Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η επομένη των γεγονότων στο Καπιτώλιο: Στο στόχαστρο ο Τραμπ, στο απυρόβλητο οι μηχανισμοί

Η σφο­δρή ενδο­α­στι­κή σύγκρου­ση δεν τέλειω­σε με την εκκέ­νω­ση του Καπι­τω­λί­ου από τους οπα­δούς του τραμπ και την τυπι­κή επι­κύ­ρω­ση της νίκης Μπάι­ντεν στις πρό­σφα­τες προ­ε­δρι­κές εκλογές.

Πλέ­ον Δημο­κρα­τι­κοί και Ρεπου­μπλι­κα­νοί κινού­νται στην κατεύ­θυν­ση άμε­σης απο­μά­κρυν­σής του από την εξου­σία με επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία που εστιά­ζει μόνο στο πρό­σω­πο του Ντ. Τραμπ, επι­χει­ρώ­ντας έτσι να αφή­σουν στο απυ­ρό­βλη­το τους μηχα­νι­σμούς και την μερί­δα της αστι­κής τάξης που στη­ρί­ζουν και τις ακρο­δε­ξιές ένο­πλες ομά­δες που ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν χθες.

Ενδει­κτι­κό είναι ότι πολι­τι­κοί ανα­λυ­τές ανα­δει­κνύ­ουν δύο τρό­πους απο­μά­κρυν­σης του Ντ. Τραμπ από τη θέση του: Ο ένας είναι η επί­κλη­ση της 25ης Τρο­πο­λο­γί­ας του αμε­ρι­κα­νι­κού Συντάγ­μα­τος, που προ­βλέ­πει την απο­πο­μπή του προ­έ­δρου, λόγω «πνευ­μα­τι­κής αδυ­να­μί­ας» να κυβερ­νή­σει. Ο δεύ­τε­ρος τρό­πος είναι η παρα­πο­μπή του προ­έ­δρου σε δίκη, ακο­λου­θού­με­νη από μια κατα­δί­κη στη Γερου­σία. Και στα δύο αυτά σενά­ρια, ο αντι­πρό­ε­δρος Μάικ Πένς ανα­λαμ­βά­νει τα ηνία της χώρας έως την ορκω­μο­σία του Μπάιντεν.

Πελόζι: Η αποπομπή του Τραμπ είναι «επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας»

Η απο­πο­μπή του Ντό­ναλντ Τραμπ από την προ­ε­δρία είναι μια «επεί­γου­σα ανά­γκη υψί­στης σημα­σί­ας», δήλω­σε η πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, Νάν­σι Πελό­ζι, κατη­γο­ρώ­ντας τον Ρεπου­μπλι­κά­νο πρό­ε­δρο και τους υπο­στη­ρι­κτές του για συμ­με­το­χή σε ένα «απο­τυ­χη­μέ­νο πραξικόπημα».

Η Πελό­ζι κάλε­σε τον αντι­πρό­ε­δρο Μάικ Πενς να προ­σφύ­γει αμέ­σως στην 25η τρο­πο­λο­γία του αμε­ρι­κα­νι­κού Συντάγ­μα­τος για να κηρύ­ξει τον Ντό­ναλντ Τραμπ «ακα­τάλ­λη­λο» να κυβερ­νή­σει, λέγο­ντας ότι ελπί­ζει να έχει την απά­ντη­ση του αντι­προ­έ­δρου «σήμε­ρα».

Αν ο Πενς δεν το πρά­ξει, το Κογκρέ­σο «μπο­ρεί να είναι έτοι­μο να προ­χω­ρή­σει σε δια­δι­κα­σί­ες πρό­τα­σης μομ­φής», πρό­σθε­σε η Δημο­κρα­τι­κή πρό­ε­δρος της Βουλής.

Η Δημο­κρα­τι­κή πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, Νάν­σι Πελό­ζι δήλω­σε σήμε­ρα πως ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ διέ­πρα­ξε μια «στα­σια­στι­κή πρά­ξη» και κάλε­σε για την άμε­ση απο­μά­κρυν­ση του Ρεπου­μπλι­κά­νου μεγι­στά­να από την προ­ε­δρία μέσω της προ­σφυ­γής στην 25η τρο­πο­λο­γία του αμε­ρι­κα­νι­κού Συντάγ­μα­τος, μια μέρα μετά την εισβο­λή υπο­στη­ρι­κτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Χθες, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ υπο­κί­νη­σε μια ένο­πλη εξέ­γερ­ση ενα­ντί­ον της Αμε­ρι­κής», δήλω­σε η Πελό­ζι σε δημο­σιο­γρά­φους στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ είναι ένας «πολύ επι­κίν­δυ­νος άνθρω­πος», δεν πρέ­πει να συνε­χί­σει να είναι πρό­ε­δρος, είπε.

Τόνι­σε πως ανα­μέ­νει γρή­γο­ρα μια από­φα­ση από τον Πενς αν θα προ­σφύ­γει στην 25η τρο­πο­λο­γία του αμε­ρι­κα­νι­κού Συντάγ­μα­τος, αφή­νο­ντας ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο για πρό­τα­ση μομ­φής κατά του απερ­χό­με­νου προ­έ­δρου.

Μπάιντεν: Ο Τραμπ εξαπέλυσε «επίθεση εναντίον των θεσμών»

Επί­θε­ση ενα­ντί­ον της δημο­κρα­τί­ας, την οποία υπο­κί­νη­σε ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, χαρα­κτή­ρι­σε την εισβο­λή στο Καπι­τώ­λιο ο Δημο­κρα­τι­κός, εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν κάνο­ντας λόγο για μια από τις «σκο­τει­νό­τε­ρες ημέ­ρες» στην ιστο­ρία των ΗΠΑ.

Ο Μπάι­ντεν, σε ομι­λία του από το Γουίλ­μινγ­κτον του Ντέ­λα­γου­ερ, απο­κά­λε­σε επί­σης «εγχώ­ριους τρο­μο­κρά­τες» τους υπο­στη­ρι­κτές του Τραμπ που μπή­καν δια της βίας στο κτίριο.

Ο Τραμπ «υπο­δαύ­λι­σε μια επί­θε­ση χωρίς έλε­ος ενα­ντί­ον των θεσμών» και επι­χεί­ρη­σε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει έναν όχλο «για να φιμώ­σει τις φωνές των Αμε­ρι­κα­νών ψηφο­φό­ρων», τόνι­σε, επι­ση­μαί­νο­ντας με νόη­μα ότι οι πρό­ε­δροι των ΗΠΑ δεν είναι υπε­ρά­νω του νόμου.

Ο Μπάι­ντεν δήλω­σε επί­σης πεπει­σμέ­νος ότι οι αντι­ρα­τσι­στές δια­δη­λω­τές θα είχαν «πολύ δια­φο­ρε­τι­κή» αντι­με­τώ­πι­ση σε σύγκρι­ση με τους οπα­δούς του Τραμπ που έσπει­ραν το χάος στην Ουά­σινγ­κτον. «Αν ήταν μια δια­δή­λω­ση του κινή­μα­τος Black Lives Matter, θα τους είχαν αντι­με­τω­πί­σει πολύ δια­φο­ρε­τι­κά από το νευ­ρια­σμέ­νο πλή­θος που επι­τέ­θη­κε στο Καπι­τώ­λιο. Το ξέρου­με όλοι ότι είναι αλή­θεια και είναι απα­ρά­δε­κτο», υπογράμμισε.

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στελεχών του Λευκού Οίκου

Ο Ράιαν Τάλι, ο κορυ­φαί­ος σύμ­βου­λος του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ για θέμα­τα που αφο­ρούν τη Ρωσία, υπέ­βα­λε την παραί­τη­σή του και το παρά­δειγ­μά του ανα­μέ­νε­ται να ακο­λου­θή­σουν και άλλα υψη­λό­βαθ­μα στε­λέ­χη του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας, σύμ­φω­να με μια πηγή που μίλη­σε στο πρα­κτο­ρείο «Reuters».

Η πηγή αυτή, η οποία ζήτη­σε να τηρη­θεί η ανω­νυ­μία της, υπο­στή­ρι­ξε επί­σης ότι η δέσμευ­ση του Τραμπ για μια «ομα­λή μετα­βί­βα­ση» της εξου­σί­ας, είχε εν μέρει στό­χο να απο­τρέ­ψει περαι­τέ­ρω παραι­τή­σεις συνερ­γα­τών του, κάτι όμως που δεν φαί­νε­ται ότι θα το πετύχει.

Ήδη τις παραι­τή­σεις τους έχουν υπο­βάλ­λει ο ανα­πλη­ρω­τής σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας στον Λευ­κό Οίκο, Ματ Πότιν­γκερ, αλλά και η Στέ­φα­νι Γκρί­σαμ, προ­σω­πάρ­χης της Μελά­νια Τραμπ. Την παραί­τη­σή της έχει υπο­βά­λει και η Ρίκι Νισέ­τα, αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου αρμό­δια για τις επί­ση­μες κοι­νω­νι­κές εκδη­λώ­σεις, όπως και η ανα­πλη­ρώ­τρια εκπρό­σω­πος Τύπου Σάρα Μάθιους, όπως δήλω­σαν δύο πηγές στο «Reuters». Σύμ­φω­να με μία πηγή, στον Λευ­κό Οίκο ακού­γε­ται ότι ίσως παραι­τη­θεί και ο ανα­πλη­ρω­τής προ­σω­πάρ­χης Κρις Λίντελ.

Πηγές: 902.gr / ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο