Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ιστορική πραγματικότητα και η συνειδητή παραχάραξη

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

manisfetoΗ ΦΩΤΟ-αφίσ­σα αυτή κυκλο­φό­ρη­σε ηλε­κτρο­νι­κά σε διά­φο­ρα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης με προ­φα­νή στό­χο όχι μόνο να σπεί­ρει συγ­χύ­σεις αλλά κυρί­ως να συκο­φα­ντή­σει τη στά­ση του ΚΚΕ κατά τη διάρ­κεια του Ελη­νοι­τα­λι­κού πολέ­μου, στά­ση που δύσκο­λα κανείς μπο­ρεί να αμφισβητήσει…

Ας γίνου­με πιο συγκεκριμένοι:

  1. Πρό­κει­ται για τη γνω­στή μέθο­δο της «κοπτο­ρα­πτι­κής» ενός ευρύ­τε­ρου κει­μέ­νου. Πολύ απλά αντί για ολό­κλη­ρη της ανα­κοί­νω­ση-και το ανά­λο­γο σκε­πτι­κό της-επι­λέ­γο­νται κομ­μά­τια της προ­κει­μέ­νου να υπο­στη­ρι­χτεί το επι­χεί­ρη­μα περί «προ­δο­τι­κού- αντι­πα­τριω­τι­κού» ΚΚΕ.
  2. Πράγ­μα­τι τα όσα ανα­φέ­ρο­νται βρί­σκο­νται στα επί­ση­μα κεί­με­να του ΚΚΕ (5ος τόμος) και είναι από την ανα­κοί­νω­ση της λεγό­με­νης «Παλιάς Κεντρι­κής Επι­τρο­πής» 7 Δεκέμ­βρη 1944 όταν ο ελλη­νι­κός στρα­τός έχει πια περά­σει τα σύνο­ρα της Αλβα­νί­ας. Να θυμί­σου­με απλά ότι η «Παλιά Κ.Ε» είχε συγκρο­τη­θεί από ομά­δα στε­λε­χών του ΚΚΕ που όπως γρά­φει ο 5ο τόμος (από όπου πήραν επι­λε­κτι­κά απο­σπά­σμα­τα) «…πήρε λαθε­μέ­νη θέση στο ζήτη­μα του πολέ­μου και δεν ακο­λου­θή­θη­κε όμως από τη βασι­κή μάζα των μελών του ΚΚΕ». Να θυμί­σου­με ακό­μη ότι αυτή, χαρα­κτή­ρι­σε το πρώ­το γράμ­μα του Ν. Ζαχα­ριά­δη ως πλαστό.
  3. Να θυμί­σου­με επί­σης το 2ο γράμ­μα του Ν. Ζαχα­ριά­δη στις 26/11/1940 που τόνι­ζε: «Ολό­κλη­ρος ο λαός της Ελλά­δας ξεση­κώ­θη­κε σαν ένας άνθρω­πος και χάλα­σε τα σχέ­δια του φασι­σμού. Με ο αίμα του ο λαός εξα­σφά­λι­σε τη λευ­τε­ριά και την ανε­ξαρ­τη­σία του. Εξω απ’ αυτά η Ελλά­δα δεν έχει καμ­μιά θέση στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο ανά­με­σα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία…Ειρήνη και ουδε­τε­ρό­τη­τα με αυτούς τους όρους1.Να ξανάρ­θουν τα πράγ­μα­τα όπως ήταν στις 28 Οκτώ­βρη 1940  δίχως καμιά εδα­φι­κή-οικο­νο­μι­κή-πολι­τι­κή ζημιά σε βάρος της Ελλά­δας. Οι πολε­μι­κές δυνά­μεις της Αγγλί­ας να φύγουν όλες από τα χώμα­τα και τα νερά της Ελλάδας…»
  4. «Η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη του ΚΚΕ (23 Ιού­νη 2018) απο­φά­σι­σε την κομ­μα­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση της «Παλιάς ΚΕ», εκτι­μώ­ντας ότι απο­τέ­λε­σε όργα­νο συνέ­χεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ έκρι­νε ως ορθή τη θέση της «Παλαιάς Κ.Ε» για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό χαρα­κτή­ρα του ιτα­λο­ελ­λη­νι­κού πολέμου,θέση που είχε άλλω­στε η Κ.Δ, του­λά­χι­στον όσο υπήρ­χε ενη­μέ­ρω­ση της Κ.Ε από αυτήν. Επί­σης, βλέ­πο­ντας κρι­τι­κά πλευ­ρές της τακτι­κής της «Παλιάς Κ.Ε» κυρί­ως όσον αφο­ρά το αν έπαιρ­νε υπό­ψη της τις δια­θέ­σεις μέσα στο στρα­τό, η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη έκρι­νε ορθή τη θέση της «Παλιάς Κ.Ε» για συμ­με­το­χή στον πόλε­μο, σε συν­δυα­σμό με την πάλη για την ανα­τρο­πή της κυβέρ­νη­σης Μετα­ξά « (Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ 1939–1949 Β1 τόμος σελ. 65)

Να συμ­φω­νή­σου­με λοι­πόν με τους «ανώ­νυ­μους» συντά­κτες. «Για­τί το κρύ­βου­με (και όχι μόνο όλα αυτά) από τα σχο­λι­κά βιβλία άραγε;»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο