Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η θέση του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Στις νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες και στις εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης για τον εκλο­γι­κό νόμο ανα­φέρ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτε­σι­νή του ομι­λία στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, σημειώ­νο­ντας ότι και αυτές οι αλλα­γές «κινού­νται στην ίδια αντι­λαϊ­κή κατεύθυνση».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε: «Ασφα­λώς και πρέ­πει να διευ­κο­λυν­θούν οι Ελλη­νες που εργά­ζο­νται σήμε­ρα στο εξω­τε­ρι­κό, ώστε να μπο­ρούν να ψηφί­ζουν, και αυτό δεν είναι δύσκο­λο να γίνει με ορι­σμέ­νες σχε­τι­κές προ­βλέ­ψεις (όπως π.χ. ψήφος σε πρε­σβεί­ες, προ­ξε­νεία, πρό­βλε­ψη για μια ειδι­κή εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια με μικρό αριθ­μό βου­λευ­τών που να εκπρο­σω­πεί την ομογένεια).

Ομως οι εξαγ­γε­λί­ες δεν αφο­ρούν αυτήν τη διευ­κό­λυν­ση. Επι­διώ­κουν να αλλοιώ­σουν τους εκλο­γι­κούς συσχε­τι­σμούς, δίνο­ντας εκλο­γι­κό δικαί­ω­μα σε ομο­γε­νείς 3ης ή 4ης γενιάς, που δεν έχουν καμιά υπο­χρέ­ω­ση στην Ελλά­δα και δεν υφί­στα­νται καμία συνέ­πεια απ’ την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται στην Ελλάδα.

Η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να αξιο­ποι­ή­σει το γεγο­νός ότι ακό­μα στην Ελλά­δα εφαρ­μό­ζε­ται το ανα­χρο­νι­στι­κό “δίκαιο του αίμα­τος”, που χορη­γεί την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια και το εκλο­γι­κό δικαί­ω­μα, χωρίς άλλους περιο­ρι­σμούς, αρκεί κάποιος προ­πάπ­πους ή προ­για­γιά να ήταν ελλη­νι­κής καταγωγής.

Αυτό δεν συμ­βαί­νει στην αστι­κή νομο­θε­σία των περισ­σό­τε­ρων ευρω­παϊ­κών χωρών, όπως για παρά­δειγ­μα στη Γερ­μα­νία, στη Βρε­τα­νία, στην Ιρλαν­δία και αλλού.

Το ΚΚΕ θα προ­τεί­νει μια σει­ρά κρι­τή­ρια — περιο­ρι­σμούς που πρέ­πει να ισχύ­ουν συν­δυα­σμέ­να, ώστε το δικαί­ω­μα της ψήφου να δίνε­ται μόνο σε εκεί­νους που σωρευτικά.

Πρώ­τον: Απου­σιά­ζουν από την Ελλά­δα, συγκε­κρι­μέ­νο, εύλο­γο, χρο­νι­κό διά­στη­μα, μέχρι 30 χρό­νια. Ετσι μπο­ρούν να καλυ­φθούν αυτοί που μετα­νά­στευ­σαν από τη χώρα μας τα τελευ­ταία χρό­νια της καπι­τα­λι­στι­κής κρίσης.

Δεύ­τε­ρον: Οσοι και όσες υπό­κει­νται στο σύνο­λο των υπο­χρε­ώ­σε­ων, κυρί­ως οικο­νο­μι­κών, των πολι­τών του Ελλη­νι­κού Κρά­τους και άρα πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νουν τα αντί­στοι­χα δικαιώ­μα­τα, όπως αυτό της ψήφου, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να τοπο­θε­τού­νται για τα πολι­τι­κά πεπραγ­μέ­να στην Ελλά­δα, αφού θα υφί­στα­νται τις συνέ­πειές τους. Στον πυρή­να του δικαιώ­μα­τος της ψήφου βρί­σκε­ται η συσχέ­τι­ση του δικαιώ­μα­τος του εκλέ­γειν στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές και του να θίγε­ται κανείς άμε­σα απ’ τις πρά­ξεις των εκλεγ­μέ­νων πολι­τι­κών οργά­νων της χώρας.

Τρί­τον: Οσοι και όσες δια­τη­ρούν οικο­νο­μι­κούς και οικο­γε­νεια­κούς δεσμούς με την Ελλά­δα, οπό­τε και τους αφο­ρά άμε­σα η καθη­με­ρι­νό­τη­τα στην Ελλάδα.

Παράλ­λη­λα θα πάρου­με πρω­το­βου­λί­ες για την προ­βο­λή της απλής, γνή­σιας και ανό­θευ­της ανα­λο­γι­κής, ενά­ντια στον σημε­ρι­νό νόμο που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θέλει να αλλά­ξει σε ακό­μα πιο καλ­πο­νο­θευ­τι­κή κατεύ­θυν­ση η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με την αύξη­ση του ορί­ου για είσο­δο κομ­μά­των στη Βου­λή και μεγα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση του πρώ­του κόμ­μα­τος. Είναι ζητή­μα­τα στοι­χειώ­δους δημο­κρα­τι­κής τάξης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο