα είχε πρό­σφα­τα ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ. Παράλ­λη­λα, σε επι­στο­λή που είχε απευ­θύ­νει προς τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέ­φρα­ζε την επι­θυ­μία του να «αφή­σει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

«Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης προ­αι­σθα­νό­με­νος το τέλος της ζωής του, είχε επι­κοι­νω­νή­σει τηλε­φω­νι­κά με τον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, δίνο­ντάς του το στίγ­μα των τελευ­ταί­ων του επι­θυ­μιών», ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ και συνε­χί­ζει: «Στην προ­σω­πι­κή του επι­στο­λή στις 5 Οκτω­βρί­ου 2020, προς τον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, έγρα­φε: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απο­λο­γι­σμών, σβή­νουν απ’ το μυα­λό μου οι λεπτο­μέ­ρειες και μένουν τα “Μεγά­λα Μεγέ­θη”. Έτσι βλέ­πω ότι τα πιο κρί­σι­μα, τα δυνα­τά και τα ώρι­μα χρό­νια μου τα πέρα­σα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφή­σω αυτόν τον κόσμο σαν κομ­μου­νι­στής”».

epistoli miki se koutsoumpaΜε την επι­στο­λή του ο μεγά­λος μου­σι­κο­συν­θέ­της ζητού­σε από τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ να επι­λη­φθεί εκεί­νος προ­σω­πι­κά ώστε, όπως έγρα­φε “να γίνει σεβα­στή όχι μονά­χα η ιδε­ο­λο­γία μου, αλλά και οι αγώ­νες μου για την ενό­τη­τα των Ελλή­νων. Καθώς, επί­σης, βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθ­μί­σει, σε συνεν­νό­η­ση με τη γραμ­μα­τέα μου Ρένα Παρ­με­νί­δου και τον φίλο και πρό­ε­δρο του Παγκρη­τί­ου Συλ­λό­γου Φίλων Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, Γιώρ­γο Αγοραστάκη”.

Η τελευ­ταία επι­θυ­μία του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, την οποία είχε μετα­φέ­ρει στον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, τη γραμ­μα­τέα του Ρένα Παρ­με­νί­δου και τον πρό­ε­δρο του “Παγκρη­τί­ου Συλ­λό­γου Φίλων Μίκη Θεο­δω­ρά­κη”, Γιώρ­γο Αγο­ρα­στά­κη, ήταν η νεκρώ­σι­μη ακο­λου­θία και η ταφή να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στην πατρί­δα του, τον Γαλα­τά Χανίων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο