Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ευρώπη πλέον θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου

Ξεπε­ρά­στη­κε χθες Κυρια­κή στην Ευρώ­πη το φράγ­μα των 2.000 θανά­των εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού, με τον παγκό­σμιο απο­λο­γι­σμό να υπερ­βαί­νει πλέ­ον τους 6.000 νεκρούς παγκο­σμί­ως και τα μέτρα περιο­ρι­σμού των κινή­σε­ων των πλη­θυ­σμών και τα κλει­σί­μα­τα των συνό­ρων να πολλαπλασιάζονται.

Αντι­μέ­τω­πες με το κλί­μα πανι­κού που έχει προ­κα­λέ­σει η επι­δη­μία, οι κυριό­τε­ρες κεντρι­κές τρά­πε­ζες παγκο­σμί­ως (Fed, ΕΚΤ, αυτές της Ιαπω­νί­ας, του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, του Κανα­δά, της Ελβε­τί­ας κ.ά.) άρχι­σαν χθες Κυρια­κή να λαμ­βά­νουν συντο­νι­σμέ­να μέτρα για την τόνω­ση της ρευ­στό­τη­τας στις αγο­ρές. Η αμε­ρι­κα­νι­κή κεντρι­κή τρά­πε­ζα μεί­ω­σε έτσι το κατευ­θυ­ντή­ριο επι­τό­κιό της κατά μία μονά­δα, στο μηδέν, για να καθη­συ­χά­σει τις αγορές.

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στις κυβερ­νή­σεις όλου του πλα­νή­τη να συνερ­γα­στούν για να απο­τρα­πεί η ύφεση.

Η χώρα που έχει χτυ­πη­θεί πιο σκλη­ρά από οποια­δή­πο­τε άλλη στην Ευρώ­πη από την παν­δη­μία, η Ιτα­λία, κατέ­γρα­ψε χθες Κυρια­κή αριθ­μό θυμά­των χωρίς προη­γού­με­νο, 368 νέους θανά­τους σε 24 ώρες. Ο απο­λο­γι­σμός της COVID-19 αυξή­θη­κε έτσι στους 1.809 νεκρούς στη χερσόνησο.

Η Κίνα, η χώρα όπου εμφα­νί­στη­κε ο SARS-CoV‑2 και ξέσπα­σε η επι­δη­μία τον Δεκέμ­βριο, είναι εκεί­νη που θρη­νεί τους περισ­σό­τε­ρους νεκρούς (3.213 ως τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα), αλλά είναι η Ευρώ­πη πλέ­ον η περιο­χή του κόσμου όπου εξα­πλώ­νε­ται ταχύ­τε­ρα η ασθέ­νεια COVID-19, με 2.291 θανά­τους, στην πλειο­νό­τη­τά τους στην Ιτα­λία και την Ισπα­νία — σε αυτή την τελευ­ταία, ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί κατέ­γρα­ψε αλμα­τώ­δη αύξη­ση, με 2.000 νέα κρού­σμα­τα μέσα σε ένα 24ωρο.

Η Ευρώ­πη πλέ­ον θρη­νεί τους περισ­σό­τε­ρους νεκρούς από κάθε άλλη περιο­χή του κόσμου (3.221) ενώ η Κίνα μοιά­ζει να έχει φρε­νά­ρει την εξά­πλω­ση του ιού (14 ανα­κοι­νώ­θη­καν Δευ­τέ­ρα, από 15 χθες Κυριακή).

Συνο­λι­κά και επι­σή­μως, 6.435 άνθρω­ποι είχαν πεθά­νει από την ασθέ­νεια σε όλο τον κόσμο, με βάση τα στοι­χεία που ανα­κοι­νώ­θη­καν από επί­ση­μες πηγές ως τις 02:30 σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα, επί συνό­λου 159.860 κρουσμάτων.

Σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΫ), η Ευρώ­πη απο­τε­λεί «το επί­κε­ντρο» της πανδημίας.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση επέ­βα­λε περιο­ρι­σμούς στις εξα­γω­γές προ­στα­τευ­τι­κού ιατρι­κού εξο­πλι­σμού, για να εγγυ­η­θεί τον εφο­δια­σμό των χωρών-μελών της.

Η Ισπα­νία, η χώρα με τον δεύ­τε­ρο βαρύ­τε­ρο απο­λο­γι­σμό στη Γηραιά Ήπει­ρο, επέ­βα­λε μέτρα περιο­ρι­σμού των κινή­σε­ων του πλη­θυ­σμού της και κήρυ­ξε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για 15 ημέρες.

Χαρτί τουαλέτας και κάνναβη

Μπρο­στά στην αμεί­λι­κτη εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας, κλει­σί­μα­τα, περιο­ρι­σμοί μετα­κι­νή­σε­ων και ακυ­ρώ­σεις εκδη­λώ­σε­ων συνέ­χι­ζαν να ανα­κοι­νώ­νο­νται ασταμάτητα.

Έχο­ντας τρα­βή­ξει το χει­ρό­φρε­νο από χθες — εστια­τό­ρια, μπαρ, ντι­σκο­τέκ, σινε­μά, σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια έκλει­σαν — η Γαλ­λία, όπου χθες ξεπε­ρά­στη­κε το επί­πε­δο των 5.000 κρου­σμά­των και των 120 θανά­των, διε­ξή­γα­γε παρ’ όλ’ αυτά δημο­τι­κές εκλο­γές χθες, αλλά η συμ­με­το­χή κατέρ­ρευ­σε περιο­ρι­ζό­με­νη περί το 20% του συνό­λου των πολι­τών που είχαν δικαί­ω­μα να λάβουν μέρος.

Η Αυστρία (860 κρού­σμα­τα ως το από­γευ­μα χθες Κυρια­κή, μετέ­δω­σε ο αντα­πο­κρι­τής του ΑΠΕ-ΜΠΕ) απα­γό­ρευ­σε τις συγκε­ντρώ­σεις περισ­σο­τέ­ρων των πέντε ανθρώ­πων και επέ­βα­λε περιο­ρι­σμούς στις μη απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες μετακινήσεις.

Ολλαν­δία και Λου­ξεμ­βούρ­γιο διέ­τα­ξαν επί­σης χθες το κλεί­σι­μο των δημό­σιων χώρων και των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των και η Ιρλαν­δία των παμπ.

Στην Ολλαν­δία, η κυβέρ­νη­ση έκλει­σε σχο­λεία, μπαρ, οίκους ανο­χής και τα… κόφι σοπ, όπου σχη­μα­τί­στη­καν μεγά­λες ουρές λίγα λεπτά μετά την ανα­κοί­νω­ση των μέτρων, καθώς οι πελά­τες ήθε­λαν να εφο­δια­στούν μαριχουάνα.

Κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης επ’ αόρι­στον κηρύ­χθη­κε στη Σερ­βία, όπου κινη­το­ποιεί­ται ο στρα­τός για να συμ­βάλ­λει στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Μέτρα εναντίον του αόρατου εχθρού

Πολ­λές χώρες, επι­διώ­κο­ντας να προ­στα­τευ­θούν, απο­μο­νώ­νο­νται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο, ως και στο εσω­τε­ρι­κό της ΕΕ, όπου τίθε­ται προ­σω­ρι­νά του­λά­χι­στον στον πάγο η αρχή της ελεύ­θε­ρης κυκλοφορίας.

Γερ­μα­νία και Γαλ­λία κλεί­νουν εν μέρει τα σύνο­ρά τους.

Η Ρωσία (45 κρού­σμα­τα, κανέ­νας θάνα­τος) έκλει­σε τα χερ­σαία σύνο­ρά της με τη Νορ­βη­γία και την Πολω­νία στους ξένους.

Στην Ιτα­λία, οι αρχές της Λομ­βαρ­δί­ας (βόρεια) εξέ­φρα­ζαν πλέ­ον ανοι­κτά την ανη­συ­χί­ες τους για τη δυνα­τό­τη­τα των νοσο­κο­μεί­ων να αντε­πε­ξέλ­θουν στο τσου­νά­μι των ασθενών.

Στη Ρώμη, όλες οι λει­τουρ­γί­ες και οι ακο­λου­θί­ες της Μεγά­λης Εβδο­μά­δας των καθο­λι­κών θα γίνουν χωρίς πιστούς, όπως και όλα τα κηρύγ­μα­τα του πάπα Φρα­γκί­σκου μέχρι τη 12η Απριλίου.

Ο ποντί­φι­κας πάντως βγή­κε από το Βατι­κα­νό χθες για να πάει να προ­σευ­χη­θεί σε εκκλη­σία όπου βρί­σκε­ται «θαυ­μα­τουρ­γός» ξύλι­νος σταυ­ρός, που το 1522 είχε χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε λιτα­νεία για να τερ­μα­τι­στεί επι­δη­μία πανούκλας.

Μεγάλες ουρές αναμονής

Τα μέτρα γίνο­νται σκλη­ρό­τε­ρα και εκτός της Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, οι νέοι έλεγ­χοι για τους Αμε­ρι­κα­νούς που επι­στρέ­φουν από την Ευρώ­πη έχουν προ­κα­λέ­σει χάος στα αερο­δρό­μια: μακριές ουρές πολύ­ω­ρης ανα­μο­νής, πολύ πυκνές, αντί­θε­τα με τις οδη­γί­ες των υγειο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών. Στη Νέα Υόρ­κη, ο δήμαρ­χος Μπιλ ντε Μπλέι­ζιο ανα­κοί­νω­σε το κλεί­σι­μο των δημό­σιων σχολείων.

Ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο ανα­κοί­νω­σε χθες ότι οι κάτοι­κοι επτά πολι­τειών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πρω­τεύ­ου­σας Καρά­κας, θα τελούν υπό περιο­ρι­σμό στα σπί­τια τους από σήμερα.

Το Ισρα­ήλ έκλει­σε χθες εστια­τό­ρια, εμπο­ρι­κά κέντρα, καφέ, γήπε­δα, ενώ η δίκη του υπη­ρε­σια­κού πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ανα­βλή­θη­κε εξαι­τί­ας της επιδημίας.

Ο πλη­θυ­σμός του Λιβά­νου θα πρέ­πει να μεί­νει στο σπί­τι για δύο εβδο­μά­δες, ενώ το διε­θνές αερο­δρό­μιο της Βηρυ­τού θα κλεί­σει από μεθαύ­ριο Τετάρ­τη ως τα τέλη Μαρτίου.

Το Ιράν, ένα από τα κρά­τη που πλήτ­τε­ται περισ­σό­τε­ρο παγκο­σμί­ως, ανα­κοί­νω­σε 113 επι­πλέ­ον θανά­τους (724 νεκροί συνο­λι­κά, 13.938 κρού­σμα­τα). Οι αρχές απαί­τη­σαν από τους κατοί­κους της Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας «να ακυ­ρώ­σουν όλα τα ταξί­δια και να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους» κλεί­νο­ντας χώρους λατρείας.

Στην Αφρι­κή, ήπει­ρο η οποία ως πρό­τι­νος παρέ­με­νε συγκρι­τι­κά μάλ­λον αλώ­βη­τη, πλέ­ον η παν­δη­μία προ­ε­λαύ­νει, όπως λίγο ως πολύ παντού. Τα πρώ­τα κρού­σμα­τα ανα­κοι­νώ­θη­καν το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο σε Κον­γκό, Ρουά­ντα, Ιση­με­ρι­νή Γουι­νέα, Κεντρο­α­φρι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία και Σεϊχέλες.

Η Κένυα έκλει­σε τα σύνο­ρά της, ενώ η Νότια Αφρι­κή όπως και η Γκά­να απα­γό­ρευ­σε την είσο­δο των πολι­τών χωρών υψη­λού κιν­δύ­νου στην επικράτεια.

Το Μαρό­κο ανα­κοί­νω­σε ότι ανα­στέλ­λο­νται όλες οι διε­θνείς πτή­σεις «μέχρι νεο­τέ­ρας δια­τα­γής», αλλά ενέ­κρι­νε ειδι­κές πτή­σεις για τον επα­να­πα­τρι­σμό ευρω­παί­ων του­ρι­στών που αποκλείστηκαν.

Η Κολομ­βία απα­γό­ρευ­σε την είσο­δο στους αλλο­δα­πούς, ενώ η Χιλή, όπως και το Περού, έκλει­σε τα λιμά­νια στα κρουα­ζιε­ρό­πλοια, μετά την καρα­ντί­να στην οποία τέθη­καν δύο, με περί­που 1.300 επιβαίνοντες.

Άλλο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο με 3.700 επι­βά­τες βρί­σκε­ται σε καρα­ντί­να στη Νέα Ζηλαν­δία, που απα­γό­ρευ­σε επί­σης ως την 30ή Ιου­νί­ου τον ελλι­με­νι­σμό τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο