Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ισραηλινή αριστερά καταδικάζει το σχέδιο Τραμπ-Νετανιάχου για το παλαιστινιακό ζήτημα

Την πλή­ρη δια­φω­νία τους με το σχέ­διο των ΗΠΑ για το παλαι­στι­νια­κό ζήτη­μα εκφρά­ζουν τα τελευ­ταία εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα οργα­νώ­σεις και κόμ­μα­τα της ισραη­λι­νής αρι­στε­ράς. Ήδη ο αρι­στε­ρός συνα­σπι­σμός της «Χαντάς» (συμ­με­τέ­χει το ΚΚ Ισρα­ήλ και φιλει­ρη­νι­κές οργα­νώ­σεις έχουν προ­γραμ­μα­τί­σει συλ­λα­λη­τή­ριο κατά του σχε­δί­ου Τραμπ, το Σάβ­βα­το σε κεντρι­κή πλα­τεία του Τελ Αβίβ.

Από την αρχή που έγι­νε γνω­στή η λεγό­με­νη «Συμ­φω­νία του Αιώ­να», το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα του Ισρα­ήλ (CPI) σημεί­ω­σε: «Η πραγ­μα­τι­κή Συμ­φω­νία του Αιώ­να είναι η προ­σπά­θεια ενός πρω­θυ­πουρ­γού που κατη­γο­ρεί­ται για δια­φθο­ρά (Νετα­νιά­χου) και ενός υπό­δι­κου προ­έ­δρου που κιν­δυ­νεύ­ει με καθαί­ρε­ση (Τραμπ) να σώσουν τους εαυ­τούς τους μέσω επι­κίν­δυ­νων πολι­τι­κών ελιγμών…». 

Το ΚΚ Ισρα­ήλ επα­να­λαμ­βά­νει την πάγια θέση του πως «η ανα­γνώ­ρι­ση ενός παλαι­στι­νια­κού κρά­τους και το τέλος της κατο­χής απο­τε­λεί μια μακρο­χρό­νια διε­θνής υπο­χρέ­ω­ση και θετι­κό βήμα για την ειρή­νη. Όλες οι χώρες πρέ­πει τώρα, επί­ση­μα, να ανα­γνω­ρί­σουν ένα βιώ­σι­μο παλαι­στι­νια­κό κρά­τος στα σύνο­ρα του 1967 με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, απαι­τώ­ντας το τέλος της πολι­τι­κής των εποι­κι­σμών και μια δίκαιη διευ­θέ­τη­ση του ζητή­μα­τος των παλαι­στι­νί­ων προσφύγων». 

Ο επι­κε­φα­λής της «Χαντάς» και βου­λευ­τής στην Κνε­σέτ, Άϊμαν Αου­ντε, χαρα­κτή­ρι­σε σε δηλώ­σεις του το σχέ­διο Τραμπ-Νετα­νιά­χου ως «στο­χευ­μέ­νη δολο­φο­νία της λύσης για δύο κρά­τη», ενώ κατη­γό­ρη­σε τόσο τον πρω­θυ­πουρ­γό του Ισρα­ήλ όσο και τον αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο ότι δεν ενδια­φέ­ρο­νται για την ειρή­νη, παρά μόνο να στρέ­ψουν το ενδια­φέ­ρον από τα προ­βλή­μα­τα που οι ίδιοι αντι­με­τω­πί­ζουν στο εσω­τε­ρι­κό των χωρών τους. 

Ο Οφέρ Κασίφ, βου­λευ­τής της «Χαντάς», σημεί­ω­σε ότι το σχέ­διο Τραμπ δεν απο­τε­λεί «ειρη­νευ­τι­κό σχέ­διο» αλλά «ένα νέο οδη­γό για πόλε­μο». Πρό­σθε­σε δε ότι όλοι οι ισραη­λι­νοί εποι­κι­σμοί στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη είναι παράνομοι.

Το σχέ­διο των ΗΠΑ κατα­δί­κα­σαν αρα­βοισ­ραη­λι­νές οργα­νώ­σεις υπέρ της ειρή­νης και των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, όπως η Peace Now και η B’Tselem.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο