Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Ελλάδας εκθέτει το λαό σε «διασταυρούμενα πυρά»

Αντι­πα­ρά­θε­ση ΗΠΑ — ΙΡΑΝ για το δεξα­με­νό­πλοιο «ADRIAN DARYA 1»: Το πλοίο εμφα­νί­ζε­ται να κατευ­θύ­νε­ται στην Καλα­μά­τα, την ώρα που οι ΗΠΑ απει­λούν όποιον το διευ­κο­λύ­νει και το Ιράν όποιον το εμποδίσει

Παρά την προ­σπά­θεια να δημιουρ­γή­σει την αίσθη­ση ότι «όλα είναι υπό έλεγ­χο» και ότι κανέ­να θέμα δεν υφί­στα­ται για το ιρα­νι­κό δεξα­με­νό­πλοιο που έχει δηλώ­σει ως προ­ο­ρι­σμό το λιμά­νι της Καλα­μά­τας, η κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει ότι με την πολι­τι­κή εμπλο­κής στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια και τους αντα­γω­νι­σμούς μπλέ­κει το λαό σε μεγά­λες περι­πέ­τειες και καθι­στά τη χώρα μαγνή­τη νέων κινδύνων.

Θυμί­ζου­με ότι το «Adrian Darya 1» (πρώ­ην «Grace‑1»), που μετα­φέ­ρει αργό πετρέ­λαιο αξί­ας περί­που 130.000.000 δολα­ρί­ων, κρα­τού­νταν από τις βρε­τα­νι­κές αρχές στο Γιβραλ­τάρ με αίτη­μα των ΗΠΑ και όταν δια­πι­στώ­θη­κε ότι δεν μετα­φέ­ρει φορ­τίο προς τη Συρία, αφέ­θη­κε να συνε­χί­σει το ταξί­δι του στη Μεσό­γειο, παρά τις αμε­ρι­κα­νι­κές αντιδράσεις.

Αμέ­σως μετά τον κατά­πλου του, το πλοίο εμφα­νί­ζε­ται σε πλατ­φόρ­μα παρα­κο­λού­θη­σης και κατα­γρα­φής της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας να κατευ­θύ­νε­ται στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας, με κατα­γραμ­μέ­νη ημε­ρο­μη­νία άφι­ξης την ερχό­με­νη Κυρια­κή |> ADRIAN DARYA 1 current position is 37.57578 N / 2.2098 E on Aug 21, 2019 04:43 UTC.Vessel ADRIAN DARYA 1 (IMO: 9116412, MMSI: 422263900) is a Crude Oil Tanker built in 1997 and currently sailing under the flag of Panama. Current destination of ADRIAN DARYA 1 is KALAMATA and the estimated time of arrival (ETA) is Aug 26, 12:00.

«Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ»…

✔️ «Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χει αίτη­μα κατά­πλευ­σης του ιρα­νι­κού δεξα­με­νό­πλοιου», δήλω­σε χτες o υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας, Γ. Πλα­κιω­τά­κης, και πρό­σθε­σε ότι το θέμα παρα­κο­λου­θεί­ται σε συνερ­γα­σία με το υπουρ­γείο Εξωτερικών.

✔️  Την ίδια ώρα, διπλω­μα­τι­κές πηγές σημεί­ω­ναν ότι το ελλη­νι­κό ΥΠΕΞ «βρί­σκε­ται σε επι­κοι­νω­νία διά της διπλω­μα­τι­κής οδού με την αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά, της οποί­ας οι θέσεις άλλω­στε για το συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα είναι γνω­στές και δεν απευ­θύ­νο­νται στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση μόνο στην Ελλά­δα, αλλά σε όλα τα κρά­τη και λιμέ­νες της Μεσογείου»…

✔️  Οι ανα­φο­ρές της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης αφο­ρούν τις προει­δο­ποι­ή­σεις που εκτό­ξευ­σε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μάικ Πομπέο, μιλώ­ντας στο «Fox News», προς όλες τις χώρες της Μεσο­γεί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της Ελλά­δας, να μην προ­σφέ­ρουν βοή­θεια στο ιρα­νι­κό δεξα­με­νό­πλοιο, επει­δή κάτι τέτοιο συνι­στά παρα­βί­α­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώ­σε­ων στο Ιράν και «συνερ­γα­σία με τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση», όπως θεω­ρούν τους Ιρα­νούς «Φρου­ρούς της Επανάστασης».

✔️  Ακο­λού­θη­σε εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, που επα­νέ­λα­βε την αυστη­ρή προει­δο­ποί­η­ση προς την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και όλα τα λιμά­νια της Μεσο­γεί­ου. Παράλ­λη­λα, ο ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, μιλώ­ντας χτες το από­γευ­μα στο αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, ανα­κοί­νω­σε ότι ο Πομπέο θα ζητή­σει από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ την παρά­τα­ση των κυρώ­σε­ων και του εμπάρ­γκο όπλων σε βάρος του Ιράν.

✔️  Επα­νέ­λα­βε επί­σης την απαί­τη­ση των ΗΠΑ για μία νέα δια­πραγ­μά­τευ­ση με το Ιράν, ανα­φέ­ρο­ντας πως από το 2020 έως το 2023 θα λήξουν βασι­κές προ­θε­σμί­ες που προ­έ­βλε­πε η συμ­φω­νία του 2015 για το ιρα­νι­κό πυρη­νι­κό πρόγραμμα.

Απάντηση από το Ιράν

✔️  Οι αμε­ρι­κα­νι­κές πιέ­σεις δεν έμει­ναν ανα­πά­ντη­τες από το Ιράν, οξύ­νο­ντας τη μετα­ξύ τους αντι­πα­ρά­θε­ση. Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μοχά­μαντ Τζα­βάντ Ζαρίφ, από τη Στοκ­χόλ­μη όπου βρέ­θη­κε χτες στο πλαί­σιο περιο­δεί­ας σε σκαν­δι­να­βι­κές χώρες, προει­δο­ποί­η­σε τις ΗΠΑ να μην επι­χει­ρή­σουν κατά­λη­ψη του δεξα­με­νό­πλοιου, τονί­ζο­ντας πως θα έχει «βαριές συνέ­πειες» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

✔️  Πρό­σθε­σε πως το μήνυ­μα αυτό έχει μετα­φερ­θεί προς τις ΗΠΑ μέσω δια­φό­ρων διαύ­λων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της πρε­σβεί­ας της Ελβε­τί­ας στο Ιράν (που έχει ανα­λά­βει το ρόλο μεσο­λα­βη­τή σε ό,τι αφο­ρά την επι­κοι­νω­νία των ΗΠΑ με την Τεχε­ρά­νη). Μιλώ­ντας νωρί­τε­ρα (προ­χτές βρά­δυ) σε αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο από τη Φιν­λαν­δία, ο Ζαρίφ απέ­φυ­γε να απο­κα­λύ­ψει τον τελι­κό προ­ο­ρι­σμό του δεξα­με­νό­πλοιου «Adrian Darya 1» εξαι­τί­ας των αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώσεων.

✔️  Επι­σή­μα­νε όμως πως το αμε­ρι­κα­νι­κό ένταλ­μα για κατά­λη­ψη του σκά­φους, που είχε εκδο­θεί την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή από δικα­στή­ριο στην Ουά­σιγ­κτον, στε­ρεί­ται νομι­κή βάση και στη­ρί­ζε­ται σε πολι­τι­κά κίνη­τρα «με στό­χο να προ­κα­λέ­σει μεγα­λύ­τε­ρη κλι­μά­κω­ση». Ο ίδιος υπο­βάθ­μι­σε την πιθα­νό­τη­τα ανά­λη­ψης αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής δρά­σης κατά του Ιράν.

✔️  Ο Ιρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας χτες συνα­ντή­σεις με Σου­η­δούς υπουρ­γούς και τον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό Καρλ Μπιλντ, ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα στη Νορ­βη­γία, ενώ την Παρα­σκευή θα μετα­βεί στο Παρί­σι για συνά­ντη­ση με τον Γάλ­λο Πρό­ε­δρο, Εμα­νου­έλ Μακρόν, όπου θα απαι­τή­σει μετα­ξύ άλλων πρα­κτι­κά μέτρα για τη δια­τή­ρη­ση της διε­θνούς συμ­φω­νί­ας του 2015 για το ιρα­νι­κό πυρη­νι­κό πρό­γραμ­μα και τρό­πους παρά­καμ­ψης των σκλη­ρών αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώ­σε­ων σε βάρος της ιρα­νι­κής οικο­νο­μί­ας.

Iran tanker leaves Gibraltar

Τα σενάρια για το πλοίο

Σε ό,τι αφο­ρά τα σενά­ρια για την τύχη του ιρα­νι­κού πλοί­ου, διε­θνείς ανα­λυ­τές σημεί­ω­ναν χτες ότι για να περά­σει τη Διώ­ρυ­γα του Σου­έζ το τερά­στιο δεξα­με­νό­πλοιο θα πρέ­πει να ξεφορ­τώ­σει ένα μέρος του αργού πετρε­λαί­ου. Παρου­σί­α­ζαν δε ως το ισχυ­ρό­τε­ρο ενδε­χό­με­νο να επι­λε­γεί η λύση της μετα­φόρ­τω­σης σε άλλο μικρό­τε­ρο ιρα­νι­κό δεξα­με­νό­πλοιο εν πλω, σημειώ­νο­ντας ότι ένα τέτοιο πλοίο βρί­σκε­ται τώρα ελλι­με­νι­σμέ­νο σε λιμά­νι της Λαττάκειας.

Σε κάθε περί­πτω­ση, η όξυν­ση της έντα­σης στον Περ­σι­κό Κόλ­πο και οι προ­σπά­θειες των ΗΠΑ να πετύ­χουν νέα συνο­λι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση στις σχέ­σεις τους με το Ιράν θα τεθούν το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο επί τάπη­τος στη Σύνο­δο Κορυ­φής των επτά ισχυ­ρό­τε­ρων καπι­τα­λι­στι­κών οικο­νο­μιών (G7) στη Γαλλία.

Στο περι­θώ­ριο της Συνό­δου, ο Ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός, Σίν­ζο Αμπε, ανα­μέ­νε­ται να συνα­ντη­θεί με τον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο, Ντό­ναλντ Τραμπ, και να επι­χει­ρή­σει εκ νέου να μεσο­λα­βή­σει για την απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, η οποία πλήτ­τει τα συμ­φέ­ρο­ντα και ιαπω­νι­κών μονο­πω­λί­ων, που εισά­γουν φθη­νό­τε­ρο ιρα­νι­κό πετρέλαιο.

kke 1

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ σχε­τι­κά με το ιρα­νι­κό δεξα­με­νό­πλοιο, ανα­φέ­ρει:
«Σχε­τι­κά με το θέμα που έχει προ­κύ­ψει με το ιρα­νι­κό δεξα­με­νό­πλοιο “Adrian Darya 1”, το οποίο απέ­πλευ­σε από το Γιβραλ­τάρ και ταξι­δεύ­ει στη Μεσό­γειο, το ΚΚΕ θεω­ρεί απα­ρά­δε­κτη την παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ και καταγ­γέλ­λει τις υπο­δεί­ξεις και τις προει­δο­ποι­ή­σεις που εκτο­ξεύ­ει προς την ελλη­νι­κή και κάθε άλλη κυβέρ­νη­ση, για την περί­πτω­ση που το ιρα­νι­κό δεξα­με­νό­πλοιο κατευ­θυν­θεί σε ελλη­νι­κό ή άλλο λιμά­νι.
Κι αυτή η αμε­ρι­κα­νι­κή παρέμ­βα­ση, ενταγ­μέ­νη στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχε­δια­σμό κλι­μά­κω­σης της επι­θε­τι­κό­τη­τας κατά του Ιράν, στο πλαί­σιο των γενι­κό­τε­ρων αντα­γω­νι­σμών στον Περ­σι­κό Κόλ­πο και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, είναι ιδιαί­τε­ρα επι­κίν­δυ­νη για τους λαούς της περιο­χής.
Το δεξα­με­νό­πλοιο “Adrian Darya 1” έχει δικαί­ω­μα να προ­σεγ­γί­σει ελλη­νι­κό ή άλλο λιμά­νι, για τις ανά­γκες που αφο­ρούν σε εφο­δια­σμό καυ­σί­μων και τρο­φί­μων, για ζητή­μα­τα ασφα­λεί­ας, τις ανά­γκες του πλη­ρώ­μα­τος κ.α., τηρώ­ντας τους σχε­τι­κούς διε­θνείς κανό­νες και την εθνι­κή νομοθεσία.
Το ΚΚΕ καλεί την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση να απορ­ρί­ψει τις αμε­ρι­κα­νι­κές προει­δο­ποι­ή­σεις και να απο­κλεί­σει κάθε συμ­με­το­χή ελλη­νι­κού πλοί­ου ή αερο­σκά­φους στη λεγό­με­νη πολυ­ε­θνι­κή δύνα­μη, που στή­νουν οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους, για την προ­ώ­θη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων στον Περ­σι­κό Κόλ­πο και τα πολε­μι­κά σχέ­δια κατά του Ιράν».

Φράκαρε από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς η Σούδα
Συνωστισμός στρατιωτικών πλοίων που συμμετέχουν σε αποστολές και ασκήσεις στην περιοχή

Φρα­κα­ρι­σμέ­νη είναι και αυτήν την περί­ο­δο η Σού­δα, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη σημα­σία της βάσης για τους Αμε­ρι­κα­νούς, στο ξεδί­πλω­μα των επι­κίν­δυ­νων σχε­δια­σμών τους στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα. Σχέ­δια στην υλο­ποί­η­ση των οποί­ων συμ­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στο έδα­φος που έχει στρώ­σει η προη­γού­με­νη, με ό,τι κιν­δύ­νους συνε­πά­γε­ται αυτό για το λαό στην όξυν­ση των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Σε ένα τέτοιο υπό­βα­θρο, σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, στη Σού­δα έχουν δέσει αυτές τις μέρες, ανα­μέ­νο­ντας δια­τα­γές για τη μετέ­πει­τα πορεία τους, του­λά­χι­στον δύο πλοία των Αμερικανών.

Το πρώ­το είναι το θηριώ­δες πλοίο υπο­στή­ρι­ξης «USNS YUMA». Το πλοίο ήταν — μαζί με το αμε­ρι­κα­νι­κό αντι­τορ­πι­λι­κό «USS Carney» - τον Ιού­λη στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, μετέ­χο­ντας στην άσκη­ση που επι­βλε­πό­ταν από τους Αμε­ρι­κα­νούς «Sea Breeze 2019», την οποία διορ­γά­νω­σαν με επί­κε­ντρο την Ουκρα­νία, μετα­φέ­ρο­ντας, με κάθε ευκαι­ρία και πρό­φα­ση, δυνά­μεις τους στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία.

Στη Σού­δα έδε­σε και το αμε­ρι­κα­νι­κό πετρε­λαιο­φό­ρο «USNS Joshua Ηumphreys», που προη­γου­μέ­νως, στις 19 Αυγού­στου, είχε ανε­φο­διά­σει εν πλω το αντι­τορ­πι­λι­κό «USS Donald Cook», που περι­πο­λεί στη Μεσό­γειο, ενταγ­μέ­νο στη δύνα­μη του 6ου Στό­λου των ΗΠΑ (επι­χει­ρεί σε Ευρώ­πη και Αφρική).

Θυμί­ζου­με ότι το «Joshua Ηumphreys» στις 7 Αυγού­στου είχε ανε­φο­διά­σει εν πλω, στο Κρη­τι­κό Πέλα­γος, και το αντι­τορ­πι­λι­κό «USS Porter», το οποίο κατό­πιν μπή­κε στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, επι­σή­μως προς «ενί­σχυ­ση της περι­φε­ρεια­κής ναυ­τι­λια­κής στα­θε­ρό­τη­τας και σε ένδει­ξη υπο­στή­ρι­ξης προς τους συμ­μά­χους και τους εταί­ρους του ΝΑΤΟ στην περιο­χή». H τέτοια απο­στο­λή του «Porter» στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα έλη­ξε στις 15 Αυγού­στου και αφού επι­σκέ­φτη­κε τα λιμά­νια Κον­στάν­τζα (Ρου­μα­νία), Βάρ­να (Βουλ­γα­ρία) και Γκολ­τσούκ (Τουρ­κία) ξανα­μπή­κε στο Αιγαίο, με ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να ξανα­πιά­σει Σούδα.

Χτες το μεση­μέ­ρι έδε­σε εκεί και η κανα­δέ­ζι­κη φρε­γά­τα «HMCS HALIFAX» (ναυαρ­χί­δα της ΝΑΤΟι­κής αρμά­δας SNMG2 που περι­πο­λεί στη Μεσό­γειο και συχνά — πυκνά μπαί­νει και στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα), γενι­κά σε μια αξιο­ση­μεί­ω­τη κινη­τι­κό­τη­τα ναυ­τι­κών μονά­δων του ΝΑΤΟ, που εν μέσω εξε­λί­ξε­ων σε όλο το τόξο από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα μέχρι τον Περ­σι­κό μόνο ανη­συ­χία γεν­νά για τα μελλούμενα.

«Τρέχει» ο «Στρατηγικός Διάλογος»

Πάνω σε αυτό το έδα­φος, της κλι­μα­κού­με­νης «στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας», τρέ­χει και ο «Στρα­τη­γι­κός Διά­λο­γος» (ΣΔ) ΗΠΑ — Ελλά­δας, ο οποί­ος εγκαι­νιά­στη­κε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμ­βρη του 2018, και συνε­χί­ζε­ται επί ΝΔ, με το β’ γύρο του να προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για τον Οκτώ­βρη στην Αθή­να, με συμ­με­το­χή ενδε­χο­μέ­νως και του ίδιου του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Μ. Πομπέο.

Χτες, ο πρέ­σβης των ΗΠΑ στην Ελλά­δα, Τζ. Πάιατ, συνα­ντή­θη­κε με τον υφυ­πουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, αρμό­διο για τον Από­δη­μο Ελλη­νι­σμό, Αντ. Δια­μα­τά­ρη. Οπως έγρα­ψε κατό­πιν σε σχό­λιό του στο δια­δί­κτυο ο πρέ­σβης, είχαν μια «σπου­δαία συζή­τη­ση», πάνω στη «στρα­τη­γι­κή σημα­σία της Ελλά­δας, τις σχέ­σεις μετα­ξύ των δύο λαών και τη συνερ­γα­σία με την ελλη­νο-αμε­ρι­κα­νι­κή δια­σπο­ρά, ένας κρί­σι­μος παρά­γο­ντας για την εμβά­θυν­ση της διμε­ρούς σχέ­σης», κατα­με­ρί­ζο­ντάς της ενι­σχυ­μέ­νο ρόλο στην ανα­πα­ρα­γω­γή της αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κής προ­πα­γάν­δας στον ελλη­νι­κό λαό.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο