Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η θέση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η συζή­τη­ση για το θέμα της ψήφου των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού, καθώς μετά από τις συνα­ντή­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυρ. Μητσο­τά­κη, με τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς, την Παρα­σκευή 11 Οκτώ­βρη, ακο­λού­θη­σε τη βδο­μά­δα που πέρα­σε η πρώ­τη συνε­δρί­α­ση της Δια­κομ­μα­τι­κής Επι­τρο­πής που εξε­τά­ζει το θέμα, η οποία θα επα­να­λη­φθεί τη Δευ­τέ­ρα, οπό­τε και θα συζη­τη­θεί το κεί­με­νο τεσ­σά­ρων σημεί­ων που έστει­λε την Παρα­σκευή ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Τ. Θεο­δω­ρι­κά­κος, προς τα κόμματα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπας, στη συνά­ντη­ση με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη, αλλά και ο Γ. Γκιό­κας, εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος στη Δια­κομ­μα­τι­κή, έθε­σαν τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτη­μα αυτό, που δεν υπο­τάσ­σο­νται σε καμία μικρο­κομ­μα­τι­κή σκο­πι­μό­τη­τα, ούτε προ­σφέ­ρο­νται για παζά­ρια. Αντί­θε­τα, εκκι­νούν από την παρα­δο­χή της ανα­γκαιό­τη­τας εξα­σφά­λι­σης του δικαιώ­μα­τος ψήφου σε Έλλη­νες που εργά­ζο­νται, που ζουν και σπου­δά­ζουν σε άλλες χώρες, αλλά με συγκε­κρι­μέ­να κρι­τή­ρια, ώστε να μην υπάρ­ξει αλλοί­ω­ση του εκλο­γι­κού σώμα­τος από ψηφο­φό­ρους που έχουν χάσει τους δεσμούς με την Ελλά­δα ή δεν γνω­ρί­ζουν τις πολι­τι­κές εξελίξεις.

Κατά το ΚΚΕ, δικαί­ω­μα ψήφου μπο­ρούν να έχουν όσοι δια­τη­ρούν σχέ­σεις με την Ελλά­δα, δεσμούς οικο­νο­μι­κούς, π.χ. περιου­σία, φορο­λο­γη­τέο εισό­δη­μα δια­θέ­το­ντας φυσι­κά ΑΦΜ, όπως και οικο­γε­νεια­κούς. Σχέ­σεις τέτοιες που θα τους δίνουν το δικαί­ω­μα να έχουν και λόγο για τα πολι­τι­κά πράγ­μα­τα στη χώρα και να τον εκφρά­ζουν και μέσω της ψήφου, επι­λέ­γο­ντας πολι­τι­κή ηγε­σία, άρα πολι­τι­κή που θα τους αφο­ρά, καθώς θα υφί­στα­νται τις συνέ­πειες των πολι­τι­κών τους επιλογών.

Για το ΚΚΕ ένα δεύ­τε­ρο σοβα­ρό κρι­τή­ριο είναι το χρο­νι­κό διά­στη­μα κατά το οποίο απου­σιά­ζει κάποιος από την Ελλά­δα. Ενδει­κτι­κά τα 30 χρό­νια απου­σί­ας είναι για το Κόμ­μα ένα εύλο­γο χρο­νι­κό διά­στη­μα, καθώς συμπε­ρι­λαμ­βά­νει και όλους όσοι έφυ­γαν την περί­ο­δο της κρί­σης ή έφυ­γαν για να σπου­δά­σουν και δεν βρί­σκο­νται στην Ελλάδα.

Το τρί­το κρι­τή­ριο αφο­ρά στο ζήτη­μα της έκφρα­σης της ψήφου, καθώς το ΚΚΕ απο­κλεί­ει την επι­στο­λι­κή δια­δι­κα­σία που προ­σφέ­ρε­ται για παρεμ­βά­σεις αλλοί­ω­σης, και προ­κρί­νει την αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία, όπως γίνε­ται και με όλους τους Έλλη­νες πολί­τες εντός της χώρας που μπο­ρεί να ζουν στο ένα άκρο της και να ψηφί­ζουν στο άλλο. Εκλο­γι­κά τμή­μα­τα μπο­ρεί να στη­θούν σε πρε­σβεί­ες, προ­ξε­νεία κ.α., ώστε να διευ­κο­λύ­νο­νται οι από­δη­μοι Έλλη­νες στην άσκη­ση του εκλο­γι­κού τους δικαιώματος.

Με βάση αυτά τα κρι­τή­ρια, που δια­μορ­φώ­θη­καν παίρ­νο­ντας υπό­ψη και τη διε­θνή εμπει­ρία, τα ισχύ­ο­ντα σε άλλα κρά­τη, το ΚΚΕ ανα­μέ­νει την τελι­κή πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης για να τοπο­θε­τη­θεί θέτο­ντας επι­πλέ­ον το ζήτη­μα και της συνταγ­μα­τι­κής θωρά­κι­σης των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων και των κρι­τη­ρί­ων που έχει κατα­θέ­σει στην πρό­τα­σή του, με δεδο­μέ­νο ότι βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη η δια­δι­κα­σία ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συντάγ­μα­τος, συνε­πώς οι όποιες συνταγ­μα­τι­κές παρεμ­βά­σεις χρειά­ζε­ται να γίνουν, μπο­ρούν να γίνουν στο πλαί­σιό της.

Παράλ­λη­λα το ΚΚΕ έχει ξεκα­θα­ρί­σει ότι θα συνε­κτι­μή­σει και τις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης για τον εκλο­γι­κό νόμο, καθώς η ισο­τι­μία της ψήφου, στην οποία ομνύ­ει η κυβέρ­νη­ση στο πλαί­σιο της συζή­τη­σης για την ψήφο των απο­δή­μων, σήμε­ρα με το σύστη­μα της ενι­σχυ­μέ­νης ανα­λο­γι­κής δεν εκφρά­ζε­ται, ούτε με μέτρα όπως το πλα­φόν για την είσο­δο στη Βου­λή, πόσο μάλ­λον που υπάρ­χουν σκέ­ψεις αύξη­σής του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο