Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η εσωτερική προσφυγιά έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο της στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μόνο το 2018 πήραν τον δρό­μο της προ­σφυ­γιάς μέσα στην ίδια τους την χώρα 28 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι. Φυσι­κές κατα­στρο­φές και η αδυ­να­μία έγκαι­ρης αντι­με­τώ­πι­σής τους είναι ο σημα­ντι­κό­τε­ρος λόγος. Τα στοι­χεία περιέ­χο­νται στην έκθε­ση του Συμ­βου­λί­ου προ­σφύ­γων με έδρα την Νορ­βη­γία. (IDMC)

Αριθ­μός ρεκόρ 41,3 εκα­τομ­μύ­ρια σημειώ­νε­ται και στους πρό­σφυ­γες μέσα στα όρια της ίδιας χώρας λόγω βίας και δια­φο­ρών. Είναι 1 εκα­τομ­μύ­ριο περισ­σό­τε­ροι από το 2017.
Η έκθε­ση σημειώ­νει πως τρεις είναι οι σημα­ντι­κό­τε­ρες αιτί­ες, πολι­τι­κή αστά­θεια, μόνι­μη φτώ­χεια και ανι­σό­τη­τες. Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και το περι­βάλ­λον είναι ένας ακό­μη παράγοντας. 

Είναι δύσκο­λο να υπο­λο­γι­στεί σε ακρι­βείς αριθ­μούς η εσω­τε­ρι­κή μετα­νά­στευ­ση όπως και η γρή­γο­ρη επι­στρο­φή όταν έχει περά­σει ο  κίν­δυ­νος των φυσι­κών κατα­στρο­φών ή των συγκρού­σε­ων. Εκτι­μά­ται ότι 17,2 εκα­τομ­μύ­ρια μετα­κι­νή­θη­καν εξαι­τί­ας πλημ­μυ­ρών, τρο­πι­κών κυκλώ­νων ή ξηρα­σί­ας και μόνο 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια επέ­στρε­ψαν μετά τις καταστροφές. 

Το ίδιο δύσκο­λο είναι να υπο­λο­γι­στεί η επι­στρο­φή μετά από πολε­μι­κές συγκρού­σεις. Σαν παρά­δειγ­μα οι ισο­πε­δω­μέ­νες απο τον πόλε­μο πόλεις στην Συρία όπως το Χαλέ­πι ή η Ράγ­γα, δεν είναι γνω­στό πότε μπο­ρούν να οικο­δο­μη­θούν ξανά ώστε να επι­στρέ­ψει ο πληθυσμός. 
Ακραί­ες κλι­μα­τι­κές συν­θή­κες έχουν ανα­γκά­σει σε μαζι­κές μετα­κι­νή­σεις ανθρώ­πους στις Φιλιπ­πί­νες, Κίνα και Ινδία. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι μετα­κι­νή­θη­καν μετά τις πυρ­κα­γιές στην Καλιφόρνια. 

Η κατά­στα­ση των ανθρώ­πων της εσω­τε­ρι­κής μετα­νά­στευ­σης είναι εξί­σου σοβα­ρή. Πολ­λές φορές δεν τυγ­χά­νουν της ίδιας προ­σο­χής επει­δή δεν περ­νούν ξένα σύνο­ρα. Στην χει­ρό­τε­ρη μοί­ρα είναι οι άνθρω­ποι όπου συνυ­πάρ­χουν φυσι­κές κατα­στρο­φές και πολε­μι­κές συγκρού­σεις. Παρά­δειγ­μα το Αφγα­νι­στάν, η Υεμέ­νη και η Νιγηρία. 

Δέκα χώρες συγκε­ντρώ­νουν το σύνο­λο των 41,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων εσω­τε­ρι­κών προ­σφύ­γων. Συγκε­κρι­μέ­να 30,9 εκα­τομ­μύ­ρια έχουν μετα­κι­νη­θεί στην Συρία, Κολομ­βία, Κον­γκό, Σομα­λία, Αφγα­νι­στάν, Υεμέ­νη, Νιγη­ρία, Αιθιο­πία, Σου­δάν και Ιράκ.

Η συγκέ­ντρω­ση εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων σε μερι­κές πόλεις όπως πχ Ντά­χα στο Μπα­γκλα­ντές και στις υπό­λοι­πες χώρες δημιουρ­γούν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας και επι­βί­ω­σης και για τον υπό­λοι­πο πληθυσμό. 

Γίνε­ται ολο­φά­νε­ρη η εικό­να της κατα­στρο­φής σε όλο τον πλα­νή­τη. Ακό­μη και στην περί­πτω­ση των φυσι­κών κατα­στρο­φών ο ένο­χος εξα­κο­λου­θεί να είναι ο ιμπε­ρια­λι­σμός που κατα­στρέ­φει το περι­βάλ­λον και προ­κα­λεί τερά­στιες κατα­στρο­φές. Δεν κατα­σκευά­ζει αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­σει­σμι­κά, αντι­πυ­ρι­κά έργα ούτε έργα προ­στα­σί­ας των υπο­δο­μών. Δεν ενδια­φέ­ρε­ται για την υγεία και την ζωή των ανθρώ­πων. Η ανθρω­πό­τη­τα κιν­δυ­νεύ­ει σοβα­ρά αν δεν ξεση­κω­θεί και δεν πάρει στα χέρια της την ίδια της την ύπαρ­ξη. 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο